En Sıcak Konular

"Onursuzluğa rıza gösteremem!"

2 Haziran 2007 15:56 tsi
Sağda birlik girişimi başarısızlıkla sonuçlanıyor. Mumcu ve Ağar arasında açılan uçurum derinleşiyor. Mumcu tam olarak kapıyı kapatmıyor, ancak "onursuzluğa rıza göstermem" diyor. İşte Mumcu'nun kongre konuşması...

Anavatan Partisi 9’uncu Olağan Kongresi ASKİ Spor Salonu’nda başladı. Kongrede, konuşan Genel Başkan Erkan Mumcu, Demokrat Parti’nin birleşme konusundaki tavrını sert bir dille eleştirdi. Mumcu, “Kimse beni günah keçisi gibi göstermeye çalışarak kendi kabahatini gizlemeye kalkmasın. Eğer ‘mesele Erkan Mumcu’ diyen varsa tüm Türkiye duysun, ev ev, köy köy, sokak sokak, televizyon televizyon dolaşıp bu bütünleşmeyi savunacağım, karşılığında sade bir üyelikten başka hiçbir sıfat istemiyorum” dedi.

Anavatan Partisi 9’uncu Olağan Kongresi ASKİ Spor Salonu’nda başladı. Kongrede, konuşan Genel Başkan Erkan Mumcu, Demokrat Parti’nin birleşme konusundaki tavrını sert bir dille eleştirdi. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın, kendi konuşmasından birkaç saat önce gazetecilere yaptığı “Televizyon televizyon gezmeye gerek yok” açıklamasına adeta nazirede bulunan Mumcu, “Kimse beni günah keçisi gibi göstermeye çalışarak kendi kabahatini gizlemeye kalkmasın. Eğer mesele Erkan Mumcu diyen varsa tüm Türkiye duysun, ev ev, köy köy, sokak sokak, televizyon televizyon dolaşıp bu bütünleşmeyi savunacağım, karşılığında sade bir üyelikten başka hiçbir sıfat istemiyorum” dedi. Mumcu, “Bana ait ne varsa vermeye hazırım ama emanet veremem, emanete sadakatsizlik edemem” derken, ad vermeden eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ı eleştirdi, “Anavatan’dan, Erkan Mumcu’dan bir şey olmaz diyenler, gelsin göreve talip olsun, Erkan Mumcu’dan bir şey olur mu olmaz mı görsünler” diye konuştu.

Mumcu kongre konuşmasında Demokrat Parti’yle çıkmaza giren birleşme görüşmelerini ve Cumhurbaşkanlığı sürecini değerlendirdi. Dün aday olmayacağını açıklayan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in, “Bazen siyaset geri çekilerek yapılır” dediğini belirten Mumcu, bunun örneklerinden birisinin de kendisi olduğunu söyledi. Anavatan Partisi Genel Başkanlığını devraldıktan sonra karşısında birikmiş borçlarla morali bozuk insanları bulduğunu, bu durumu düzeltmek için uğraştığını ifade eden Mumcu, Türkiye’nin güçlü bir alternatif aradığı bir dönemde “birliğe beraberliğe varız” dediklerini söyledi. “Fedakarlık adına ne istenirse yapılır ama taviz istenmesin” diyen Mumcu, bu kongrenin DP ile birleşme kongresi olarak planlandığını belirterek şunları söyledi:

“Neydi millete ilan ettiğiniz? İki parti eşzamanlı olarak kongrelerini toplayacak, adil temsili mümkün kılan bir yapı oluşturulacaktı. Biz üzerimize düşeni yaptık, en son dünkü komisyon toplantısında Demokrat Parti bize protokolde taahhüt altına alınan kongreyi yapmayacaklarını söyledi. Biz ‘açıklık istiyoruz’ dedik, ‘hallederiz’ dediler. Bu parti koca bir çınar. Her şey milletin gözünün önünde olsun istedik, ancak muhataplarımızdan açık bir tavır görmedik. Biz bütünleşmenin Türkiye’nin hayrına olacağını düşünüyoruz. Ancak kimse beni günah keçisi gibi göstermeye çalışarak kendi kabahatini gizlemeye kalkmasın. Benim peşinde olduğum milletin hak ve hukukudur. Onun için genel başkanlıktan vazgeçtim, partimizden den de vazgeçtik. Her konuda DYP delegelerinin iradesine kendimizi teslim ettik. Eğer mesele Erkan Mumcu diyen varsa, tüm Türkiye duysun, ev ev, köy köy, sokak sokak, televizyon televizyon dolaşıp, bütünleşmeyi savunacağım, karşılığında sade bir üyelikten başka hiçbir sıfat istemiyorum.”

Her türlü göreve hazır olduğunu ifade eden, DP’de yürütülen birleşme görüşmelerinde gelinen noktanın “kapatın gelin” haline dönüştüğünü söyledi. Mumcu’nun bu sözleri üzerine partililer ve delegeler Ağar ve DP’yi yuhalamaya başladı, Mumcu buna engel oldu.

“Bana ait olan ne varsa vermeye hazırım, ama emaneti veremem, emanete saygısızlık edemem. Kimse benim onursuzluğa rıza göstereceğimi aklından bile geçirmesin, oldubittilerle emrivakilerle bu iş olmaz” şeklinde konuşan Mumcu, DP’yi de sağduyulu olmaya çağırdı.

2002 seçimlerinden sonra Anavatan’ın icralarla boğuştuğunu ve partiye gönül verenlerin partiyi yeniden ayağa kaldırmak için çabaladığını ifade eden Mumcu, konuşmasında kendisine eleştirilerde bulunan eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ı da isim vermeden sert bir dille eleştirdi. Mumcu, “Anavatan’dan, Erkan Mumcu’dan bir şey olmaz diyenler, gelsin göreve talip olsunlar. Erkan Mumcu’dan bir şey olur mu olmaz mı görsünler” dedi.

Bugüne kadar kimseden bir şey beklemediğini, kendisini beğenmeyenlerden tebrik almadığını ifade eden Mumcu, buna rağmen her şeyi unutmaya, bütün kavgalara son vermeye hazır olduğunu söyledi. Mumcu, konuşmasını sürdürürken duygusal anlar da yaşadı. Konuşmasını yaparken bir ara Mumcu’nun da gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Mumcu’nun duygulanması etkisini salonda da gösterdi. Salondakilerin “Türkiye seninle gurur duyuyor” şeklindeki sloganlarına Mumcu, “Milletimiz başı selamet olsun, kim Başbakan olursa olsun biz ikbalin değil hizmetin derdindeyiz” karşılık verdi.

DP’yle birleşme üzerinde başka senaryoların hayata geçirmek istendiğini söyleyen Mumcu, bugün gizlenen ve saklananların mutlaka ortaya çıkacağını belirterek, “Karanlıkta hiçbir şey kalmaz, hakikat güneşi eninde sonunda doğacaktır” dedi.

Birleşmenin gerçekleştirilememesi üzerine Anavatan Partisi’nin üstüne umutsuzluk dalgası yaymak isteyenler olacağını ifade eden Mumcu, “Bu konuda el birliği yapacaklar, taarruz edecekler hazır olun, nerede Hazreti Ömer’in siyaset anlayışı nerede bunlar” diye seslendi. Anavatan olarak haksızlık karşısında susmayacaklarını ifade eden Mumcu, “Bizim önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle başlayan gerginlik ve krize de değinen Mumcu, Anavatan sayesinde, ara rejim özentisindekilerin milleti mağdur edecek fırsatı bulamadığını savundu. Cumhurbaşkanlığı süreci bahane edilerek Anavatan’ın töhmet altında bırakıldığını savunan Mumcu, yaşanan süreci iki yıl önce gördüklerini, iktidar ve muhalefete Türkiye’yi kutuplaştırmayın, gelin mührü millete verelim, Anayasa’yı değiştirelim” dediklerini söyledi. İki yıldır Anavatan’ı yok sayanları şimdi aynı noktaya geldiklerini belirten Mumcu şunları söyledi:

“Hala milletin sinirlerini geriyorlar, milleti kamplaşmaya, kutuplaşmaya itiyorlar. Kutuplaşan partiler olsa mesele değil, ancak kutuplaşan millet. Eğer biz bu süreçte sağduyulu davranmasaydık, bu otobüs çoktan duvara çarpmış, bu milletin yüzü gözü Çarşamba pazarına dönmüştü. Darbeyle millet arasına kendi kafamızı, gövdemizi koyduk, milletin başına bela gelmesin veya gelecekse bize gelsin dedik, bunu tarih yazacaktır.” 



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,181 µs