En Sıcak Konular

Devrimi Askeri Konsey’den kurtarma çağrısı

13 Eylül 2011 15:11 tsi
Mısır’da Yüksek Askeri Konseyin olağanüstü hal yasasını etkinleştirme kararı çeşitli siyasi çevrelerce tepkiyle karşılandı. Devrimci Güçler İttifakı Eylül ayının son cumasının ‘Devrimi Konseyin elinden kurtarma cuması’ olması çağrısında

İsrail hava kuvvetlerinin yaklaşık bir ay kadar önce Mısır’da Mısır askerlerini vurması Mısır-İsrail ilişkileri gerilmesine neden olduğu gibi devrim sonrası henüz istikrara kavuşamamış Mısır’da da halkla Askeri Konseyin arasını açtı.

Saldırının gerçekleştiği günden beri İsrail büyükelçiliğinin önünde gösteriler düzenleyerek büyükelçiliğin kapatılmasını talep eden halk büyükelçiliğe saldırmaya kalkınca çatışmalar çıkmış, üç kişi hayatını kaybetmiş, bine yakın kişi de yaralanmıştı. Bu olayların akabinde Askeri Konsey’in olağanüstü hal kanununu etkinleştirme kararı alması ise halkın tepkisini daha da artırdı.

Liberal kesimin başını çektiği Devrimci Güçler İttifakı devrimin Askeri Konseyin elinden kurtarılması için gösteriler yapılması çağrısında bulunurken Müslüman Kardeşler Cemaati de Askeri Konseyin bu olayları özgürlükleri kısıtlamak için bahane olarak kullanmasını kınadı.

Mısır’da devrimci güçler ittifakı devrimi kurtarmak için içinde bulunduğumuz ayın sonunda tekrar gösteriler düzenleme ve Askeri Konsey’in Kahire’deki İsrail büyükelçiliğinin basılması girişiminin ardından korkutma girişimi olarak olağanüstü hal kanununu etkinleştirme kararı almasının üzerine açık grev çağrısında bulundu.

Liberal, milliyetçi ve Marksist hareketleri kapsayan ittifak Facebook üzerinden yayınlanan bildirisinde ‘devrimin kurtarılması cuması’ çerçevesinde ülkenin her yerinde gösteriler yapılması için içinde bulunduğumuz ayın 30’unu seçti.

Bildiride ayın son cuması yapılacak gösterilerin ardından açık grev yapılacağı ve devrim Askeri Konsey’in elinden kurtarılana kadar greve devam edileceği ifade edildi.

Geçtiğimiz Cuma günü bazı siyasi güçler ‘devrimin yolunun düzeltilmesi’ gösterileri yapılması çağrısında bulunmuş ancak İslamcılar bu gösterilere katılmamıştı.

İhvan da kınadı

Mısır Müslüman Kardeşler Cemaati, İsrail Büyükelçiliği çevresinde meydana gelen çatışmaların Askeri Konsey tarafından özgürlüklerin kısıtlanması için bahane olarak kullanılmasını kınadı.

Bundan önce önümüzdeki Kasım ayında yapılması kararlaştırılan genel seçimlerin ertelenmesi hususunda uyarıda bulunan Cemaat, konseyin iktidarı sivil bir yönetime teslim etmede acele etmesini talep etti.

Ay sonunda gösteriler yapılması çağrısında bulunan Devrimci Güçler İttifakı, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin oyunları, muhaliflerini baskı kanunlarıyla (olağanüstü hal kanunu ve sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması gibi) korkutma girişimleri karşısında elleri kolları bağlı beklemeyeceklerini açıkladı.

Askeri Konseyden beklenenler

Bildiride Mısır’da istikrarın sağlanması için Askeri Konsey’in acilen yapması gerekenler 14 madde halinde sıralandı.

Bu taleplerin başında ise olağanüstü hal kanununun durdurulması, sivillere askeri yargılamanın kaldırılması, yargının bağımsızlığı, hükümet kurumlarının yolsuzluğun sembolü haline gelmiş şahsiyetlerden temizlenmesi, maaşlar için taban ve tavan sınırlar koyulması geldi.

El-Cize’deki İsrail Büyükelçiliği’nin basılması sırasında ve sonrasında çıkan; üç kişinin hayatını kaybetmesi ve 1000 kişiden fazlasının yaralanmasıyla sonuçlanan çatışmaların akabinde Yüksek Askeri Konsey olağanüstü hal kanununu etkinleştirme kararı aldı.

Ortadoğu resmi haber ajansı dün Konseyin olağanüstü hal kanununun ana hatlarını belirlediğini bunların arasında yol kesicilik, silah bulundurma, yalan haber yayma ve ulaşımın kesilmesinin yer aldığını bildirdi.

Mısır içişleri bakanı El-Mansur El-İsevi bakanlık binasına ya da polis merkezlerine saldıran tüm şahıslara polis tarafından ateş açılacağını açıkladı. 

Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,638 µs