En Sıcak Konular

Model uçaklar, teröre karşı kullanılacak

15 Eylül 2011 22:53 tsi
Gece karanlığında teröristlerin tespiti için termal alıcılı sistemleriyle donatılması düşünülen model uçakların ayrıca bomba, mühimmat ve lojistik malzeme taşıması da tasarlanıyor.

Erzincan Emniyet Müdürlüğü, terörle mücadelede Türk Hava Kurumunun (THK) da kullandığı model uçaklardan yararlanmayı hedefliyor.

İl Emniyet Müdürlüğü, terörle mücadelede gelen ihbarların doğruluğunu teyid etmek amacıyla üzerinde çalışılan bir projeyle prototip model uçakların görüntü ve hareket algılayıcılarla donatılmasın düşünüyor.

Gece karanlığında teröristlerin tespiti için termal alıcılı sistemleriyle de donatılması düşünülen model uçakların ayrıca 3-4 kilogram ağırlığında bomba, mühimmat ve lojistik malzeme taşıması da tasarlanıyor.

İl Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel, THK'nın Çakırman mevkisindeki eğitim sahasında gerçekleştirilen deneme uçuşlarını yerinde inceledi.

Tüzel, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kurumlarında görevli yaklaşık 100 polis memurunun model uçak uçuş eğitimi aldığını, bu eğitimlerle model uçakların terörle mücadelede nasıl kullanılabileceği yönünde araştırmaya başladıklarını söyledi.

Tüzel, eğitmenlerin de yardımıyla model uçaklar üzerinde küçük değişikliklerin yapılmasını hedeflediklerini, söz konusu değişikliklerle model uçakların terörle mücadelede kullanımının da önünü açacaklarını bildirdi.

Tüzel, model uçakların kullanımına ilişkin, "Gerektiğinde bomba taşıyacak, gerektiğinde de bize görüntü sağlayacak olan bu sistemin geliştirilmesi için büyük emek harcadık. 3-4 kilograma kadar bomba, mühimmat, yiyecek ve lojistik malzeme taşınmasını öngören ilk etap çalışmamız meyvesini verdi. Yapılan test uçuşunda bomba yerine kurdele kullandık" dedi.

Model uçakların terörle mücadelede daha etkin kullanımı için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Tüzel, "Model uçağımızla güvenlik kuvvetlerine yapılan tuzak niteliği taşıyan asılsız ihbarlar önceden tespit edilebilecek. Ayrıca gece monte edilen termal kameralar yardımıyla prototip uçağımız, ihbarın yapıldığı yere giden kolluk kuvvetlerine gözlem yapabilecek. Hedefi tespit edecek ve gerekirse imha edecek. Pisti olmayan bölgelerde taşıdığı paraşütü kullanarak yere sağlam bir biçimde inebilecek. Bu özelliklerin tümünün bir uçakta olması için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

THK eğitmenlerinden Aydın Akdeniz de, model uçakların yakıt deposunun büyüklüğüne göre 40 dakika süreyle havada kalabileceğini, bu süre içerisinde uçakla çok çeşitli uygulamaların yürütülebileceğini kaydetti.

Aydın, 80 ile 150 kilometre hız yapan model uçakların ayrıca her türlü değişim ve geliştirmeye açık olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,869 µs