En Sıcak Konular

Libya'da yeni gelişme

13 Eylül 2011 11:56 tsi
İşte dakika dakika Libya'da yaşananlar...

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ LİBYA'DAKİ SAVAŞ SUÇLARI RAPORU

 Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kuruluşları Direktörü Nicolas Berger, Libya'daki Sahra altı Afrikalılara yönelik ciddi tehditlerin bulunduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütünce hazırlanan, Libya'daki savaş suçlarına ilişkin dün basına yansıyan raporun bugün resmen okunmasının ardından Brüksel'de, Associated Press Televizyonuna konuşan Berger, Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyinin (UGK) ülkede denetimi sağlamasından sonra da Libya'da insan hakları ihlalleri yaşandığına dikkati çekti.

Konuşmasında özellikle Libya'da yaşayan Sahra altı Afrikalılarının içinde bulundukları kötü duruma değinen Berger, UGK yetkililerine Libya'da yaşanan insan hakları ihlallerinin önlenmesi konusuna öncelik vermeleri çağrısında bulundu.

Berger, şunları kaydetti:

''Libya'da şubat ayında Muammer Kaddafi'nin siyahları paralı asker olarak kullandığı yönünde söylentiler çıktı. Bu haksızdı. Ancak UGK bu söylentiyi engellemek için pek bir şey yapmadı ve şimdi Sahra altı Afrikalılarına yönelik büyük bir misilleme var. Kaddafi yanlısı güçlerle ilişkileri olsun veya olmasın bu insanlar işlerinden veya evlerinden veya caddelerden alınarak işkence edilme ve öldürülme tehlikesiyle karşı karşıyalar''

Uluslararası Af Örgütünün raporunda, hem Kaddafi güçlerinin hem de Libyalı muhaliflerde oluşan ırkçılık ve yabancı düşmanlığı duygularının, sıradan Libyalılarca ülkedeki Sahra altı Afrikalılarına karşı yapılan saldırıları, soygunları ve kötü muameleleri artırdığı bildirilmişti.

Raporda, Libyalı muhaliflerin ülkenin denetimini ele geçirmelerinin hemen ardından, öfkeli bazı muhalefet yanlılarının ele geçirilen onlarca asker ve paralı asker olduğundan şüphelenilen kişiyi, hiçbir cezai takibata uğramadan,''ateşli silahlarla vurarak, asarak veya linç ederek'' öldürdükleri iddialarına da yer verilmişti.

Konuşmasında kötü muamelenin Libyalı muhaliflerin oluşturduğu yeni yönetim sırasında da devam ettiğini anlatan Berger, ''Güç kullandıklarını kabul eden koruma görevlileriyle bile konuştuk. Bize 'Evet, itiraf etmelerini ve silahlarını teslim etmelerini sağlamak için güç kullanıyoruz' diyorlar. Bu yüzden bu, gerçekten de denetim altına alınması gereken bir durum'' diye konuştu.

Berger, Libya'da yeni oluşturulan yönetimden bu durumun önlenmesine öncelik verilmesini istedi.

Libya'da yapılan, 3 aylık araştırma sonucu hazırlanan 122 sayfalık raporda, Kaddafi'ye bağlı güçlerin, Libyalı muhaliflerden daha büyük ve daha çok sayıda suç işlediği ve bu suçların insanlığa karşı işlenmiş suç kapsamında olabileceğinin altı çizilmesine karşın, Libyalı muhaliflerin işledikleri suçların da önemsiz kabul edilemeyeceği vurgulanmıştı.

''Gevşek bir yönetim yapısına sahip UGK tarafından yönetilen Libya muhalefeti üyeleri ve destekçileri de her ne kadar daha küçük ölçekte de olsa, bazı vakalarda savaş suçu teşkil edebilecek insan hakları ihlallerinde bulundular'' ifadelerine yer verilen raporda, Libyalı muhaliflerin destekçilerinin, nisan ayından temmuz başına kadar 12'den fazla Kaddafi yanlısını ve güvenlik yetkilisini, ''kanuna aykırı olarak'' öldürdüğü öne sürülmüştü.

Libya'da oluşturulan geçici yönetimde Adalet Bakanı konumunda olan Muhammed El Alagi, raporun basına yansımasının ardından bugün yaptığı açıklamada, bahsedilenlerin askerler tarafından değil sıradan insanlarca yapıldığını belirterek, rapordaki savaş suçu nitelemesine itiraz etti.

Libyalı muhaliflerin hatalar yaptığını kabul eden El Alagi, ancak bunların ''hiçbir şekilde savaş suçu olarak'' tanımlanamayacağını savundu.

LİBYA UGK BAŞKAN YARDIMCISI VE SÖZCÜSÜ GOGA: "KADDAFİ'NİN SEBHA'DA OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ"

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Abdülhafiz Goga, Türkiye'nin savaşta yaralanan Libyalılara yardım eden ilk ülke olduğunu belirterek, "Türkiye'nin yardımlarını hiç unutmayacağız" dedi.

Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi üyeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı karşılamaya hazırlanıyor. Erdoğan'ın ziyareti öncesi UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil ve UGK Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril geçen hafta sonunda Bingazi'den başkent Trablus'a geçtiler.

Bingazi'de kalan UGK Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Abdülhafiz Goga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye mücadelelerinde arkalarında durduğu için teşekkür etti.

Türkiye'nin her alanda UGK ve Libya halkına yardımcı olduğunu anlatan Goga, "Türkiye ve Türk halkıyla gelecekte de çok iyi ilişkilerimiz olacak. Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinde gelecekte birlikte neler yapabileceğimizi konuşacağız" dedi.

Türkiye'nin insani yardımlarına vurgu yapan Goga, "Türkiye savaşta yaralananlara yardım elini uzatan ilk ülke oldu. İlk önce Türkiye yardımımıza koştu. Bazı yaralılar tedavi için Türkiye'ye götürüldü. Türkiye'nin yardımlarını hiç unutmayacağız" diye konuştu.

Bingazi ve Libya genelinde daha önce faaliyette olan Türk şirketlerine Libya'ya dönme çağrısı yapan Goga, Türk şirketleriyle gelecekte de çok önemli projeler yapacaklarını kaydetti.

"KADDAFİ'NİN SEBHA'DA OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ"

Muammer Kaddafi yanlılarının elinde bulunan kentlerde süren çatışmalara ilişkin de bilgi veren Goga, Sirte ve Beni Velid'i birkaç gün içinde ele geçireceklerini, ancak Sebha'yı almanın zor olabileceğini söyledi.

Bu kentlerin en az can kaybıyla teslim alınması için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Goga, "En zor zamanlarımızda umutluyduk, şimdi ise eskisine göre daha güçlü ve daha umutluyuz. Gücümüze güveniyoruz" dedi.

Muammer Kaddafi'nin ailesi ve yandaşlarının ülkeyi terk etmeye başladığını belirten Goga, bunun Kaddafi yanlılarının umutlarının tükendiği anlamına geldiğini vurguladı.

Çölde birçok farklı yol olduğuna işaret eden Goga, bu nedenle Kaddafi yanlılarının ülkeden kaçmalarına engel olamadıklarını belirtti.

Kaddafi'nin oğullarından Saadi ve bazı üst düzey Kaddafi yanlılarının Nijer'e kaçtığını hatırlatan Goga, Nijer'den kendilerine yapılan açıklamada, kaçakların "insani kaygılarla" ülkeye kabul edildiğinin bildirildiğini söyledi.

Goga, "Nijer'den Kaddafi'nin oğlu Saadi ve diğer yöneticilerin iadesini isteyeceğiz" diye konuştu.

Nijer ile iyi komşuluk ilişkileri olduğunu söyleyen Goga, Afrika Birliği ile de iyi ilişkiler kurmaya çalıştıklarını belirtti.

Kaddafi'nin nerede olduğunu net olarak bilemediklerini ifade eden Goga, "Büyük bir coğrafya olduğu için Kaddafi'nin tam olarak nerede olduğunu bilmiyoruz, ama Sebha'da olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Sebha'da ciddi bir direniş beklediklerini ifade eden Goga, "Libya tamamen özgürleştirilene kadar UGK Trablus'a taşınmayacak" diye konuştu.

Goga, Kaddafi ile savaşın sonlandırılması için herhangi bir pazarlık yürütüp yürütmedikleri sorusu üzerine de "Muammer Kaddafi, uluslararası toplum tarafından da aranıyor. Onunla hiçbir şekilde pazarlık yapmayacağız" dedi.

Kaddafi yanlılarının Beni Velid ve Sirte'de halkı zorla alıkoyduğunu ve kalkan olarak kullandığını savunan Goga, ele geçirdikleri bölgelerde çok sayıda toplu mezar bulduklarını da kaydetti.

KADDAFİ'NİN ÖZEL UÇAĞI YENİ DÖNEME HAZIRLANIYOR

Trablus Havalimanı'ndaki çatışmalarda kokpitine ve gövdesine kurşun isabet eden Kaddafi'ye ait lüks özel uçak, Libya'nın yeni yönetiminin hizmetine sunulmak üzere bakıma alındı.

Uçakta, Kaddafi tarafından kullanılan yatak odası, toplantı ve çalışma odaları, mutfak ile Kaddafi'ye eşlik eden üst düzey yöneticilerin yolculuk ettiği bölümler bulunuyor.

Ofis olarak kullanılan bölümde, teknolojik özelliği olan deri koltuklar, faks, telefon, plazma televizyon üniteleri ile müzik sistemleri, mutfakta ise kristal bardaklar, porselen tabaklar, gümüş yemek takımları yer alıyor.

Muhalif güçlerin kontrolü altındaki Trablus Havalimanı'nda bulunan Kaddafi'nin özel uçağı, havalimanında ağustos ayı sonlarında yaşanan çatışmalarda kurşunların hedefi olduğu için teknik ekip tarafından bakımdan geçiriliyor.

Uçağın kokpitine ve gövdesine isabet eden kurşunların neden olduğu hasarı gidermeye çalışan teknik ekip, tamiratın ardından uçağın Libya'nın yeni yönetiminin hizmetine sunulacağını belirtiyor.

Havalimanında, Kaddafi'nin uçak filosunun bir parçası olan ve kuyruğunda Afrıqıyah logosu bulunan devasa özel uçağın yanı sıra Kaddafi rejiminin üst düzey yetkilileri tarafından kullanılan jetler de bulunuyor. Havalimanında, ayrıca 10 yolcu uçağı ile birkaç uçağın da enkazı görülüyor.

ÇİFTLİKTE VİLLA ENKAZI

Öte yandan, Kaddafi'nin Trablus Havalimanı yakınlarında binlerce dönüm arazi üzerinde bir de çiftliği bulunuyor.

Çevresi tel örgülerle çevrili olan ve güvenlik kameralarıyla kontrol altında tutulan çiftlikte, muhteşem bir villanın enkazı duruyor. NATO uçakları tarafından kullanılamaz hale getirilen havuzlu villanın ayakta kalan ön cephesi, villanın bir zamanlar oldukça dikkat çekici bir yapı olduğunu gözler önüne seriyor.

Çiftlikte, ayrıca Kaddafi'nin yabancı konuklarını ağırladığı bir de çadır yer alıyor.

Çiftlikteki onlarca tür hayvanın muhalif güçlerin bölgeyi ele geçirmesinin ardından hayvanat bahçesine nakledildiği ifade ediliyor.

KANADA, LİBYA ELÇİLİĞİNİ YENİDEN AÇTI

Kanada'nın bir süre önce kapatılan Libya'nın başkenti Trablus'taki büyükelçiliğinin yeniden çalışmaya başladığı bildirildi.

CBC Televizyonu'nun Kanada Dışişleri Bakanlığı'na yakın kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, Kanada'nın Trablus Büyükelçisi Sandra McCardell ile bir grup diplomat geçen haftasonu Trablus'a giderek çalışmalarına başladı.

