En Sıcak Konular

Gözleri bu tatbikatta

12 Eylül 2011 14:36 tsi
Gözleri bu tatbikatta Türkiye’nin hafta içersinde Akdeniz’de düzenleyeceği büyük deniz tatbikatı başta olmak üzere, bundan sonra atacağı adımları bekleyen Rum ve Yunan hükümetlerinin, gerek siyasi gerek askeri açıdan hazırlıklılık çıtasını yükselttiği haber verildi

Güney Kıbrıs’ın ileri sürdüğü münhasır ekonomik bölgedeki (MEB) 12’nci parsel (Afrodit) içerisindeki sondaj çalışmalarının önümüzdeki hafta içinde başlayabileceğine işaret edilirken Yunanistan’ın da İyon Denizi ve Girit’in Güneyi’nde sondajlara başlayacağı kaydedildi.

Fileleftheros gazetesi “MEB Konusunda İhtiyat... Kıbrıs ve Yunanistan Kurmaylıkları Türkiye’nin Hareketlerini İzliyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Türkiye’nin, hafta içerisinde icra edeceği deniz tatbikatıyla, Rum ve Yunan hükümetlerinin “egemenlik haklarına” karşı çıktığı mesajını vermek istediğini yazdı.

Gazete, Türkiye’nin deniz tatbikatı ile vermek istediği mesajla birlikte TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyaretinin “Doğu Akdeniz’deki termometreyi tehlikeli şekilde yükselttiği” yorumunu yaptı.

NOBLE SONDAJ ÇALIŞMALARI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇİNDE BAŞLAYABİLİR

Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu’nun, dün, Noble Energy şirketinin sondaj çalışmalarının Ekim ayı başlarında başlayacağını açıkladığına işaret eden gazete, ancak sondaj çalışmalarının önümüzdeki hafta içerisinde de başlayabileceği yolunda bilgiler bulunduğuna dikkat çekti.

Gazete, Rum Yönetiminin; Türkiye’nin “tahriklerini” engellemek maksadıyla siyasi düzeyde gerekli bütün girişimlerde bulunduğu yazan gazete, özetle şunları ekledi:

“Türk donanmasının hareketleri Kıbrıs ve Yunan Genelkurmaylıkları tarafından izleniyor. Edindiğimiz bilgilere göre Amerikan Noble şirketinin sondaj çalışmalarına başlama tarihi yaklaştıkça hazırlıklılık durumu ve ihtiyat derecesi artırılacak.

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, dün, hükümetin Türk tehdit ve tahriklerine rağmen egemenlik haklarını kullanmak için soğukkanlılıkla ve tonları düşük tutarak çalışmaya devam edeceğini belirterek şunları söyledi:

‘Türkiye son dönemde, bölgede gerginlik ve anomali şartları yaratma politikasını yoğunlaştırdı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi münhasır ekonomik bölgesi sınırları içerisindeki doğal kaynaklarını arama ve değerlendirme çabaları vesilesiyle Türkiye tehdit ve tahrik ediyor. Türkiye bütün tavrı ve davranışı ile uluslararası hukuk kurallarını ihlal ediyor ve bu yüzden uluslararasında ifşa olmuş durumdadır.’

Hükümetin çeşitli istikametlerde gerekli bütün girişimlerde bulunduğuna işaret eden Stefanu, ‘bu girişimlerimiz karşılık buluyor. Önemli ülkelerin ve Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’yi uluslararası hukuka saygı göstermeye çağıran tepki ve açıklamaları bunun göstergesidir’ dedi.

Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ekim ayı başlarında egemenlik haklarını kullanarak münhasır ekonomik bölgesi içerisinde arama sondajlarına başlayacağını açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı, müteveffa Yannos Kranidiotis için Başpiskoposluk’ta düzenlenen anma töreninin ardından konuşan Andoniadu, bakanlığının ‘arama sondajlarının ekim ayı başları civarında başlamasına ilişkin mevcut programı çerçevesinde ilerliyor’ dedi. Bakanlığının Türk tehditlerine karşı girişimlerde bulunup bulunmadığı sorusuna karşılık ise bakanlığının dış politika yapmadığını, bu olanağın Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’ye ait olduğunu söyledi.

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis de Türk tehditlerini yorumladı.  Anastasiadis ‘ Türkiye tahrik ediyor. Hepimizin seferber olması gerek. İnisiyatifler alınması, dış politikada istikrar gerek ama hepsinden önce Türk tehdidini savuşturmak için bütün olanaklarımızı değerlendirmemiz gerek’ dedi.

