En Sıcak Konular

Heronları teslim etmeyen İsrail’e ABD çalımı

13 Eylül 2011 09:50 tsi
Heronları teslim etmeyen İsrail’e ABD çalımı “Predatorler”in İncirlik Üssü’nde konuşlandırılması teklifinin Aralık’ta Başkan Obama’nın taahhüdü gereğince Irak’tan çekilecek ABD’den geldiği ortaya çıktı.

İsrail’le ilişkileri koparma noktasına getiren Türkiye’ye, terörle mücadelede ABD’den tarihi jest geldi. “Predatorler”in İncirlik Üssü’nde konuşlandırılması teklifinin Aralık’ta Başkan Obama’nın taahhüdü gereğince Irak’tan çekilecek ABD’den geldiği ortaya çıktı. Vatan gazetesine bilgi veren Dışişleri kaynakları, “ABD Irak’tan çekileceği için bölgede kullandığı predatorleri Türkiye’ye bırakmayı teklif etti. Ancak bunun hibe mi yoksa düşük bir ücretle mi olacağı henüz netleşmedi. ABD’ye henüz yanıt vermedik fakat teklife olumlu bakıyoruz” dedi.

Washington Post’un haberinde Türkiye’nin, terörist hareketlerinin izlenmesinde hayati öneme sahip insansız uçaklar konusunda İsrail boyunduruğundan kurtulmak için ABD’ye teklifte bulunduğu iddia edilmişti. Ancak Vatan gazeteeine bilgi veren Dışişleri kaynakları, teklifin Türkiye’den değil ABD’den geldiğini ifade etti.

Satın alınmak istenmişti

Türkiye, ABD tarafından Irak ve Afganistan’da hedef tespiti ve imhası için kullanılan İHA’ların silahlı tipi olarak bilinen MQ-9 Predator alımı için 2008 yılında ABD’yle temasa geçmişti. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın gizli yürüttüğü proje kapsamında Türkiye, 2009 yılı Mart ayında Türkiye 5-6 adet MQ9 Predator almak için ilk resmi yazışmayı gerçekleştirmişti. O tarihte Türkiye’nin doğrudan alım istemini içeren istek mektubu ABD Hükümeti’ne teslim edildi. Ancak şu ana kadar ABD’den bu konuda bir onay çıkmamıştı.

“Olumlu bakıyoruz”

ABD’nin İsrail’le ipleri koparma noktasına getiren Türkiye’ye bu dönemde böyle bir jest yapması dikkat çekti. VATAN’a bilgi veren Dışişleri kaynakları, “ABD Irak’tan çekileceği için bölgede kullandığı predatorleri Türkiye’ye bırakmayı teklif etti. Ancak bunun hibe mi yoksa düşük bir ücretle mi olacağı henüz netleşmedi. ABD’ye henüz yanıt vermedik fakat teklife olumlu bakıyoruz. Çünkü biz yıllardır ABD’den predator almak için girişimde bulunmuştuk” dedi. Silahlı İHA’lara, Genelkurmay sıcak da bakıyor. Askeri yetkililer, silahlı İHA’ların, TSK’nın gücüne güç katacağını ve olası tehlikelerde rakiplerine karşı önemli bir avantaj sağlayacağını belirtiyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi: “Predator’lerin ilgili, bunlar iki çeşittir. Birisi silahlı olanı, birisi silahsız olanıdır. Özellikle Türkiye’nin insansız hava araçlarından istihbarata yönelik olarak, bu tür araçlardan istifade ettiğini, istifade etmesi gerektiğini biliyoruz. Dolayısıyla Bu Predator’lerin Türkiye’ye temin edilmesi konusunda Dışişleri Bakanlığının bir çalışması olduğunu biliyorum, bu henüz sonuçlanmış değildir.”

‘Kendi işimizi kendimiz göreceğiz’

İsrail’in bakımları bitmediği gerekçesiyle Türkiye’ye teslim etmediği 6 HERON, Milli Savunma Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Vatan gazetesine konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı,”İnsansız hava araçları konusunda dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmak için harekete geçtik. Kendi işimizi kendimiz göreceğiz” dedi. İnsansız hava araçlarının tamamen milli unsurlarla envantere girmesi için imkanların seferber edileceğini ifade eden Yardımcı, “Savunma Sanayi Müsteşarlığımızla birlikte önce insansız hava araçlarıyla ilgili ihtiyaçlarımızı belirliyoruz. Yapmamız gereken içerdeki imkanlarımızı seferber etmektir. Bu araçların boyutu, menzili, ne kadar ihtiyacımız olduğu ve içerdeki üretim kapasitemize bakıyoruz. İnsansız hava araçları konusunda dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmak için harekete geçtik. Kendi işimizi kendimiz göreceğiz” diye konuştu. Yardımcı, CHP’nin TBMM’ye yasa teklifi verdiği ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, “Parti teşkilatımız istiyor ancak TSK istemiyor” dediği bedelli askerlikle ilgili olarak ise “Böyle bir çalışma bilgim dahilinde değil. Gündemde olmaması gerekir” değerlendirmesini yaptı.

Bu haber 1,579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,571 µs