En Sıcak Konular

İsrail iyi ki özür dilemiyor, çünkü...

13 Eylül 2011 16:06 tsi
İsrail iyi ki özür dilemiyor, çünkü... "Diplomatik ilişkileri bir kenara bırakalım benim için önemli olan Gazze'deki insanlardır. Eğer İsrail özür dilediğinde her şey eskisi gibi olmaya devam edecekse bırakalım dilemesin ve Türkiye bu konunun peşini bırakmasın. Başbakan Erdoğan biliyorsunuz

Siyaset Bilimci Norman Finkelstein, BM tarafından hazırlanan Mavi Marmara raporu için "tam bir saçmalık" tanımlamasında bulundu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından atanan 4 kişilik komisyonun Mavi Marmara ile ilgili hazırladığı Palmer Raporu tartışılmaya devam ediyor. Rapor iki ay rafta tutulduktan sonra geçtiğimiz hafta gün yüzüne çıktı. Rapor İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi. Türkiye, kamuoyuna önceden yansıyan rapora sert tepki gösterdi ve kesinlikle böyle bir raporu kabul etemeyeceğini duyurdu. Türkiye hemen ardından İsrail için düşündüğü B Planı'nı devreye soktu. Türkiye'nin bu tavrı birçok ülke tarafından doğru bulundu ve İsrail'in haksız olduğu vurgulandı. ABD ve Avrupa basını günlerce Türkiye'nin haklı olduğunu yazdı.

Bunun yanında Yahudi kökenli Amerikalı siyaset bilimci Norman G. Finkelstein de raporla ilgili sert eleştirilerde bulundu.

SabahUSA'ye konuşan Finkelstein, "İsrail cinayet işledi ve bunun bedelini ödemeli" derken Türkiye'nin de raporun hazırlanış sürecinde bazı hatalar yaptığını belirtti.

İSRAİL SUÇLU, BM KABUL ETMİYOR

Rapor hakkında ne düşündüğü sorulan Finkelstein şunları söyledi: "İsrail suçlu ama Birleşmiş Milletler bunu kabul etmiyor. İsrail bütün hikâyeyi kendisine göre çeviriyor. Birleşmiş Milletler'de onlara bu konuda geniş alan veriyor. İsrailliler raporun sonucunu etkilemek için arka arkaya konferans verdiler. Sonunda bu raporu ortaya çıkardılar.

HAYATIMDA GÖRDÜĞÜM EN KÖTÜ RAPOR

Palmer raporu hayatımda bugüne kadar gördüğüm en kötü rapor. Türkler bu raporun bu şekilde olduğunu aynı odada olup da nasıl göremediler. Gördüler de nasıl ortalığı ayağa kaldırmadılar? Mesela İsrail raporun Gazze ablukasını yasadışı ilan edeceğini öğrendiği anda BM raporunu açıklanmadan itibarsızlaştırırdı. Türklerin raporda deniz ablukasının meşru olduğunun tespit edileceğini bilip işi zamana bırakmalarına çok şaşırdım."

"TÜRKİYE RAPOR HAZIRLANIRKEN BASKI YAPACAKTI"

Türkiye'nin raporu kabul etmediği hatırlatılan Finkelstein, bunun üzerine ise "Sonradan raporu kabul etmiyorum demek yerine rapor gün yüzüne çıkmadan baskı yapıp, tartışmaya girmesi gerekiyordu. Türkiye bu raporun yazılımında komisyonun yanlış bir noktaya gittiğini anlamalıydı. Hatta komisyonu terk edip "bu komisyon tarafsız bir karar veremiyor" diye açıklama yapmalıydı. Niye iki ay beklediler anlamıyorum. Türkiye aslında raporun içeriğini çok umursamadı. Hatta bu raporun gün ışığına çıkmasını da beklemiyordu. Onlar daha çok diplomasi ve özür üzerinde durdular. İsrail için ise raporun içeriği çok önemliydi. Çünkü Gazze kuşatmasının haklılığını ortaya koyacakları bir sonuç çıkarabilirlerdi ki öyle de oldu" dedi.

