En Sıcak Konular

Sınavlardaki karmaşa ne zaman bitecek?

14 Eylül 2011 13:46 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı'nın OGES'de sınıfta kaldığını belirten Timeturk yazarı eğitimci Ali Öner sınvalardaki karmaşayı yazdı.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması vesilesiyle eğitim üzerine bir yazı kaleme alan Timeturk yazarı Ali Öner çocuklarımızın MEB tarafından kobay olarak kullanıldığını belirtti.

Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) ilköğretim ikinci kademe için belirlendiğini söyleyen Öner; "Sözde dershaneler bitirilecekti. Fakat öyle olmadı, dershane sayısını artırdık. Sadece 8. Sınıfta dershaneye giden çocuklar, 6. Sınıfa hatta 4 ve 5. Sınıflara kadar indi. Çünkü sorulan soruların her ne kadar müfredat çerçevesinde sorulduğu söylense de okulda çocuklarımız bu eğitimi alamadı" diye konuştu.

Çarpıklıklar üzerine MEB’in verdiği 444 83 83 nolu telefonu aradığını ama telefonu kaldıran kimsenin olmadığını söyleyen Öner;  "Ne zaman ararsanız arayın sürekli on beşinci sırada olduğunuz söyleniyor" dedi.

Bu durum karşısında Öner, haklı olarak; "MEB'de neler oluyor?" diye soruyor.

Öner, bu konularda duyarlı olan Milli Eğitim Bakan Ömer Dinçer’e,  "Lütfen çocuklarımızı birer kobay faresine döndürmelerine müsaade etmeyin" diye çağrı yapıyor.

Ali Öner'in "MEB OGES’de sınıfta kaldı" başlıklı yazısı

MEB OGES’de sınıfta kaldı

Ali Öner / Timetürk
alioner@timeturk.com

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Kurulduğundan bu yana çocuklarımızı kobay olarak kullandı ve bu kullanılma işi hâlihazırda devam etmektedir.

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ilköğretim ikinci kademe için belirlendi. Sözde dershaneler bitirilecekti. Fakat öyle olmadı, dershane sayısını artırdık. Sadece 8. Sınıfta dershaneye giden çocuklar, 6. Sınıfa hatta 4 ve 5. Sınıflara kadar indi. İndi çünkü sorulan sorular her ne kadar müfredat çerçevesinde sorulduğu söylense de okulda çocuklarımız bu eğitimi alamadı.

Sonra mehter marşı gibi geri adım atıldı. Sınavın yine 8. Sınıflara yapılacağı söylendi. Böylece birkaç nesil kobay olarak kullanıldı ve başarısızlık ve psikolojik baskıyla geçen üç yılları heba edildi.

Geçen yıl sınava girenlere Fen, Anadolu, Sosyal ve Meslek Liselerini tercihte bulunmaları söylendi. Her öğrenci aldığı puan çerçevesinde tercihte bulundu. Bu tercihler kontenjan dolana kadar devem etti.

Bazı velilerin haberi olmadı. Çok düşük puan alanlar bile çok yüksek puanlı liselere girdi. Tartışmalar yürüyüp gitti.

Milli Eğitim Bakanlığı bundan da geri adım attı. Mehter marşı yürüyüşü tekrar devreye girdi.

Bu sefer öğrenci bir kereye mahsus 12 tercihte bulunacak dendi fakat ne okullar ne de veliler bu konuda yeteri kadar bilgilendirilmedi. Veliler geçen yıl olduğu gibi her yedekte tekrar tercihte bulunacağını biliyordu. Okulları da öyle biliyordu.

Fakat meselenin öyle olmadığını ilk tercihten sonra anlaşıldı. Bu 12 tercih dışında artık tercih yapamayacağı gibi, eğer 6. tercihine girmişse alttaki tercihlerinde kaybetmiş oluyordu.

Hadi! puan sistemine göre okulları sıralamışsanız evinizin karşısındaki Anadolu lisesini kaçırdınız demektir.

MEB 9 Eylül 2011 tarihinde saat 17.00 kadar kayıt olması gerekenler kayıtlarının yapılacağı söylendi. Bundan sonra kayıtların tekrar açılmayacağını yazılı bir açıklamayla açıkladılar.

Durum Ankara’da masa başında görüldüğü gibi olmadı. İstanbul Anadolu yakası Anadolu Liselerin kontenjanların 3’te biri boş kaldı.

Tekrar geri adım attı ve bir açıklama yayınladı. Daha önce kayıt olamayan öğrencilerin 12 ve 13 Eylül’e kadar kayıt yapacakları söylendi. Sonra tekrar yedeklerin alınacağı açıklaması yapıdı.

E-okul sistemine girdiğinizde “2011 yılı ortaöğretim kurumlarına geçiş sistemi (OGES) kontejan ve öğrenci kayıt durumu bilgileri”ni tıklıyorsunuz.

Çocuğunuzun kayıt ve hangi okulda kaçıncı yedek olduğunu öğreniyorsunuz. Fakat sizi hayret içinde bırakan durumlarla karşılaşıyorsunuz.

9 Eylül 2011’de kayıt kapandığında Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi IV. Yedek Dönemi Kayıt Hakkı Kazanan Öğrenci Sayısı 114 (yüz on dört) iken, 13 Eyül 2011 tarihinde baktığınızda 102 (yüz iki) olduğunu görüyorsunuz. (Bu okul sadece bir örnek diğer okullarda da aynı şekilde oynama var Çağrı Bey, Ümraniye vs.) Bunları kendi gözlerimle gördüm.

Doğal olarak şaşırıyorsunuz. MEB’in verdiği 444 83 83 nolu telefonu arıyorsunuz. Kaldıran yok. Sürekli on beşinci sırada olduğunuz söyleniyor ne zaman ararsanız arayın.

Doğal olarak insan merek ediyor. MEB’de neler oluyor? OGES’i yine elerine yüzlerine mi bulaştırdılar? demeden edemiyor.

Bu konularda duyarlı olan Sayın Milli Eğitim Bakan Ömer Dinçer’e burada bir çağrı yapıyorum. Lütfen çocuklarımızı birer kobay faresine döndürmelerine müsaade etmeyin.

Yedeklerdeki bu oynamaların sebebini araştırın ve velileri bilgilendirin. İnsanların zihninde oluşmuş olan yolsuzlukları giderin.

Aksi taktirde bu zamanla bir şehir efsanesine dönecektir. Bunu unutmayın! 

 



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,549 µs