En Sıcak Konular

Suudi Arabistan, ABD'yi uyardı!

13 Eylül 2011 11:41 tsi
Suudi Arabistan, ABD'yi uyardı! Suudi Arabistan'ın eski istihbarat başkanı Prens Turki El Faysal, ''ABD'nin, BM'de devlet olarak tanınmak isteyen Filistin'e destek olması gerektiğini, yoksa Arap dünyasında zaten az olan güvenilirliğini iyice kaybedeceğini'' belirtti.

Suudi Arabistan'ın eski Londra ve Washington büyükelçisi de olan, Kral Faysal Vakfı'nın kurucu başkanlarından El Faysal, New York Times gazetesinde, ''Bir Devleti Veto Edersen, Bir Müttefikini Kaybedersin'' başlığıyla çıkan makalesinde, ''ABD'nin, BM'de devlet olarak tanınmak isteyen Filistin'e destek vermesi, veto etmemesi gerektiğini, aksi takdirde hem bölgedeki müttefiki Suudi Arabistan'ı, hem de Arap dünyasındaki güvenilirliğini kaybedeceği'' görüşünü ifade etti.

El Faysal makalesinde, ''Filistin'e destek vermezse ABD'nin bölgedeki etkisinin daha da azalacağını, İsrail'in güvenliğinin zayıflayacağını, İran'ın güçleneceğini ve bölgede başka bir savaş olasılığının artacağını, aynı zamanda Suudi Arabistan'ın da ABD ile eskisi gibi işbirliği yapamayacağını, çünkü bu işbirliğine dayalı özel ilişkinin, Filistinliler için adalet isteyen Arap ve Müslüman devletlerin çoğu tarafından zehirli görüleceğini'' belirtti.

'ABD FİLİSTİN'İN YOLUNU TIKAMAMALI'
Filistin halkının devlet olmayı hak ettiğini kaydeden El Faysal, İsrail tarafının Filistin'in devlet olma arzusunu tehdit olarak değil, müzakere masasına dönme yolunda bir şans olarak görmesi gerektiğini vurguladı. Filistinlilerin yüzde 70'inin, İsrail ile çıkmazın üstesinden gelinmemesi halinde yeni bir intifada olacağına inandığını belirten El Faysal, Obama yönetimindeki ABD'nin iki tarafa yaşayabilir yeni öneriler sunamadığını, o yüzden en azından BM'de Filistin'in yolunu tıkamaması gerektiğini ifade etti.

Faysal makalesinin sonunda, şunları kaydetti:

''ABD'nin Filistin'e desteği çok önemli, bir veto halinde bunun son derece olumsuz sonuçları olur... Umarız ABD adalet ve barış yolunu seçer.''

'BM NETANYAHU'YA  BASKI YAPSIN'
New York Times gazetesi kendi başyazısında ise ''BM'de devlet olarak tanınmak isteyen Filistin'e gönderdiği yardımı kesmekle tehdit eden ABD'nin asıl İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, Filistin tarafıyla müzakerelere dönmeleri yolunda baskı kurması gerektiğini'' vurguladı.

BM Genel Kurulu üst düzey toplantılarının haftaya başlayacağı anımsatılan yazıda, ABD, İsrail ve AB ülkelerinin Filistin'in BM'ye devlet olarak üyeliği konusunu çözümlemek amacıyla bir şey yapmadığı da savunularak, o yüzden derhal harekete geçilmesi gerektiği belirtildi.

ABD, BM, AB ve Rusya'dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün de masaya, müzakerelerin sonunu ve BM'de resmi bir Filistin devlet oylamasının zamanlamasını gösteren bir takvim ile bir harita ve anlaşma taslağı koyması gerektiğini savunan gazetede şu görüşlere yer verildi:

''BM'ye tam üye ülke olabilmek için Filistin'in BM Güvenlik Konseyi'nin onayını alması gerekiyor, ancak ABD, Konsey'de bu yönde bir karar taslağını veto edeceğini açıkladı, bu da ABD ve İsrail'in daha da tecrit edilmelerine yol açacak. Obama'nın şimdi, Netanyahu ve Abbas'ı müzakerelere devam etmek için ikna etmede daha güçlü liderlik göstermesi gerekiyor. Ancak BM'de bir oylama olursa ABD ve ortakları bunun zararını azaltmak zorunda ve Filistin'e mali destekte bulunmaya devam etmeleri gerek.''

193 üyeli BM Genel Kurulu'na üye ülkelerden 126'sının desteğini aldığını açıklayan Filistin'in BM'de devlet olarak tanınma kapsamında BM Güvenlik Konseyi'ne mi, yoksa Genel Kurula mı başvuracağı henüz bilinmiyor.

A.A.



Bu haber 1,747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,147 µs