BM'DE DÖNEN KOMEDİ ORTAYA ÇIKACAK

"Palmer raporu özetle İsrail'i mi haklı çıkarıyor?" şeklindeki bir soruya Finkelstein, "İnsanlar bu raporu tam olarak okuduklarında BM'de nasıl bir komedi döndüğünü anlayacaklar. Zaten bu raporun büyük çoğunluğunu İsrail yazmış. Raporun geleceğe etki edecek en önemli bölümü ablukanın yasal olduğunun ilan ve tespit edildiği bölümdür" cevabını verdi.

"RAPOR BAŞTAN SONA TUTARSIZ"

Raporda kendisini rahatsız eden konuların ne olduğu sorulan Finkelstein, bu konuda ise şu ilginç tesiptlerde bulunuyor: "Rapor bir kere bir metin olarak tutarsız. Alın elinize ve okuyun şu raporu. İşin yasallığına girmeyeceğiz diyorlar işin yasallığına giriyorlar. Gazze deniz ablukasını meşru gösteriyorlar. Bakınız raporda bir saçmalık daha var. Rapora göre gemidekiler insani amaçla orada değillermiş! Buna kanıt olarak ne gösteriliyor biliyor musunuz? İHH'nın amaçları arasında yer alan bir cümleyi. İHH diyor ki "Gazze'de yaşanan insani durumu tüm dünyaya duyuracağız" . Evet tüm dünyaya duyurmak! Evet rapora göre yaşanan insanlık dramını tüm dünyaya duyurmak insani bir amaç değilmiş! Aynı şekilde gemilerde gazetecilerin bulunması da işin insani yanından başka amaçlar taşıdığını ifade etmekteymiş! Türkiye başbakanı tüm dünyanın dikkatini çekmek için yanına gazetecileri alarak Somali'ye gitti. Bakın bu da onlara göre insani bir durum değil. Rapor işte böyle rasyonel olmayan bölümlerle dolu. Nasıl olduysa 9 sivilin öldürülme şekilleri rapora yansıtılmış. Raporun bir yerinde ne deniyor biliyor musunuz, vahşice öldürülmüş Furkan Doğan'ın durumu tasvir ediliyor ve "irritation" kelimesi kullanılıyor… Sadece "irritation"... Bilirsiniz bir sinek elinizi ısırır ve eliniz şişer. Bunu ifade etmek için kullanırsınız bu kelimeyi… Raporu kaleme alanlar insani saygıdan da yoksunlar. Bu raporu kaleme alanlar bunu direk genel sekreter adına yapıyorlar. Bu rapor her şeyden çok ona aitti"

İSRAİL ÖZÜR DİLEMESİN BENCE

Özür dilemenin İsrail için neden bu kadar zor olduğu yönünde bir soruya ise Finkelstein, İsrail bu konudaki inadını savundu. Ancak, Finkelstein'in bu savunmasının amacı İsrail'i desteklediği için değil, tam tersine şu nedenlere dayanıyor: "Evet. Çünkü bu özür çok farklı anlamlara geliyor. Bugüne kadar İsrail kendisine denk gördüğü hiç kimseden özür dilemedi. Bu özür onlara çok şeye mâl olabilir. Büyük ihtimalle özür dilemek ilk aşama, ondan sonra başka talepler gelecektir ki İsrail o yüzden özür dilemeyi kolay kolay göze alamaz. Bana sorarsanız ben İsrail'in özür dilememesinden son derece memnunum. Diplomatik ilişkileri bir kenara bırakalım benim için önemli olan Gazze'deki insanlardır. Eğer İsrail özür dilediğinde her şey eskisi gibi olmaya devam edecekse bırakalım dilemesin ve Türkiye bu konunun peşini bırakmasın. Başbakan Erdoğan biliyorsunuz üç şey istiyor; özür, tazminat ve Gazze ablukasının kalkması. Gazze halkı normal insanlar gibi yaşamaya başlamadıkça Türkiye bu işin peşini bırakmamalı."

"ABD PERDE ARKASINDA İSRAİL'E ÖZÜR DİLE DİYECEK"

Bütün bu süreçte Amerika nasıl bir politika izleyeceği konusunda ise Finkelstein, "Perde arkasından İsrail'e özür dilemesi konusunda tavsiyede bulunacak" dedi.

Bu haber 1,859 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    24,455 µs