En Sıcak Konular

Sarkozy'den Türkiye çalımı

14 Eylül 2011 09:07 tsi
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin baskıları sonucu Clio 4 üretimine Bursa’nın yanı sıra Flins fabrikasını dahil eden Renault, son dakikada başka bir sürpriz yaptı.

Daha önce Clio 4 üretiminde aslan payını Oyak Renault’nun alacağını açıklayan Fransız üretici, Sarkozy’nin baskılarıyla Clio üretimini Fransa ve Türkiye arasında eşit olarak paylaştırmaya karar verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Renault üzerinde yaptığı baskı sonuç verdi. Renault, 2012’nin son çeyreğinde üretilmeye başlanacak yeni Clio 4’te son dakika manevrası yaparak Türkiye’ye verdiği aslan payını kırptı. Daha önce Clio 4 üretiminde Fransa’daki Flins fabrikasına yaklaşık 100 bin adet, Oyak Renault’nun Bursa tesisine de yaklaşık 200- 250 bin adet vereceğini duyuran Renault, kararını değiştirdi.

Avrupa ve Akdeniz (Euromed) Bölgesi Başkanı Jacques Chauvet, Clio 4 üretiminin önümüzdeki yıl başlayacağını belirterek, “Mevcut Clio 3 Fransa Flins, İspanya Flins ve Bursa’da üretiliyor. Clio 4 ise Flins ve Türkiye’de üretilecek. Adetler tam netleşmedi ama üretim yarı yarıya paylaştırılacak” dedi. Flins ve Bursa fabrikasındaki Clio 4 üretiminin elektrikli araçların performansına bağlı olacağını ekleyen Chauvet, şöyle devam etti: “Bursa’da saatte 57 araç üretiliyor. Clio 4’le birlikte bu rakam 60’a çıkacak. Clio Grand Tour’un üretimi ise Türkiye’den gidecek. Halihazırda Clio 3’ten Flins’te 155 bin adet, Valencia’da 40 bin adet ve Bursa’da 150 bin adet üretiyoruz. Yeni Clio’nun tasarımı çok etkileyici. Clio 4’ün performansının daha iyi olmasını bekliyoruz. Elektrikli Fluence ve Clio 4 üretimiyle birlikte 360 bin adetlik ka-pasitemizi doldururuz.”

Hükümetin hissesi var

Renault’nun Türkiye’de yapılacak Clio 4 üretimiyle araç başına maliyetleri 1.400 euro düşürecek olması, Bursa’nın öne çıkmasını sağlamıştı. Ancak modelin tamamını Türkiye’de üretme planı, Sarkozy’ye takılmıştı. Renault hisselerinin yüzde 15’i elinde olan Fransız Devleti’nin 18 kişilik yönetim kurulunda iki üyesi bulundurduğunu hatırlalatım.

Başbakan’a hediye edilecek

Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Jacques Chauvet ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar Fluence Z.E. ile poz verdi. Aybar, “Bugüne kadar 161 sipariş aldık. Başbakan Erdoğan’a da bir tane vermek istiyoruz” dedi. Aybar, Fluence Z.E.’nin dizel Fluence’la aynı fiyatla satılacağını söyledi.

Yılda 30 bin Fluence garanti

Jacques Chauvet, ilk elektrikli modelleri Fluence Z.E.’nin satışına soy çeyrekte başlayacaklarını söyledi. İsrail, Danimarka ve Fransa’nın elektrikli Fluence’ın en büyük pazarları olacağını belirten Chauvet, “60’dan fazla anlaşma yaptık. Elektrikli Fluence’tan Bursa’da yılda 30 bin adet üreteceğiz. Üretilecek araçların satışını garantiledik” diye konuştu.

Türkiye, Renault’nun 5. büyük pazarı

Türkiye, Renault’nun tüm dünyadaki 5. büyük pazarı haline geldi. Jacques Chauvet, Türkiye’nin Renault için çok önemli bir pazar olduğunu belirterek, “Satışlarda bu yıl 5’inci büyük pazar olacak. Fransa, Almanya, Brezilya ve Rusya’dan sonra Türkiye geliyor. 10 yıl önce ise ilk 5’in içinde İngiltere, İtalya ve İspanya vardı” dedi.

Renault ilk 8 ayda Türkiye’de 76 bin 800 araç sattı. Oyak Renault’nun bu yıl 325 bin araç üreterek, rekor kıracağını anlatan Jacques Chauvet, “Üretilen araçların yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Rusya, İran ve Hindistan’a da 10 bin adet de SKD (yarı üretilmiş) ihracatımız olacak. Oyak ile 42 yıllık başarılı birlikteliğimiz var” dedi.

Mete Tansu / Vatan



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,582 µs