En Sıcak Konular

'O kaynağa dikkat!'

15 Eylül 2011 09:23 tsi
'O kaynağa dikkat!' Doğu Akdeniz'den, Kuzey Irak'a....

Şimdi; görüşmenin sızdırıldığı döneme, zamanlamaya bakalım:

Türkiye-İsrail ilişkileri kopma noktasına geldi. Diplomatik ilişkiler neredeyse kopacak ve bu ilk kez olacak. On yıl önce derin ortaklar olan iki ülke şimdi apayrı cephelerde ve geleceğe çok farklı bakıyor. Bu ayrışma daha da derinleşecek. Türkiye'nin attığı her adım, İsrail'i daha da yalnızlaştırıyor, bölgedeki hareket alanını daraltıyor.

Mavi Marmara olayı ve son Birleşmiş Milletler raporu, Türkiye-İsrail ilişkilerinin her şeye rağmen düzeleceğini umanların beklentilerini tüketti. Doğu Akdeniz'de, İsrail'in hareket alanını daraltacak askeri varlık öne çıkarıldı. Gazze ve Filistin Devleti için Türkiye, uluslararası destek kampanyası başlattı.

Tam bu sırada, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze halkını kitle imha silahlarıyla yok edelim" diyen adam, "Biz de PKK'ya destek veririz" imasında bulundu ardından bunu yalanladı. Ancak herkes biliyor ki, Irak işgalinden bu yana İsrail'in kuzey Irak'ta belirgin bir etkisi var, çalışmaları var, askeri unsurları var, PKK ve bölgesel yönetimlerle güçlü ilişkileri var. Dolayısıyla bu şantaj, yalansa bile, yadırganacak bir durum değil ve ilk kez duyulmuyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Mısır'da yaptığı konuşmaların hepsi İsrail'e sinir krizleri geçirtecek türden. Filistin vurgusu, Mısır yönetimi ve halkını İsrail karşıtı bir tutuma sevketmesi, Arap dışişleri bakanlarına "ayağa kalkın artık" mesajı vermesi gibi. Erdoğan, Arap sokaklarını harekete geçirdiği gibi, değişim yaşanan ülkelerde oluşacak yeni iktidarları da İsrail karşıtı cepheye çağırıyor. Erdoğan'ın çıkışı İsrail'e; geleneksel düşmanı İran'dan ve çatışma halinde bulunduğu Suriye'den daha büyük zararlar veriyor.

İsrail, Rum Kesimi, Yunanistan, Fransa ve Almanya, Doğu Akdeniz'de keşfedilen zengin doğalgaz kaynaklarının işletilmesi için anlaşma üstüne anlaşma yaparken, bölgede tansiyon hızla yükselirken, Türkiye-Mısır ve Lübnan belki de benzer enerji operasyonlarına başlayacak ya da bu anlaşmaları boşa çıkaracak adımlar atacak. İsrail için on milyarlarca dolarlık bir çıkar söz konusu burada ve Türkiye bunu boşa çıkarmaya çalışıyor.

Türkiye, PKK'ya karşı askeri hareketliliğini aynı dönemde artırıyor. İçeride güvenlik stratejilerini değiştirirken Kuzey Irak'a kara operasyonlarına hazırlanıyor. Belki bu sefer, daha kalıcı bir operasyon söz konusu olacak.

...

Bence aynı uzantılar, kaynaklar, yine aynı hedeflere yönelik yeni bir saldırı girişimi içinde. Hem Türkiye'nin oyununu bozacaklar, İsrail'in elini rahatlatacaklar, iç kamuoyunda derin tartışmalar çıkaracaklar, Filistin ve Ortadoğu'ya yönelik girişimleri sabote edecekler, Doğu Akdeniz'deki çıkışa yönelik bir uyarı yapmış olacaklar.

İbrahim Karagül / Yeni Şafak (İlgili kısım)



Bu haber 1,626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs