En Sıcak Konular

İngiltere, Rusya ile buzları eritmek istiyor

12 Eylül 2011 16:29 tsi
İngiltere Başbakanı David Cameron, 24 kişilik işadamı heyetiyle yaptığı günübirlik Rusya ziyaretine başladı.

 5 yılın ardından ilk kez bir İngiliz başbakanı bu ülkeyi ziyaret ediyor. Son olarak Tony Blair 2006 yılında Rusya'daki G8 zirvesine katılmıştı.

Cameron'un ziyareti, Rus muhalif Aleksander Litvinenko'nun 2006 yılında zehirlenerek İngiltere'de ölmesinin ardından bu ülkeye başbakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. İngiltere, şüpheli eski bir KGB ajanı olan milletvekili Andrey Lugovoy'un iade edilmesini istiyor. Rusya ise bunu kabul etmiyor. Lugovoy, Litvinenko'yu radyoaktif polonyum ile zehirlenmekle suçlanıyor.

David Cameron; Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, her iki ülkenin de şimdiye kadar hep 'bir taraf kazanırken, diğer taraf kaybedecek' mantığıyla konuya yaklaştığını itiraf ederek, "Burada ortaya çıkan soru şu oldu: Kazanan kim olacak ve ne kadar kazanacak?" diye konuştu. Cameron, İngiltere ve Rusya'nın tarihten bu yana gelen "dişe diş mücadelesine" son vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Litvinenko konusunda Rusya ile aynı şekilde düşünmediklerinin altını çizen İngiliz Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim bu konuya yaklaşımımız çok basit ve ilkeli. Eğer bir suç işlenmişse, bu mahkemelerin çözmesi gereken bir konudur. Tarafsız şekilde suçluyu ve masumu ortaya çıkaracak olan yargıçlardır. Bu konuda hükümetlere düşen görev, mahkemelerin sağlıklı yargılama yapabilmesine olanak sağlamasıdır. Bizim bu konudaki görüşümüz hep bu şekilde olacak."

Moskova Devlet Üniversitesi'nde öğrencilere bir konuşma da yapan Başbakan Cameron, her iki ülkenin de "refah ve güvenlik" düzeyini arttırmak istediğini ve bunu başarmak için de şimdiye kadar 'sanki iki ülkenin birbiriyle yarışması gerekiyormuş' gibi hareket ettiklerini belirtti.

"İngiltere'nin refah ve güvenliği, sanki Rusya'nınki azalınca yükseleceğini sanarak hareket ettik, ancak bugünkü düşüncemiz çok farklı." diye konuşan İngiliz lider, ihtilaf konularında bile samimi olmaları gerektiğini ve "dayanışma içinde" hareket ederek olaylara yeni bir bakış açısı kazandırmak zorunda olduklarını ifade etti.

Cameron ayrıca, küresel terörizm, sürdürülebilir güvenli ekonomik kalkınma, yaşlanan nüfus gibi birçok ortak problemlerle yüzleştiklerine dikkat çekti.

(CİHAN)

Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs