En Sıcak Konular

BOTAŞ, Yunanistan'ı tahkime veriyor

14 Eylül 2011 10:13 tsi
BOTAŞ, iflasın eşiğine gelen Yunanistan'dan alacaklarının peşine düştü. Şirket, 300 milyon dolarlık borcu bulunan komşuyu uluslararası tahkim mahkemesine vermeye hazırlanıyor

Türkiye, iflasın eşiğindeki Yunanistan'dan yaklaşık 300 milyon dolarlık doğalgaz alacaklarını garantiye almak için ilk hamleyi yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, "Yunanistan'dan alacaklarımızda kolaylık gösteriyoruz" açıklamasına rağmen Yunanistan'ın milli doğalgaz şirketi DEPA, borç ödeme takvimini belli bir aşamaya getirmedi

BOTAŞ, iflas etmek üzere olan Komşu'dan alacaklarının peşine düştü. Sözleşme gereği İsviçre Tahkim Mahkemesi'ne dava dilekçesinin sunulduğunu aktaran BOTAŞ yetkilileri, "Alacaklarımızı garanti altına almak için bu hamle gerekliydi" açıklamasını yaptı.

300 MİLYON DOLARLIK TAHKİM

Türkiye, 2007'den 2011'e kadar Azerbaycan'dan satın aldığı doğalgazın bir kısmını Yunanistan'a ihraç ediyordu. Yunanistan'ın doğalgaz ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığı bu alışverişte Türkiye, 2008 yılında 443 milyon metreküp, 2009 yılında 721 milyon metreküp, 2010 yılında ise 660 milyon metreküp doğalgaz ihraç etti.

Türkiye ile Azerbaycan arasında geçen yıl geriye dönük fiyat revizyonuna gidilince, Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı doğalgaz ortalama 120 dolardan yaklaşık 300 dolara çıktı. Bu revizyon, Türkiye'nin Yunanistan'a sattığı Azeri gazına da uygulandı. Türkiye Azerbaycan'a 1.1 milyar dolar ödeme yaparken, Yunanistan'a yaklaşık 300 milyon dolarlık ek fatura çıktı.

ÖDEME YAPILMADI

Müzakerelerde Yunanistan borcunu kabul ederken, kriz nedeniyle son bir yıldır ödeme yapılmadı. Bakan Yıldız, bugüne dek Yunanistan'a gösterilen kolaylık çerçevesinde tahkime gitmediklerini açıklamıştı. Yetkililer, gaz alışverişi kapsamında Türkiye'nin alacaklarının kesin olduğunu ve ellerinde güçlü veriler bulunduğunu savundu.

YUNANLILARDAN DEPA İDDİASI

Türkiye'nin Yunanistan'dan alacaklarını ertelemesi haberlerine Yunan basını ilginç yaklaşım getirmişti. Elefteros Tipos, "Türkler, enerji konusunda egemen olmak için DEPA'yı istiyor" başlığı ile verdiği haberde, BOTAŞ'ın borcunu erteleyerek rakamı yükselttiği ve 2011 sonuna kadar özelleştirilmesi gereken DEPA'yı satın almayı hedeflediğini iddia etmişti.

UÇAĞA BİLE EL KONULABİLİR

Tahkim mahkemelerinin kararları uluslararası icrai nitelik taşıyor. Davayı Türkiye'nin kazanması ve Yunanistan'ın ödemeleri yapmaması durumunda BOTAŞ, Türkiye'ye gelen Yunan bayraklı uçak, gemi ve bu ülkenin yurtdışındaki mallarına el koyma hakkına sahip olacak.

Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,019 µs