En Sıcak Konular

AB, Türkiye hayranı çıktı

15 Eylül 2011 08:00 tsi
AB, Türkiye hayranı çıktı Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun 12 AB üyesi ve ABD’de yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre Türkiye sadece Arap halkının değil AB ülkelerinde yaşayanların da sempatisini kazandı.

Türkiye’ye olumlu bakanların oranı Almanya’da 8 puan artışla yüzde 42’ye, Fransa’da 12 puan artışla yüzde 53’e, İtalya’da 8 puan artışla yüzde 33’e çıktı. Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun (GMF) yılda bir gerçekleştirdiği Transatlantik Eğilimler anketi Türkiye ’nin sadece Arap sokaklarında değil, Avrupa kamuoyunda da takdir gördüğünü ortaya koydu. Türkiye ile birlikte 12 AB üyesi ve ABD’de biner kişiyle görüşülerek hazırlanan araştırmaya göre son bir yılda Türkiye’ye tamamenya da kısmen müspet bakanların oranı Almanya’da 8 puan artışla yüzde 42’ye, Fransa’da 12 puan artışla yüzde 53’e, İtalya’da 8 puan artışla yüzde 33’e, Polonya’da 10 puan artışla yüzde 49’a, Portekiz’de 11 puan artışla yüzde 52’ye, Slovakya’da 5 puan artışla yüzde 32’ye ve Bulgaristan’da 2 puan artışla yüzde 47’ye çıktı.

Ankete bu yıl katılan İsveç’te ise Türkiye’ye müspet bakanların oranı yüzde 32 oldu. Son bir yılda Türkiye’ye tamamen ya da kısmen olumlu bakanların oranı ABD’de 8 puan gerileyerek yüzde 42’ye, İngiltere’de 12 puan gerileyerek yüzde 44’e, Romanya’da 4 puan gerileyerek yüzde 52’ye ve İspanya’da 1 puan gerileyerek yüzde 45’e indi. Bununla beraber Türkiye’ye tamamen ya da kısmen olumsuz bakış oranı ABD’de 14 puan ve AB ortalamasında 8 puan olmak üzere kayda değer oranda gerilerken, tek istisna 3 puan artışın görüldüğü Romanya oldu.

AB ÜYELİĞİNE DESTEK ARTTI

Türkiye’nin AB üyeliğinin ‘iyi olacağını’ düşünenlerin oranı Türkiye’de son bir yılda 10 puan artarak yüzde 48’e çıkarken son 4 yılın zirvesine ulaşmış oldu. 2 puan düşüşle Türklerin yüzde 29’u bu ihtimali ‘kötü’ bulurken, yüzde 16 ‘ne iyi ne kötü’ seçeneğini işaretledi. Türkiye’nin AB üyeliğine destek Fransa’da son bir yılda 2 puan artışla yüzde 18’e ulaşarak tarihi zirvesini gördü.Karşı çıkanların oranı 4 puan düşüşle yüzde 45’e indi. Almanya’da da Türkiye’nin AB’ye girmesini olumlu karşılayanların oranı 5 puan artışla yüzde 21’e çıkarken karşıt görüştekilerin oranı 4 puan azalarak yüzde 40 oldu. Türkiye’nin üyeliğine en büyük desteği yüzde 48’le Romanya verirken bu ülkeyi yüzde 34’leABD, yüzde 33’le İsveç ve İtalya, yüzde 30’laHollanda, yüzde 29’la İspanya ve yüzde 25’le İngiltere izledi. AB ortalaması dikkate alındığında son 1 yılda Türkiye’nin katılımına destek yüzde 23’ten yüzde 26’ya çıkarken karşıtların oranı yüzde 33’ten yüzde 29’a geriledi.

