En Sıcak Konular

Barzani'den kara harekatına onay...

15 Eylül 2011 13:20 tsi
Türkiye bir yandan harekâtı için askeri hazırlık yaparken diğer yandan K.Irak'taki Kürt Yönetimi'yle pazarlıklarda sonuç aşamasına ulaştı.

Türkiye'den ekim ayına kadar zaman isteyen Kürt Hükümeti, daha fazla beklemeye niyeti olmayan Türkiye'nin kara harekâtına "Xinere", "Çemço" ve "Çaykurna" hattından göz yumacak.

KÜRT HÜKÜMETİNDEN 45 GÜN ŞARTI

Taraf gazetesinin haberine göre Türkiye, Kürt Hükümeti'nden ayrıca Xinere, Çemço, Dola Akoyan, Balende, Dolakoke bölgelerindeki yolların güvenliğinin sağlanmasını istedi. Türkiye, bu konuda Kürt Hükümeti'nden güvence bekliyor. Türkiye'nin sınır bölgelerinde çok büyük yığınak yaptığını gözlemleyen Kürt yetkililer ise operasyon süresinin uzamaması için Türkiye'den garanti vermesini istiyor.Türkiyezaman konusunda operasyondan saatler öncesinde Kürt Yönetimi'ni bilgilendirebileceğini belirtiyor. Operasyonun bitişi ile ilgili olarak da Türkiye tarih vermekten kaçınıyor.

PEŞMERGE OPERASYONA KATILMAYACAK

Kürt yönetimi, PKK ile arasında olabilecek bir çatışma ortamının yaratılmamasını istiyor. Bu yüzden de Kürt peşmergeler opersayonlara destek vermeyecek, yani operasyonlarda yer almayacak.

TÜRKİYE KUZEY IRAK'TA ÜS KURDU

Türkiye'nin Kandil'e yakın bölgelerde talep ettiği askerî ve lojistik üsler için ise Kürt Yönetimi henüz resmî bir yanıt vermiş değil. Türk tarafının acil yanıt beklediği bu konuda Kürt tarafı görüşmeleri ağırdan alarak biraz daha zaman kazanma peşinde. Fakat TSK'ya bağlı birimlerin Kandil bölgesindeki iletişim GSM hatlarını, uydu telefonlarını kayda almak için gerekli sistemleri Kuzey Irak'a taşıdığı öğrenildi. Türkiye, bu sistemleri, Çaykurna kasabası yakınlarında talep ettiği bir askerî üsse taşımaya hazırlanıyor.

TALABANİ'NİN SON HAMLESİ

Irak Cumhurbaşkanı CelalTalabanide, kara operasyonu hazırlıkları öncesinde, "Son olarak ben de devreye gireyim, bakalım" dedi. Bugün partisi KYB'nin kalesi olan Süleymaniye'ye geçecek olan Talabani'nin istihbarat kurumu Zenyari ile bir dizi toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

OPERASYON UZUN SÜRECEK

Operasyonlar süresince TSK'nın en aktif kullanacağı araçlar arasında helikopterler olması bekleniyor. Sınırın Irak tarafında Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'ne yakın Bermize-Diyana bölgelerinde bir helikopter üssü kurulması da gündemde. Ancak bu durum operasyonun uzun süreceğine işaret ediyor.

PKK'LILARI TESLİM ETMEYECEK

Mesud Barzani'nin gelecek hafta Kürt bölgesindeki kanaat önderleri, siyasi partiler ve partisinin polit büro üyeleri ile biraraya gelmesi bekleniyor.

KYB ve KDP'ye bağlı basın yayın kuruluşları da gelecek haftadan itibaren, kara harekâtıyla ilgili olarak daha dikkatli yayınlar yapması için uyarıldı. Kürt Yönetimi, daha önce kendi bölgelerine sığınmış olan eski PKK'lıları Türkiye'den talep gelse bile teslim etmeyecek. (Taraf)

Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    22,947 µs