En Sıcak Konular

'Hata yaptık, Türk askerinden özür diledik'

3 Haziran 2007 09:54 tsi
'Hata yaptık, Türk askerinden özür diledik' Kuzey Irak'taki Süleymaniye kentinde peşmergelerin Türk askerlerine silah çekmesi olayına Genelkurmay'ın verdiği sert tepkinin ardından bölgesel Kürt yönetimi tansiyonu düşürecek bir açıklama yaptı.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği, taciz olayında kasıt olmadığını savundu. Açıklamada, Kürt güvenlik birimlerinin durdurdukları kişilerin Türk askeri olduğunu bilmedikleri, fark edince de askerlerden özür diledikleri belirtildi. Diplomatik kaynaklar ise ABD'nin Türk askerinden haberi bulunduğunu dolayısı ile asıl muhataplarının ABD olduğunu ifade ediyor.

Dışişleri de Genelkurmay'ın açıklamasının ardından derhal harekete geçti. ABD Büyükelçisi Ross Wilson, sıcağı sıcağına telefonla aranarak kendisine durumun ayrıntıları anlatıldı. Olaydan duyulan endişenin iletildiği Büyükelçi Wilson'a bu tarz hareketlerin bölge için tehlikeli olduğu mesajı verildi. Türk irtibat subaylarının, ABD güçleri ile koordinasyon çerçevesinde görev yaptığını belirten diplomatik kaynaklar, bu nedenle olayın asıl muhatabının ABD olduğuna dikkat çekiyor. Genelkurmay Başkanlığı, önceki gün Süleymaniye'de TSK unsurlarına araçlarıyla kontrol noktasından geçerken mahalli güçlerce durdurularak sözlü tacizde bulunulduğunu ve silah doğrultulduğunu açıklamıştı. Genelkurmay açıklamasında, "TSK üyelerine yapılacak en ufak bir etik dışı davranış veya eylem, tümüyle Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılmış sayılacak ve gereken en üst düzeyde karşılık görecektir." uyarısı yapılmıştı.

Süleymaniye emniyet müdürlüğü sözcüsü, Türk askerlerine silah doğrultulmasıyla başlayan gerilime ilişkin dün bir açıklama yaptı. Sözcü, olayın Türk askerlerinin kendilerini tanıtmakta güçlük çekmesi nedeniyle yaşandığını savundu. Adı verilmeyen sözcü, "Süleymaniye'de görev yapan TSK unsurlarına bağlı oldukları bilinmeyen yabancı bir aracın kentin en hassas bölgesinde kamerayla çekim yaparken durdurularak arama yapıldığını; ancak sözlü tacizde bulunulmadığını'' söyledi. Açıklamada şöyle denildi: "Olay, özellikle de güvenliğini sağladığımız Türk askerine yönelik kasıtlı bir olay değildir. Yabancı araç, içinde Türk askerleri olduğunu bilmeyen ekiplerimiz tarafından kamerayla çekim yapıldığı gerekçesiyle durdurularak arama yapıldı. Bunların yanında tercüman yoktu. Bu nedenle Türk askerleri kendilerini tanıtmakta zorluk çekti. Ekiplerimiz arama sırasında araçta çok sayıda değişik çapta susturucu silah ve yer tespiti için kullanılan askerî cihaz buldu. Daha sonra tercümanın gelmesiyle, Süleymaniye'de görev yapan Türk askeri birimine ait oldukları anlaşıldı. Kendilerinden özür dilendi ve serbest bırakıldılar.'' Süleymaniye Emniyeti ayrıca benzer olayların yaşanmaması için bölgede görev yapan yabancı güçlerin güvenlik birimleriyle koordinasyon içinde çalışmasını istedi.


zaman
 



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,318 µs