Karşı tezler çöktü

Ankette,“Türkiye’nin büyük çoğunluğu Müslüman olması nedeniyle AB’ye ait olmadığı” değerlendirmesine katılmayanların oranı Amerikalılar arasındayüzde 64, Avrupalılar arasında yüzde 56 ve Türkler arasında yüzde 51 olarak verildi. Türkiye’nin çok kalabalık olması hasebiyle AB’ye entegre olamayacağı tezine Avrupalıların yüzde 61’i, Amerikalıların yüzde 60’ı ve Türklerin yüzde 55’i karşı çıktı.

“Türkiye’nin AB’ye entegre olamayacak kadar fakir olduğu” tezine karşı çıkanlarınoranıda ABD’de yüzde 64,Türkiye’de yüzde 63 ve AB ortalamasında yüzde 58 olarak hesaplandı. GMF’nin Transatlantik Eğilimler anketi, korkularla ya da ekonomik nedenlerle Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan aşırı sağın Avrupa kamuoyundan yeterince destek görmediğini ortaya koydu.

Baskı yapılmalı

İsrail-Filistinsorununda İsrail’e baskı yapılması konusunda Türkiye ve Avrupa kamuoyu paralel, Amerikan kamuoyu farklıdüşünüyor. Türklerin yüzde 55’i ve Avrupalıların yüzde 38’i, sorunun çözümü için İsrail’e baskı yapılmasını isterken Filistin’e baskı isteyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 7, AB ortalamasında yüzde 15’te kaldı. Buna karşın aynı soruda Amerikalıların yüzde 21’i İsrail’e ve yüzde 53’ü Filistinlilere baskıdan yana görüş bildirdi.

Halkın yüzde 72’si yasağa karşı

Ankete göre Türkiye’de halkın yüzde 72’si, üniversitelerde başörtüsü yasağını onaylamıyor. Türkiye’de bin kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasında, halkın sadece yüzde 22’si yasağa destek verirken kalan yüzde 6’lık kesim görüş bildirmekten kaçındı. Araştırmaya göre Türk halkının yüzde 33’ü günde 5 vakit namazını düzenli kılıyor. Toplumun yüzde 45 ile yarıya yakını, bazen namaz kıldığını belirtirken yüzde 17’lik kesim hiç namaz kılmadığını bildirdi. Türk halkının yüzde 99’u Müslüman olduğunu belirtirken kalan yüzde 1 inancını açıklamaktan kaçındı. Türkiye’de toplumun yüzde 13’ü kendinimerkez sağda, yüzde 14’ü sağda ve yüzde 8’i aşırı sağda, yüzde 5merkez solda, yüzde 12 solda ve yüzde 2 aşırı solda görüyor. Kendisini merkezde görenlerin oranı yüzde 23.

Dikta rejimlere tepki

Türklerin yüzde 48’i,Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dadikta rejimlerini devirmek için ülkelerinin askeri müdahalede bulunmasını desteklerken yüzde46’sı karşı çıkıyor. ‘Ülkenizin rolü demokrasiyi desteklemek miolmalı’ sorusunaolumlu görüş bildirenlerin oranı AB’de yüzde 64, Türkiye’de yüzde 44ve ABD’de yüzde 43.

Ortadoğu daha önemli

AB üyeliği gecikirse Türkiye’ninAvrupa’ya sırtını dönmesindenendişe edenler ABD’de yüzde 26, Türkiye’de yüzde22 ve AB ortalamasında yüzde 19 düzeyinde kalıyor. Avrupalıların dörtte üçüböyle birendişetaşımıyor. Türk halkının yüzde 27’siülkelerinin uluslararası meselelerde tek başına hareket etmesini isterken, yüzde20’si Ortadoğu ülkeleriyle,yüzde 19’u AB, yüzde 9’u Rusya, yüzde 8’iABD ileişbirliğindedış politikaya destek veriyor. Türklerin yüzde 43’ü Ortadoğu ülkelerinin ekonomik açıdandaha önemli olduğunu düşünüyor.

Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,300 µs