Haberde, Büyükelçi Sandra McCardell ve ekibi hakkında güvenlik nedeniyle resmi açıklama yapılmadığı belirtilirken, ekibin ilk olarak ilişkileri yenileme ve güven tesisi üzerinde yoğunlaşacakları vurgulandı.

Kanada Dışişleri Bakanlığı kaynakları, ülkedeki yabancı misyon şefleri ve görevlilerin çalışmaları tam anlamıyla normale dönene kadar Kanadalı diplomatların güvenli alternatif binalarda çalışacaklarını ifade etti.

Kanada, mart ayında NATO kapsamında başlatılan Libya operasyonuna askeri gücüyle katılmıştı.

Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, ülkesinin askeri gücünün 27 Eylül'de dolacak görev süresinin, Libya'daki operasyon tamamlanıncaya dek uzatılacağını açıklamıştı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ, KADDAFİ REJİMİNİ İNSANLIK, MUHALİFLERİ BAZI DURUMLARDA SAVAŞ SUÇU İŞLEMEKLE SUÇLADI

Uluslararası Af Örgütü, Muammer Kaddafi rejimini insanlık, muhalifleri bazı durumlarda savaş suçu işlemekle suçladı.

Örgüt, ''Libya için savaş: Cinayetler, kayıplar ve işkenceler'' adlı 122 sayfalık raporunda, Kaddafi rejiminin insan haklarını ihlal ettiğine ilişkin örneklere yer verdi.

Libyalı muhaliflerin aşırıya kaçtığına ve bazı durumlarda bunların savaş suçu niteliği taşıdığına işaret edilen raporda, Ulusal Geçiş Konseyi'nin muhalifleri kontrol etme konusunda güç bir görevle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Örgüt, muhalifleri ve yanlılarını Kaddafi'ye bağlı olduğundan şüphelendikleri güvenlik güçlerini keyfi gözaltına almak, bu kişilere işkence etmek ve öldürmekle, Libya lideri için savaştıkları gerekçesiyle bazı yabancı askerleri ve yabancıları da tutuklamakla suçladı.

Uluslararası Af Örgütü, insan hakları ihlalleri konusunda, ayaklanmanın başında birçok askerin muhalifler tarafından tutuklandığı, dövülerek öldürüldüğü, en az üçünün asıldığı, bazılarının yakalandıktan ya da teslim olduktan sonra öldürüldüğü örneğini verdi.

Ulusal Geçiş Konseyi yetkililerinin, Sahraaltı Afrikası kökenlilerin paralı askerler olduğu yönündeki bilgiyi düzeltmek için çok az şey yaptığını belirten örgüt, bununla beraber muhaliflerin işlediği savaş suçunun Kaddafi rejimininkinden ''daha küçük çaplı'' olduğunu vurguladı.

Libya'daki insan hakları ihlallerinin en yeni ve ayrıntılı özeti olma niteliği taşıyan, 3 aylık araştırmaya dayanan raporda, Ulusal Geçiş Konseyi yetkililerinin programlarının ''merkezine'' insan haklarını alarak yeni değerler oluşturması gerektiğine işaret edildi.

ULUSAL GEÇİŞ KONSEYİ BAŞKANI ABDÜLCELİL: 'YASALARIN ANA KAYNAĞI İSLAM''

Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, ''Yeni Libya'da yasaların kaynağının İslam olacağını'' söyledi.

Trablus'ta ilk kez halka seslenen Abdülcelil, ''Sağ ya da sol, hiçbir aşırılıktan yana ideolojiyi kabul etmeyeceğiz. Ilımlı İslamın olduğu Müslüman bir halkız, bu yolda kalmaya devam edeceğiz'' dedi.

Abdülcelil, Trablus'un çok az can kaybıyla ele geçirilmesinin mucize olduğunu da ifade etti.

Mustafa Abdülcelil'in konuşması sırasında Şehitler Meydanı'nın çevresinde araç trafiğinin yasaklandığı ve sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı bildirildi. (AA) 

Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs