En Sıcak Konular

Faize düşkünler, AKP'ye düşmanlar

16 Eylül 2011 08:19 tsi
Faize düşkünler, AKP'ye düşmanlar "Dün açıklanan bütçe rakamları, faiz lobisinin ve artık kasıtlı olarak Türkiye'nin kredi notunu düşük tutan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının asabını gene bozdu."

Dün açıklanan bütçe rakamları, faiz lobisinin ve artık kasıtlı olarak Türkiye'nin kredi notunu düşük tutan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının asabını gene bozdu. Zira devlet bütçesi ocak-ağustos döneminde bu kez 2.1 milyar lira fazla verdi. Geçen yılın aynı döneminde bütçe 14.3 milyar lira açık vermişti. Peki faiz lobisi ve notçular, bütçe fazla verince niye rahatsız oluyor? Çünkü bütçenin fazla vermesi halinde ek borçlanma olmayacağından, devletin para talebi azalıyor. Böylece faizlerin artması için bir neden kalmıyor. Dolayısıyla faiz lobisi, yüksek faiz talebini gerekçelendiremiyor.

Bugün olduğu gibi türlü bahaneler uyduruyor ve komik duruma düşüyor.

Ayrıca bu yılın ocak-ağustos döneminde faiz dışı fazlanın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 artarak 33.8 milyar liraya yükselmesi de, borç stokundaki azalmanın hızlandığını bize gösteriyor.
Gelelim kolay para kazanmayı alışkanlık edinmiş faiz lobisinin destekçisi olan Türkiye'ye kredi notu verenlerin, yani kısacası "notçuların" durumuna...

Çeşitli bahanelerle Türkiye'nin notunu düşük tutarak haksız yere yüksek faiz ödeten notçular, şimdi bu bütçe fazlasına da burun kıvıracak ve büyük ihtimalle gene Türkiye'nin notunu "yatırım yapılamaz" seviyede tutacak.

Onlara IMF'nin dün yayınladığı Eylül 2011 Dünya Ekonomisinin Görünümü Raporu'nu okumalarını öneriyorum. Bu raporda, maliye politikası, bütçe dengesi ve birincil bütçe dengesinin (primary balance) yani faiz dışı fazla ya da açığının, cari açık üzerindeki etkisini gösteren yeni bir çalışma var. Bu çalışma, Türkiye'nin faiz dışı fazla vermesi nedeniyle niçin notunun artırılması gerektiğini bize açıkça gösteriyor. Ama bir yanda AK Parti'ye olan kararlı düşmanlık, diğer yanda da yüksek faize olan aşırı düşkünlük, bazılarının olumlu ekonomik gelişmeleri kabul etmesini maalesef engelliyor.

Süleyman Yaşar / Sabah (İlgili kısım)



Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,521 µs