En Sıcak Konular

Olağan şüpheli: PRIO

15 Eylül 2011 09:34 tsi
Olağan şüpheli: PRIO Türkiye dahil birçok ülke tarafından 'nötr' bir güç olarak algılanan ülkenin barış araştırmaları enstitüsü, MİT'i nasıl atlatabilir?

Dün kasetin yankısı devam ederken, MİT-PKK görüşmesinin Norveç’in başkenti Oslo’da gerçekleşmiş olması, kulislerde ‘Arabulucu kim?’ sorusunu gündeme getirdi. Kasette ‘koordinatör’ sıfatıyla anılan ve aksanından İngiliz olduğu belli olan biri var. Ancak dün öğrendiğim kadarıyla ‘koordinatörün’ işlevi sadece tarafların bir araya gelebileceği ‘güvenli bir ortam’ ve uygun bir dil sunmakmış. Bu yüzden devlet ve PKK görüşmelerinde klasik anlamda bir ‘arabulucu’ yok.

Buna karşın toplantının Oslo’da olması, geçmişte İsrail ve Filistin arasındaki ilk temasların kurulması ve Oslo Barış Anlaşması’na da katkı yapan Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü (PRIO) isimli araştırma kuruluşunu gündeme getirdi.

Norveç Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından da destek alan ‘bağımsız’ kuruluşun amacı ‘uluslar, gruplar ve şahıslar arasında barış koşullarının yaratılması.’ Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 40 civarında araştırmacı, büyük ölçüde ‘çatışmalarının giderilmesi’ üzerine çalışıyor.

Norveç’in özelliği, Türkiye dahil birçok ülke tarafından ‘nötr’ bir güç olarak algılanması. 2006’dan beri devletin çeşitli birimlerinde tasarlanan ‘PKK’yı dağdan indirme planının’ temel unsurlarından biri, barış sağlanması durumunda bazı üst düzey PKK yöneticilerinin Norveç gibi ‘üçüncü bir ülkeye’ gönderilmesiydi. Ankara bu amaçla hem ABD hem İskandinav ülkeleri nezdinde nabız tutmuştu.

Norveç hükümeti ayrıca 2009’da Washington ve Ankara’da sponsorluk yaptığı bir dizi kapalı toplantıda Kuzey Irak ve Türkiye arasındaki yakınlaşmanın da ilk tohumlarının atılmasını teşvik etmişti. Kıbrıs sorununda da uzun süredir aktif rol oynayan PRIO’nun, Londra’da, Kıbrıslı Türk ve Rumları bir araya getirerek mülkiyet sorunlarını çözmek amacıyla kapalı bir toplantı yapacağı da açıklanmıştı.

Aslı Aydıntaşbaş / Milliyet



Bu haber 1,085 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,022 µs