En Sıcak Konular

'Memur açlığa terk edildi'

13 Eylül 2011 16:19 tsi
Has Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu(BASK) Genel Başkanı Resul Akay’ı beraberindeki heyetle birlikte parti genel merkezinde kabul etti.

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, emeğin giderek değer kaybettiğini söyleyerek "Emeği toplumsal adaletin merkezine almayan, emeği kutsal olarak görmeyen, emeğin değerini artırmak gibi bir hedefi olmayan hiçbir siyasetin insani bir tarafı yoktur" dedi. Sendikalara büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Kurtulmuş, sendikaların güçlerinin artması gerektiğine dikkat çekerek, “Maalesef aksine sendikaların güçleri her geçen gün zayıflamaktadır” dedi.

Kurtulmuş, “Her insanın emeği vardır. Emeğin kutsal olmasının en temel nedeni herkese emeğin eşit olarak verilmiş olmasıdır. Kapitalist düzen, emeği yeniden kölelik zamanındaki dönemine döndürdü. Emek üretim faktörleri arasında değersiz konuma itildi" diye eleştirdi.



ANAYASA SÜRECİNDE SENDİKALARIN GÖRÜŞLERİ DE ALINMALI

Anayasa yapma sürecinde birçok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra sendikaların görüşlerinin alınması gerektiğine dikkat çeken Kurtulmuş, sendikalara siyaset yapma yasağının da mutlaka kaldırdılması gerektiğini söyledi. Çalışanların asgari ücretleri belirlenirken sendikalarca hesaplanan yoksulluk verilerinin esas alınacağını kaydeden Kurtulmuş, “Bizim ikitdarımızda asgari ücret vergiden muaf tutulacaktır” dedi. Türkiye’de ileri demokrasinin kurulması için yeni bir Anayasa yapmanın şart olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, “ Herkesin kendini özde vatandaş hissettiği adil, özgürlükçü ve sosyal adaletçi bir Anayasa’nın acilen yapılması gerekir. Yeni Anayasa’yı da Türkiye’de herkesi temsil eden bir Anayasa meclisi yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

MEMUR AÇLIĞA TERK EDİLDİ

Açlık sınırının 900 liraya, yoksulluk sınırının ise 3000 biraya dayandığı bir dönemde hükümetin 9 yıl boyunca yüzde 2 ve 3 civarlarında zam yaptığını belirten BASK Başkanı Resil Akay ise, “Yapılan zamlar memurların yarasına merhem olmamıştır. Maalesef alınan ücretler beslenmeye bile yetmemektedir. Hükümet iktidara geldiğinde ‘Bize üç yıl süre tanıyın üç yıl sonra cebiniz para görecek’ sözleri ise tutulmamıştır” dedi.

Akay, “Memurlara toplu sözleşme hakkı öngören Anayasa uyum yasası yürürlüğe girmediği için 2012 yılına ait, mali ve sosyal haklar ile ilgili pazarlıklar henüz yapılmamıştır. 2012 yılı bütçe kanun tasarısının 17 Ekim 2012 yılına kadar TBMM’ye sunulması gerektiği açıktır. Bu da çok mümkün görünmüyor. Yasaların amacı toplumların günlük yaşamlarını kolaylaştırmaktır. Yasalar hazırlanırken bütün sosyal tarafların katkısı alınmalı ve yasaların sosyallik, genellik ve eşitlik ilkesine uygun olması gerekir” diye konuştu.

Yeni Anayasa konusundaki düşüncelerini de anlatan Akay, “Yeni Anayasa hazırlanırken usul ve yöntem hatası yapılmamalıdır. Bütün partilerin görüşü alınmalıdır. ‘Benim sayım fazla benim dediğim olacak” tarzında bir yaklaşım doğru olmayacaktır. Yine yeni Anayasa ile halkın yönetime katılmasının kanalları açılmalıdır” ifadelerini kullandı.



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,761 µs