En Sıcak Konular

Türkiye ‘inançlı Ruslara’ uzman yetiştirecek!

2 Haziran 2007 23:01 tsi
Türkiye ‘inançlı Ruslara’ uzman yetiştirecek! Rus-Türk işbirliğinde yeni bir yön oluşuyor! Putin'in ülkesindeki Ortodoksları birleştirme girişiminin bir başka yönü olarak veya dini bir adım olarak değerlendirilir mi bilinmez ama Yegoryevsk Piskoposu Mark'ın Türkiye'de dediği gibi, iki ülkeyi manen

Kapadokya'da Nevşehir kentinde kültür ve turizm konusunda Türk-Rus  konferansı yapıldı. Konferansa, Moskova Patrikhanesi Dış ilişkiler Şübesi başkan yardımcısı Yegoryevsk piskoposu Mark'ın başkanlığındaki Rus kilisesi heyeti katıldı.

Bu heyete tarihçiler,  plastik sanatlar uzmanları,ve teologlar da katıldı. Bu heyet Türk temsilcilerle birlikte Kapadokya'da bulunan hıristiyanlar için kutsl anıtların tarihini hazırlıyacak.
Kapadokya tüm dünya hıristiyanları açızından ilgi çekici ve ünlü bir yer. İlk hıristiyan  yerleşim birimlerinini burada yer alması Hıristiyan dünyanın hep ilgisini çekti. Derinköy ve Kaymaklı yeraltı yerleşim birimlerinde binlerce hıristiyan barınıyordu.

Rus ve Türk bilim adamlarının katılımı ile yapılan  konferansta Kapadokya'daki benzersiz anıtların korunması ile ilgili sorunlar görüşüldü. Piskopos Mark da, Kapadokya'yı Hıristiyanlığın manevi ve kültürel hazinesi olarak  nitelendirdi.

Konferansın  bitiminden sonra imzalanan memorandumda kaydedildiğine göre erken  hıristiyanlığına ait pekçok kutsal anıtın bulunduğu Kapadokya, Rusya için büyük önemi arz ediyor. Yine bu belgeye göre Kapadokya yüksek okulunda, haç ziyareti yapan Ruslarla birlikte, Türkiye’de yetiştirilecek uzmanların birlikte çalışacak.

Yegoryevsk piskoposu Mark şunları söyledi: Rusyalı inanç turistleri ve haç ziyareti yapanlar için iyi bir program hazırlamak üzere birlikte çalışacağız. Mesele, sadece hac ziyaretlerinin yeni yönünün açılmasında değil. Bu, Rus ortodoks kilisesi için,  halkımızı hıristiyan uygarlığının tarihi ve oluşumu hakkında ve inanç hazinesi üstüne bilgiler verilmesi için önemli olacaktır. Şimdiki Rus-türk  konferansı, Rusya ile Türkiye arasındaki manevi ve kültürel ilişkilerin derinleştirilmesini hedefleyen ikili işbirliğinin gerçekten tarihsel olayı olarak  nitelendirilebilir.”

 



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs