En Sıcak Konular

AİHM, darbe mağdurunu haklı buldu

14 Eylül 2011 14:26 tsi
12 Eylül darbesinin ardından, işkence gördüğü ve haksız yere tutuklandığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne dava açan mağdurların, mahkemeleri sonuçlanmaya başladı.

Bu kapsamda, 2005 yılında Türkiye'yi AHİM'e şikayet eden ülkücü Taylan Çoklar'ın açtığı dava, Türkiye'nin aleyhinde sonuçlandı.

Hükümetin, sorunu dostane çözüm çerçevesinde çözülmesini önerdiği dava kapsamında, Türkiye'nin 19 bin 700 avro tazminat ödemesi kararlaştırıldı.

Taylan Çoklar (46), eski bir ülkücü. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce, Adana Ülkü Ocakları'na kayıtlıydı. 1981'de Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi'nde, Adana MHP-Ülkücü Kuruluşlar Davası'nda, darbe öncesinde yaşanan olaylara karıştığı gerekçesiyle üçer kez idam ve 36 yıl hapis istemiyle yargılandı. Suçu sabit görüldü, cezaevine gönderildi. 13 yıl hapis yattıktan sonra, af yasasından yararlandı. Yargıtay, cezasını bozdu, 2010 yılına kadar 12 Eylül Darbesi öncesinde işlediği suçlar gerekçesiyle defalarca tutuklanıp hapse atıldı.

Haksızlıklar karşısında dayanamayan Çoklar, defalarca cezaevine girip, işkencelere maruz kalması ve zorla suç kabul ettirilmesi gerekçesiyle, 2005 yılında Türkiye hakkında AHİM'ye dava açtı. Çoklar'ın açtığı dava, aradan 6 yıl geçtikten sonra sonuçlandı. Türkiye, dava kapsamında suçlu bulundu. AİHM, davanın dostane yollardan çözülmesini isteyen Türk hükümetinin önerisini Çoklar'ın kabul etmesi sonucunda, Türkiye'nin 19 bin 700 lira tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Bireysel olarak başvurduğundan dolayı davada istenenleri karşılayamadığını belirten Çoklar, AİHM'nin kararını geç vermesinde bu unsurların etkili olduğunu söyledi. Çoklar'ın Avukatı Hasan İlter ise bazı başvuruları kaçıran müvekkilinin normalde 300 bin avro tazminat alması gerektiğini belirtti.

(CİHAN)

Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,431 µs