En Sıcak Konular

Norveç'in aşırı sağ partileri, tarihi hezimet yaşadı

13 Eylül 2011 18:39 tsi
Norveç'te dün yerel seçimler yapıldı. Oyların yüzde 99,9'unun sayıldığı oylama sonucuna göre seçimin galibi, ülke genelindeki oyların yüzde 31,7'sını alan iktidar İşçi Partisi (Ap) oldu.



Bir önceki seçime göre 8,7 puan ile oylarını en çok artıran liberal çizgideki Sağ Parti (H) yüzde 27,9 ile sürpriz yaptı. Seçimin hezimetini yaşayan aşırı sağcı İlerleme Partisi'nin (FrP) oyları 17,5'ten yüzde 11,4'e geriledi. İlerleme Partisi, Oslo'da da tarihinin en büyük oy kaybını yaşadı. Bir önceki seçimlerde yüzde 14,4 olan oy oranı, yüzde 50'lik bir kayıp ile yüzde 7,2'ye düştü.

Seçimlerde kaybeden SV Parti Başkanı istifa etti

Diğer büyük yenilgiyi ise koalisyon hükümetinin küçük ortağı Sosyalist Sol Parti (SV) yaşadı. Bir önceki seçimde yüzde 6 oranında oy alan SV, bu seçimde yüzde 4'te kalınca, parti lideri Kristin Halvorsen, parti genel başkanlığından istifa edeceğini açıkladı.

Seçimlerde hükümetin ortanca ortağı olan Merkez Parti (SP) ise yüzde 6,8, Sol Parti (V) yüzde 6,2, Hıristiyan Halk Partisi (KRF) yüzde 5,6 ve Kırmızı Parti (Rödt) de yüzde 1,5 oranında oy aldı.

Nüfusu 4 milyon 937 bin olan ülkede, 2 milyon 390 bin 884 seçmen, Norveç'teki toplam 429 belediyenin yeni belediye başkanları ile birlikte bölge ve il hükümetlerini belirlemek için sandık başına gitti. Katılım yüzde 62,6 olduğu seçimlerde bazı bölgelerde ilk defa 16 ve 17 yaşındaki gençler de oy kullandı. İşçi Partisi'ne üye 69 gencin 22 Temmuz'da katledildiği Utöya adasındaki saldırıdan sonra seçime katılımın çok yüksek olacağı beklentisi ortaya çıkmadı. Seçime katılımda sadece yüzde 0,9 oranında bir artış yaşandı.

OSLO'DA SEÇİMİN GALİBİ SAĞ PARTİ

Başkent Oslo'da belediye başkanlığını elinde bulunduran Sağ Parti, oylarını yüzde 10,8 oranında artırarak yüzde 36,1'e ulaştı. Sağ Parti bu rakamla Oslo Bölge Belediyesi Meclisi'ndeki toplam 59 koltuğun 22'sinin de sahibi oldu. Daha önce elinde 16 koltuk bulunuyordu. Oylarını artıran diğer bir parti ise İşçi Partisi oldu. Yüzde 3,4 oranında artış sağlayarak yüzde 33,2 oyu bulan İşçi Partisi, Oslo Bölge Belediyesi Meclisi'ne 20 aday gönderebilecek.

'TERÖRİSTLERİN NEREDEYSE HEPSİ MÜSLÜMAN' DİYEN PARTİ, OYLARININ YÜZDE 50'SİNİ KAYBETTİ

Seçim kampanyasının başladığı gün yaptığı konuşmada 'teröristlerin neredeyse hepsi Müslüman' diyerek Müslümanları hedef tahtasına oturtan aşırı sağcı İlerleme Partisi'nin Belediye Başkan Adayı Carl I. Hagens'e dersini seçmen sandıkta verdi. Aşırı sağcı İlerleme Partisi, Oslo'da tarihinin en büyük oy kaybını yaşadı. Bir önceki seçimlerde yüzde 14,4 olan oy oranı yüzde 50'lik bir düşüş ile yüzde 7,2 oldu ve belediye meclisindeki koltuk sayısı da 9'dan 4'e düştü.

İlerleme Partisi'nden sonra en fazla oy kaybını yaşayan Sosyalist Sol Parti, yüzde 10,5'ten 6,2'ye düşerek iki koltuk kaybetti. Oslo'da ilk defa meclise giren Yeşiller Partisi ise yüzde 2,3 oranında oy aldı.

ADAY TÜRKLERİN DURUMU HENÜZ NET DEĞİL

Farklı illerde aralarında kazanma şansı bulunan 10'dan fazla Türk de çeşitli partilerin listelerinde aday gösterildi. Oslo Belediyesi Bölge Meclisi'ne aday olan Türk kökenli politikacılar Sağ Partili Mertefe Bartınlıoğlu ve Gülsüm Koç ile Sosyalist Sol Partili Gülay Kutal'ın durumu ise bir � iki gün içerisinde tercihli oyların sayılmasından sonra kesinlik kazanacak.

Türk kökenli politikacılar Cihan Haber Ajansı'na seçimle ilgili değerlendirmede bulundu. Halkın bu seçim ile merkeze kaydığını söyleyen Mertefe Bartınlıoğlu, "Bu hem sağ, hem de sol taraf için geçerli. İşçi Partisi'nin gençlik kollarına yönelik bir saldırı olduğu için ciddi bir sempati kazanmıştı. İnsanlar bu seçimde onların ağırlıklı kazanacağını tahmin ediyordu, anketler de yüzde 40'ları gösteriyordu. Ama olaylar dindikten sonra insanlar normal politik tercihlerine geri döndüler. Ancak bunu yaparken de uçları cezalandırdılar. Sağda İlerleme Partisi'ni, solda da Sosyalist Sol Parti gibi diğer radikal partileri cezalandırdılar. Ve merkezi tercih ettiler." şeklinde yorumda bulundu.

Sağ Parti'nin 1945'ten bu yana en büyük zaferini elde ettiğini kaydeden Gülsüm Koç da merkez sağ olarak sosyal sağ kimliklerini çok net bir şekilde ortaya koydukları için hem sağ, hem de sol partililerden oy aldıklarını ifade etti.

"BAŞKANIMIZIN İSTİFASININ ZAMANLAMASINI YERİNDE BULDUM"

Seçimlerde aşırı sağ İlerleme Partisi'nden sonra en büyük oy kaybını yaşayan SV'den aday olan Gülay Kutal ise partisinin oylarının İşçi Partisi'ne gittiğini söyledi. Utöya saldırısı sonrası kafasında belirsizlik olanların bir sempati sonucu İşçi Partisi'ne yöneldiğini belirten Kutal, "Bu, iki partinin politikaları arasındaki farkı seçmenimize tam olarak anlatamadığından da kaynaklanabilir." dedi.

Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs