En Sıcak Konular

CHP'li Ağbaba: Nefret suçları yasası çıksın

15 Eylül 2011 16:08 tsi
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Hrant Dink’in 57. doğum gününde bu cinayetlere zemin hazırlayan nefret söylemine dikkat çekerek bir an önce nefret suçlarıyla ilgili yasanın çıkartılmasını istedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Hrant Dink’in 57. doğum gününde bu cinayetlere zemin hazırlayan nefret söylemine dikkat çekerek, yeni cinayetleri önlemek için “nefret suçları” yasasının en kısa zamanda çıkartılmasını istedi.

Ağbaba, TBMM'de “Malatyalı Hrant Dink’in Doğum Günü” başlıklı basın toplantısı düzenledi. 57 yıl önce Malatya’da dünyaya gelen gazeteci Hrant Dink’in devletin büyük ihmali sonucu göz göre göre sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldüğünü söyleyen Ağbaba şöyle devam etti:

“Cinayetin üzerinden 56 ay geçti. Bu süreçte katillerden biri, çocuk mahkemesinde 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak olayın perde arkasındaki kişiler hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Bugün dünya biliyor ki Dink planlı bir şekilde, devletin çeşitli birimlerinde çalışan kamu görevlilerinin de içinde olduğu bir tezgah sonucu öldürülmüştür.”

AİHM’in Dink cinayetiyle ilgili verdiği ihmal kararlarını hatırlatan Ağbaba, buna karşın ihmali olan Emniyet yetkililerinin görevlerine devam ettiğini hatta bir kısmının terfi ettirildiğini söyledi.

-"DİNK’İN ELİ BAŞBAKAN’IN İKİ YAKASINDA"-

AKP hükümeti ve Başbakanın Dink cinayetinde gerçek sorumlulara ulaşmak istemediğini iddia eden Ağbaba, “Cinayetten kısa bir süre sonra 'Bu cinayeti ortaya çıkartmak bizim namusumuzdur' diyen Başbakanın aradan geçen 56 ayda cinayeti ortaya çıkartmak değil, küllemek niyetinde olduğu apaçıktır. Bugün Dink’in elleri Başbakan ve hükümet yetkililerinin iki yakasındadır” dedi.

-TÜRK VE İSLAM UNSURLARI DIŞINDA HERKES POTANSİYEL SUÇLU-

Hükümetin Dink cinayetinden gereken dersleri çıkartmadığını, halen nefret söylemi sonucu suçlar işlendiğini ve insanların “öteki” olarak algılanıp hedef haline getirildiğini savunan Ağbaba şöyle devam etti:

“Dink cinayetinden çıkartılması gereken en temel ders, nefret söylemi ve nefret suçlarının yasal düzenlemelerle engellenmesidir. Bu kültürler, inanç ve halklar mozaiği olan Türkiye’de 'Türk' ve 'İslam' unsurları dışındaki herkes potansiyel suçlu olarak görülmekte, onlara karşı toplumda bir nefret söylemi geliştirilmekte ve bu da toplum güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Malatya’da 3 kişinin vahşice öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayeti de aynı şekilde nefret söylemi sonucu ortaya çıkmıştır.”

-"YENİ CİNAYETLERİ ÖNLEMEK İÇİN BU YASA ŞART"-

Dink ve Zirve Yayınevi cinayetinin zeminini oluşturan nefret söylemi ve nefret suçlarının henüz Türk yasalarına girmemesini eleştiren Ağbaba, “Birçok çağdaş demokratik ülkede bulunan 'nefret suçları yasasının' ülkemiz ceza mevzuatına girmesi gerekmektedir. Doğum gününde Dink’i anarken, bir yandan cinayetin tüm yönleriyle araştırılması ve gerçek faillerin yargı önüne çıkartılmasının, diğer yandan da yeni cinayetleri önlemek için 'nefret suçları' yasasının en kısa zamanda gündeme gelmesinin zorunlu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,813 µs