En Sıcak Konular

Hangi tanrının askerleri?

2 Haziran 2007 19:15 tsi
Hangi tanrının askerleri? Amerika'da, çocuklara savaşın tanrı tarafından kutsandığı imajını veren ve Hıristiyan askerlerin 'düşmanlara' karşı savaşını anlatan 'Tanrı'nın Askerleri' adlı çocuk oyunu din düşmanlığı yaratıyor.

Amerika’da geçen yıl piyasaya çıkan ve silahlı Hıristiyan askerlerin düşmanlarına karşı mücadelesini konu alan “Tanrı’nın askeri” adlı savaş oyunu eğlence ve inanç ilişkisi konusunda tartışmalara yol açtı.

Amerika’nın en büyük çocuk oyunları dağıtımcılarından “Oriental Trading” şirketinin “Tanrı’nın askeri” oyununa listelerinde yer vermesi oyunla ilgili kaygıları artırdı. Kayıtlı 18 milyon müşterisi bulunan şirket, bilgisayar oyunlarını içeren tanıtım rehberini de her yıl 300 milyon kişiye email yoluyla ulaştırıyor.

Minnesota eyaletindeki dini özgürlük örgütlerinden birininde halkla ilişkiler müdürlüğü görevini yürüten Valerie Shriley, “Tanrı’ya imanın güzelliğine zarar veren bu oyundan çok kaygılıyım. Bu oyunda Tanrı’yla askeri eylem arasında kurulan ilişki mutlaka kaldırılmalı” şeklinde konuştu.

Shriley, Tanrı’nın askerinin gerçekte haksızlıklara karşı mücadele etmesi, haksızlığa uğrayanları savunması ve dünyada adaletin sağlanması için çalışması gerektiğini söyledi.

Savaş alanında askerlerin ahlaki suçlar ve Tanrı’nın ilkeleriyle bağdaşmayan cinayetler işlediğini kaydeden Shriley, bu nedenle Tanrı’nın adının askeri operasyonlara karıştırılmasının ahlak dışı olduğunu ifade etti.

OYUNDA ÇARMIHA GERİLMİŞ MESİH FİGÜRÜ YER ALIYOR

Göçe zorlananların haklarını savunana “Gerçek Değişim” (Real Change) isimli internet gazetesinin yazı işleri müdürü Timothy Harris, oyun hakkındaki korkularını dile getirenlerin başında geldiğini belirterek, çocuk oyunlarında çarmıha gerilmiş Mesih figürlerinin kullanılmasının yanlış olduğunu dile getirdi.

San Francisco Körfezi bölgesinde çocuk uzmanı olarak çalışan Janet ise, bu tür oyunların çocuklarının zihnine Tanrı’nın savaşı kutsadığı düşüncesini kazdığını söyleyerek, dindar Hıristiyanların çocuklarının bu düşünceyi kolaylıkla kabulleneceklerini ve bunun da çok tehlikeli olacağını bildirdi.

BÜYÜK ŞİRKETLER DİNİ KULLANIYOR

38 yaşında bir Hıristiyan olan Cherly, Janet’in görüşüne katıldığını belirterek, şirketin kar amacıyla Hıristiyanlığı kullandığını ve çocuklarının bu tür oyunları oynamasını kesinlikle kabul edemeyeceğini söyledi.

Saint Louise Community College’da felsefe dersleri veren Gulten Ilhan, “Çocuklarımıza karşı ödevlerimiz var. Onlara küçük yaşta savaşmayı öğretirsek, büyüdüklerinde kendilerinde çatışma isteği oluşur. Fakat onlara barışı anlatırsak, büyüdüklerinde dünyada barışın yayılması için çalışırlar” dedi.

HAÇLI ZİHNİYETİNİ ÇAĞRIŞTIRIYOR

Irkçılığa karşı mücadele eden bir örgütte müdürlük yapan Bart Charlow, “Tanrı’nın askeri” adlı oyunu üretenlerin ticari zekadan yoksun olduğunu ileri sürerek, Haçlı Savaşları zihniyetini çağrıştırdığı için şirketin ürünlerinin geniş kesimler tarafından boykot edileceğini kaydetti.

Bu tür oyunları Yahudiler, Müslümanlar ve son ikiyüz yılda silah zoruyla sömürgeleştirilen halklar tarafından kabul edilmeyeceğini söyleyen Charlow, Haçlı Savaşları’nın özellikle Yahudileri ve Müslümanları öfkelendirdiğini belirtti.

Charlow, ABD Başkanı George Bush’un bir konuşmasında Irak’ın işgalini “Haçlı Savaşları”na benzettiğini ve bu söylemin Müslümanları kızdırdığını da hatırlattı.

Uzmanlar, “Oriental Trading” şirketinin bu tür oyunlarla dolaylı olarak radikal Hıristiyanlık propagandasını desteklediğini bildirdi.

İNCİL KAMPINDA DA 'TANRININ  ASKERLERİ' YETİŞTİRİLİYORDU

ABD'deki İncil kampında radikal fikirlerle beyni yıkanıp, eğitim verilen çocukların görüntüleri daha önce yayınlanmıştı.

Görüntülerde bir kadın rahibin "Tanrının askerleri" olarak yetiştirdiği çocuklar, karton Bush maketine tapınıyor, tekkelerdeki zikir ayinlerinde olduğu gibi titreyerek kendilerinden geçiyor, İsa aşkına oluk oluk gözyaşı akıtıyorlardı.

İncil kampının kurucusu olan Evanjelik kadın rahip Becky Fischer, eğittiği çocukları "Tanrının ordusunun inançlı Hıristiyan askerleri" diye tanımlıyor.

Fischer, çocuklara yaptırdığı çalışmaları "Bizim gençlerimizin de, aynı İslam davasına hizmet eden gençler gibi kendilerini İsa'nın davasına adamasını istiyorum. Aynı Filistin, İsrail ve Pakistan'dakilerin kararlılığı ile İncil'in müjdesini yaymak için canlarını ortaya koymalarını istiyorum" diyor.

Dünya Bülteni



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,574 µs