En Sıcak Konular

'Arap dünyasını İsrail'e karşı birleştiriyor'

14 Eylül 2011 14:07 tsi
'Arap dünyasını İsrail'e karşı birleştiriyor' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'la başlayan Ortadoğu turu, Rus basınında da geniş yankı buldu. Ziyareti farklı açılardan değerlendiren Moskova medyası, Türkiye'nin Ortadoğu'da artan ağırlığını vurguladı.

Resmi Rossiya televizyonu, ana haber bülteninde Erdoğan'ın Mısır ziyaretine geniş yer verdi. Televizyon, Başbakan Erdoğan'ın temaslarını flaş haber olarak duyurdu. Televizyon haberinde Ankara'nın Kuzey Irak'a kara hareketine hazırlandığını belirterek, Erdoğan'ın Mısır ziyaretine geniş yer verdi. Rossiya televizyonu , Başbakan Erdoğan'ın Mısır ziyaretini bölgedeki muhabire canlı bağlantı ile sundu. Muhabir Sergey Paşkov, Erdoğan'ın İsrail'e karşı Arap dünyasını birleştirmeye çalıştığını iddia etti.

Türkiye'nin son 15 yıldır ilk kez Erdoğan ile bölgede" politik atağa" geçtiğini ifade eden Paşkov, "Erdoğan yine İsrail karşıtı tutumunu ortaya attı, ılımlı İslam ideolojisini önerdi" dedi.

"ANKARA'NIN RAKİBİ EL-KAİDE"

Rus muhabir " Erdoğan'ı özellikle Müslüman Kardeşler taraftarları ateşli bir şekilde alkışladı, selamladı. Zira onlar Mısır'ın geleceğine şeriatın yeşil gözlüğüyle bakıyor" dedi. Muhabire konuşan Müslüman Kardeşler örgütü faal üyesi Enver Hasan, "Mısır halkı, topraklarından İsrail diplomatlarını kovdu. Bize, ekonomimize destek verecek yeni müttefikler lazım. Ve Türkiye bizim arzu edilen dostumuz" dedi. Muhabir Paşkov'a göre, Ankara'nın bölgede El-Kaide gibi radikal rakipleri var.

Muhabir canlı bağlantıda Erdoğan'ın Gazze'de çok sevildiği ve bazı işyenlerine "Recep" ve "İstanbul" isimlerinin verildiğini ifade etti. Muhabire göre, Türkiye Başbakan'ın ziyareti Mısır askeri yönetimine çok da uymuyor. Askerleri işaret eden muhabir, "Burada Türkiye'ye Müslüman dünyası liderlik koltuğunu vermeye hazır değiller. Askerler İsrail'le, daha sonra da Washington'la ilişkileri bozmaya acele etmiyor" dedi.

ARAP SOKAKLARININ KAHRAMANI ERDOĞAN

Nezavisimaya Gazeta gazetesi de Erdoğan'ın ziyaretine geniş yer verdi. Gazete "Erdoğan Kahire'de tekbirlerle karşılandı" başlığını attı. Mısırlıların "Erdoğan korkak değil, gerçek Müslümandır!" sloganları attığına işaret eden gazete "Türkiye Başbakan, Arap sokaklarının kahramanı haline geliyor" yorumunu yaptı.

Gazeteye konuşan ve ismini açıklamayan bir Türk uzman ise , "Gelişmelere bakılırsa, Ortadoğu'da İsrail ve Arap dünyası arasında patlak veren 1973 savaşının sonuçlarının yeniden paylaşımı yaşanıyor. Mısır artık Arap dünyası ve Batı arasında arabulucu rolünü oynayamıyor. Şimdiki Türk yönetimi Mısır ve Libya'nın elinden düşen bayrağı almak istiyor. Bu bağlamda Erdoğan'ın şimdiki Mısır yöneticileriyle görüşmeleri çok önem arzediyor" dedi. Gazeteye göre, muhtemelen Türkiye ve Mısır askeri bir anlaşma imzaladı. Gazetenin iddiasına göre, Türkiye ve İsrail, Kıbrıs'taki jeolojik keşif çalışmaları yüzünden karşı karşıya gelebilir.

TÜRKİYE MISIR EKONOMİSİNE DESTEK VERECEK

Vzglyad gazetesi ise, Türkiye'nin Mısır'da ekonomi yatırımını artıracağını yazdı. Gazete "Erdoğan, Mısırlı mercilerle yaptığı görüşmede kısa sürede bölge ekonomisine yatırımı beş milyar dolara kadar artıracaklarını belirtti" dedi. Gazeteye göre, Kahire'ye Başbakan'la birlikte 280 işadamı da geldi. Mısır ve Türkiye'nin ticaret hacminin de artırmaya hazırlandığını yazan Rus gazete enerji ve turizm alanında ciddi çalışmalar yapılacağını belirtti.

Erdoğan'ın ziyareti, Kommersant, Trud, Lenta.ru, Utro.ru, Vesti.ru, Regnum ve başka yazılı ve görsel basında da geniş yer aldı.

(CİHAN)

Bu haber 1,251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,758 µs