iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Kara WEB

14 Eylül 2011 09:15 tsi
Kara WEB O ülkeler interneti neden kapat(a)mıyor? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

“Arap Baharı” diye kaldı ismi ama.. Pekala, “dijital devrim” diyenler de var. Esasen, halk hareketlerinin belli bir zemini olmasa idi dijital bir itekleme işe yaramazdı ama öte yandan ülkedeki protesto eylemlerinin organizasyonu ile haberlerin/gelişmelerin duyurulmasında kar topu etkisi taşıyan bir sorumluluk yüklendi internet.

Peki ama neden bu ülkeler-üstelik diğerlerinin başına gelenleri de gördükleri halde-internetin şalterini indirmediler? Bu kadar zor mu?

Bu sorunun kısa yanıtı, “evet, zor”. Ama bu kadarlık yanıt hayli eksik de kalacaktır. İlk tartışma noktası şu. Dijital ağlar-adı üstünde-birden çoktur ve birini bloke ettiğinizde veya işlevsiz hale getirdiğinizde diğeri üzerinden yeni bir rota çizer kendine.

Tabii bu interneti ille durduracam diyenlere karşı by-pass yolları arayanlar için zaten elde bulunan bir silah. Bunun dışında, uydu telefonları neredeyse aşılmaz bir internet yolu oluşturuyorlar.

Tabii bu halde internete ulaşım tamamen kısıtlanmasa dahi, nadir hale gelir. Keza çanak antenler de internete çıkmanın bir başka yolunu sunabilir. Bu da zor bir işlem ve fark edilmesi de hayli kolay!

Bunların dışında internet yolları tıkansa dahi bir kendi başına yaşayan özel ağlar mevcut. Üniversitelerin kendi aralarında kullandıkları gibi. Keza büyük finans işlemleri yapan kuruluşların da bağımsız dijital yolları mevcut.

Evet kitlesel bir internet kullanım imkanı sağlamaz ama topyekün bir yasağı da takılmaz. Esasen bu yollardan gelen bilgilerin alınması, daha genişletilmesi yolunda “demokrasi talep eden ülkelerin”, örneğin ABD’nin ilginç çalışmaları var.

Bunlardan biri işte bu bağımsız ağlar üzerine kurulan, ne aradığını bilen ve özellikle onu arayan paket programlar. Bunlara “kara web” deniyor. Teşvik ediliyor ve teknik olarak destekleniyor.

Kaldı ki, yine ABD’nin bu yolda ürettiği yenilikler var! Rejim tarafından internet yolu kesilmiş ülkelerde, neredeyse cepte taşınabili boyuttaki bir internet uydu bağlantısı veya yakın bir ülkenin servis sağlayıcısına ulaşacak bir mobil cihazı, örneğin bir parkın içine atıveriyorlar.

Ucuz ve çok. Bulunması, daha doğrusu fark edilmesi hayli zaman aldığı gibi sık sık tekrarlanabiliyor.

Tabii bunlar olağandışı uygulamalar. Sık uygulanmayor manasına değil ama özel durumlar. Peki yine de internetin tamamen kapatılması mümkün.

Evet o da mümkün. Meselenin “başından” halledilmesi gerekiyor. Bütün internet sağlayıcaların aynı ağda birleşmesi, değişim noktasında toplanması sistematize edilirse, evet bu mümkün olabilir.

Bu halde şalter indirildiğinde ağın çok büyük yüzdesi hizmet dışı kalacaktır ve bu yolla dışarı çıkmak imkansızlaşacaktır. Bu ülkelerdeki direnişlerin büyük organizasyonlar gerektirdiği hesaba katıldığında, sınırlı internet kullanımları yeterli olmayacaktır.

Başka bir yol? Çin’in denediği bir ihtimal daha var: kendi ulusal ağının inşası. Bunun anlamı küresel bağının bulunmaması demek ki, WWW sayılmaz. Üstelik kolaylıkla denetlenebiliyor.

Daha farklı yollar da var ama daha fazla o rejimlerin aklına karpuz kabuğu düşürmeyelim.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,569 µs