En Sıcak Konular

Büyümenin sırrı: Yeni Anayasa

14 Eylül 2011 10:42 tsi
Büyümenin sırrı: Yeni Anayasa "Ortadoğu boşluk kabul etmez ve bu bölge daima sonrayı anlatan bir laboratuardır. Tunus ve Mısır Türkiye’yle hemen hemen aynı süreçte yeni Anayasa yapacak."

Pazartesi günü Ankara’da Memur-Sen, 81 ilde yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı ‘Yeni Anayasa’ anketi ve çalışmasını ‘Sahadan Yeni Anayasa’ya’ başlığı altında açıkladı.

Çok çarpıcı sonuçları yansıtan, kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmiş; 81 ilde her kimlikten, görüşten yurttaşlar, yeni bir anayasa yapılmasını isterken, bu yapım sürecine katılmak istediklerini de büyük bir çoğunlukla dile getirmişler.  

Bir toplum, geçmişe bir sünger çekip yeni bir başlangıç yapmak istemese yeni bir anayasa talep eder mi; şüphesiz hayır. Bütün anayasalar bir başlangıcı ve bu başlangıcın uzlaşısını ifade eder. Türkiye’de, darbe anayasaları dâhil olmak üzere, yüz yılı aşkın süredir yapılan anayasalar, toplumun değil, devletin ve onun bürokrasinin değişen koşullara ayak uydurma metinleri olmuş ve bunları gerçekten bürokratlar ‘uydurmuşlardır.’ Şimdi ilk defa halk kendi anayasasını yapmak istiyor. Bu, bir yeniden başlama ve geçmişin kötülüklerinden kurtulma iradesi aynı zamanda.



TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU'DA ARTAN ETKİSİNİN SIRRI

Anayasalar sosyal sınıfların talebi ve mümkün olan en yüksek uzlaşısı ile oluşturulursa barışçı ve kalıcı olur. Memur-Sen’in araştırmasında yeni anayasayı, en yüksek gelir grupları ile en düşük (yoksul) gelir grupları en çok istiyor. Yani, yukarıda anlattığımız ‘büyüme’ hikâyesini ortaya çıkaran ‘yeni burjuvazi’ arkasına aldığı eski düzenin en mağdurlarıyla yeni bir sistem istiyor. Bakın bunun siyasi literatürdeki adı devrim isteğidir ve bu, şimdi Türkiye’de barışçı yollardan olma şansına sahiptir. Ama bu devrim yalnız Türkiye’nin devrimi olmayacak.

Yukarıdaki harita, yakın gelecekte hızla değişecek Doğu Avrupa, Ortadoğu ve K. Afrika’yı gösteriyor. Haritada aynı zamanda, Türkiye’de şimdilerde ortaya çıkan büyüme dinamiğinin hangi unsurlarla bölgeyi etkileyeceğini görüyorsunuz. Türkiye’de şimdi kendini gösteren bu dinamik, iflas bayrağı çeken Yunanistan’dan, tarihin akışına direnen Suriye Baas rejimine ve İsrail’e kadar etkin olacak. Önümüzdeki süreç ekonomik ve siyasi bütünleşme sürecidir.

Başbakan’ın Ortadoğu gezisini bu perspektiften okumak gerek. Ortadoğu boşluk kabul etmez ve bu bölge daima sonrayı anlatan bir laboratuardır. Tunus ve Mısır Türkiye’yle hemen hemen aynı süreçte yeni Anayasa yapacak. Ama yakında yeni AB Anayasası’nı da tartışmaya başlayacağız. Bunun için şu sıralar Türkiye’de kendini gösteren bütün ekonomik ve siyasi sorunlar yalnız Türkiye’nin sorunu değildir.

Cemil Ertem / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,074 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,223 µs