Türk resmi şahsiyetlerinin kabul edilemez açıklamalarının, Ankara’nın uzlaşmazlığının göstergesinden başka bir şey olmadığını söyleyen Anastasiadis, ‘Ancak bu uzlaşmazlık Kıbrıs sorununun oluşmasının başından beri iyi biliniyordu ve bunun aşılmasının tek yolu birlik olmaktır. Sonuç almak istiyorsak ortak stratejik hedefimiz olması,  kime yöneleceğimizi bilip ve seçmemiz gerek’ diye ekledi.”

Alithia haberi “Bölgede Gerginlik... Petrolün Ateşinde... ‘Petrol Yatakları ve Türkiye’nin Tehditleri Konusunda Çıkan Sürtüşme Bölgede ‘Sıcak’ Günlere Delalet”  başlığıyla manşetten verdi.

PAPANDREU “İYON DENİZİ VE GİRİT’İN GÜNEYİ’NDE ARAMALARA BAŞLAYACAĞIZ”

Gazete Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu’nun; Selanik’te düzenlenen uluslararası fuarda; hükümetinin birinci önceliğinin ülkeyi iflastan kurtarmak olduğuna işaret ederek, Yunanistan’ın da petrol-doğalgaz aramaları yapacağını, aramaların İyon Denizi ve Girit’in güneyinde gerçekleştirileceğini açıkladığını yazdı.

Gazete “İsrail Doğalgaz Yataklarının Güvenliğini Garanti Edecek ve Destekleyecek” başlıklı haberinde, İsrail Enerji Bakanı Uzi Landahu’nun, ülkesinin doğalgaz sondajları için Akdeniz’de konuşlandıracağı sondaj platformlarının güvenliğini sağlayacak ve garanti edecek durumda olduğu” açıklamasına ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kimsenin Türkiye’nin gücünü sınamaması gerektiği açıklamasına yer verdi.

Simerini manşet haberine “Kıbrıs ve Yunanistan Çok Yakında Sondajlara Başlıyor... Doğal Kaynaklarımızdan Yararlanmak Hakkımız... İki Hükümetten Türkiye’ye Mesaj” başlığını attı.

Gazete önümüzdeki günlerin gerek Güney Kıbrıs gerek Yunanistan açısından kritik olduğunu, her iki hükümetin de dün; “Türk tehditlerine rağmen, münhasır ekonomik bölgelerinde petrol-doğalgaz arama sondajlarına başlayacaklarını” net şekilde açıkladıklarını yazdı.

Habere göre, Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu, “münhasır ekonomik bölgesindeki doğal zenginlikleri araştırıp kullanmanın Kıbrıs’ın egemenlik hakkı olduğunu” iddia etti.

“Türkiye’nin olası şiddet kullanmasının Yunanistan için ‘casus belli’ (savaş sebebi) olup olmayacağı sorusuna muhatap olan Papandreu, “Şiddet tehdidi hiç de hoş bir şey değil. İtidalin hakim olacağına inanıyorum. Elbette Avrupa Birliği ve uluslararası camianın yalnız şiddet değil şiddet tehdidinin de olmamasını isteyeceğinden eminim” dedi, “Ege’deki münhasır ekonomik bölge” konusunda şunları ekledi:

“İşbirliği ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesi içerisinde bütün haklarımızı talep ediyoruz. Haklarımız, kıta sahanlığı ve karasularının genişletilmesi konusunun ve münhasır ekonomik bölge konusunun hak ve komşu ülkeler ile işbirliği konusu olduğunu söyler. Türkiye de dahil, bütün ülkelerle bunu ileri götürmeye çalışıyoruz. Ekonomik zorluklarımız ile milli öneme sahip büyük konularımızı ve dış politikayı birbirinden ayırmak gerekir.  Kimse bu zafiyetimizi; başka zafiyetimiz de olduğu veya herhangi bir indirimde bulunacağımız şeklinde yanlış anlamasın.”

Haravgi de “Kıbrıs’ın Faaliyetleri Karşılık Buluyor... Hükümet Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Egemenlik Haklarını Uygulama Konusunda Soğukkanlılıkla ve Tonları Düşük Tutarak Çalışmaya Devam Edecek” başlıklı manşetinde Stefanu’nun açıklamasına yer verdi. Gazete Yunanistan’ın da İyon Denizi ve Girit’in Güneyi’nde petrol ve doğalgaz aramaları yapacağı haberini de öne çıkardı.

Bu haber 1,346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,187 µs