En Sıcak Konular

Akdeniz'de yeni hamle

16 Eylül 2011 09:11 tsi
Akdeniz'de yeni hamle TPAO Kıbrıs'ta petrol arayacak

Güney Kıbrıs’ın, ada açıklarında doğalgaz sondaj çalışmaları başlatacağı açıklamasına karşı harekete geçen Ankara, ilk adım olarak KKTC yönetimiyle Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması yaptı.
Ankara Kıbrıs’ta Rum Kesim’nin petrol ve doğalgaz için sondaj çalışmalarına başlama açıklamasına karşılık ilk adımını attı.  Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin adanın güneyinde sondaj faaliyetlerine başlaması halinde Türkiye ile KKTC arasında bir Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması yapılması hususunda mutabakata varıldığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, hükümetin daveti üzerine bugün KKTC’nin ilgili kurum temsilcilerinden müteşekkil bir heyetle Dışişleri Bakanlığı’nda bir teknik görüşme gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamada, görüşmeler neticesinde, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin adanın güneyinde sondaj faaliyetlerine başlaması halinde Türkiye ile KKTC arasında bir Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması yapılması hususunda mutabakata varılmıştır” denildi. Ayrıca, KKTC Hükümetinin daveti üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığında Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyetinde 16 Eylül’de KKTC’de temaslarda bulunacağı bildirildi. Türk tarafı KKTC’nin antlaşmalar yaparak tüm Kıbrıs’ın deniz yetki alanları içinde petrol ve doğalgaz arama imtiyaz hakkı vermesini planlıyor. KKTC’nin Kuzey alanıyla sınırlı kalmayacağı, Kıbrıslı Türklerin adanın tümündeki doğal kaynaklarda hukuken hak sahibi olmasından hareketle, Güney’deki deniz alanları için de imtiyaz anlaşmaları yapabileceği belirtiliyor.

Koşullar somut adımlar attırdı

Bu arada Başbakan Yardımcısı Atalay, KKTC’deki temasları kapsamında Ekonomik Örgütler Platformu ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, Rumların tek yanlı petrol arama girişimlerine de değinerek, “Mevcut koşullar ve son gelişmeler tabi bölgedeki konumumuzu ve Kıbrıs’ta garantör güç statümüze uygun şekilde KKTC ile birlikte Kıbrıs Türkünün hak ve hukukunu korumak için bir dizi somut adımlar atmamızı da gerekli kılmaktadır ve gerekli kılmıştır’’ dedi.

Bu haber 1,327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,613 µs