En Sıcak Konular

Silahlanma harcamalarında rekor artış

12 Eylül 2011 13:20 tsi
Ekonomisi zayıf olan ülkelere silah satılıp borç krizi yaratılırken, en büyük silah ithalatçısı Hindistan'da yılda 9 milyon çocuk açlıktan ölüyor. Dünyadaki silah sanayisinin yüzde 43'ünü elinde bulunduran ABD'de silaha ayrılan bütçe 689 milyar dolar.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) hazırladığı rapora göre; 11 Eylül saldırılarının ardından 2002'de yeniden yükselişe geçen silahlanma harcamaları soğuk savaş yıllarına yaklaştı.

Birçok ülkede kamu harcamalarında kesinti yapılırken, ordulara ayrılan bütçe sürekli artış gösteriyor.

Son yıllarda harcama kalemlerini yeniden düzenleyen Türkiye de 2010 yılında silaha 15,634 milyar dolar harcadı. Bu rakamın milli gelire oranı yüzde 2,5.

11 Eylül saldırılarının ardından Amerika'nın 'terör' politikasıyla müttefik ülkelere silah sağlama stratejisinin sonucu olarak, dünya silah sanayii bütçesinin yüzde 43'ünü elinde bulunduran Amerika birinci sırada.

Afganistan ve Irak'a yönelik işgaliyle askeri harcamalarını artıran ABD'nin silaha ayırdığı bütçe bir önceki seneye göre 19 milyar dolarlık bir artış gösterdi.

Bu rakam 689 milyar dolarken; sağlık harcamalarına ayrılan rakam ise sadece yıllık bütçenin yüzde 5'ine karşılık geliyor, eğitime ayrılan pay ise yüzde 4. ABD'de toplamda askeri bütçe, gayri safi milli hasılasının yüzde 4,7'si.

Avrupa'da ise durum çok farklı değil. Borç kriziyle birlikte memur maaşları ve birçok kamu harcamasında kesintiye giden Avrupa'nın genelinde 2006'da 367 milyar dolar olan askeri harcamalar, 2010'da bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 382 milyar dolar oldu.

Bu ülkelerin başında krizden en çok etkilenen ülke olan Yunanistan var. Yunanistan, askeri harcamalar konusunda NATO ülkeleri arasında Amerika'dan sonra ikinci sırada yer alırken, silahlanmaya en fazla bütçe ayıran ülkelerden Amerika'da ilk sırada, Çin ikinci sırada yer alıyor. Çin, dünya savunma bütçesinin yüzde 7,3'ünü elinde bulunduruyor.

Ortadoğu'da ise 2010 yılı silah harcaması 111 milyar dolar. 2001'den bugüne yüzde 35 artış gösteren silah harcamalarında en büyük pay Arabistan'ın. Irak ve Lübnan ise Arabistan'ı izliyor. İran'ın önemli paya sahip olduğunun belirtildiği raporda, 2010'a ait silah harcamalarına ulaşılamadığı vurgulanıyor.

EN BÜYÜK SİLAH İTHALATÇISINDA 9 MİLYON ÇOCUK AÇ

2011 yılı Mart ayında yapılan araştırmaya göre; dünyanın en büyük silah ithalatçısı ise Hindistan. Pakistan ve Hindistan dış tehditten dolayı ciddi miktarda silah edinmesine rağmen sürekli iç savaşlarla gündeme geliyor. Bu açıdan iki ülke de silah üreticilerinin iştahını kabartmaya devam ediyor.

Pakistan'ın silah edinmesinde büyük oranda Amerika'nın payı var. Uluslararası silah ticaretinde yüzde 9 payı bulunan Hindistan ise silahların yüzde 82'sini Rusya'dan karşılıyor. Yılda ortalama 9 milyon çocuğun açlık ve hastalıktan öldüğü Afrika'da silaha ayrılan bütçe 2010 yılında 30,1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Son on yıl içerisinde orduya yapılan harcamalarda yüzde 65 artış gösteren bölge, artış hızı bakımından dünyada birinci sırada.

EKONOMİSİ ZAYIF ÜLKELERDE BORÇ KRİZİ TUZAĞI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Amerika, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere'nin 1996-2003 yılları arasında dünyanın ilk beş silah üreticisi.

ABD'nin silah sattığı 25 ülkenin başında gelen 13 ülke Amerikan hükümetinin İnsan Hakları Raporu'na göre 'demokratik olmayan' şeklinde tanımlanıyor.

Dünyanın ikinci büyük silah üreticisi Rusya'nın silah sattığı ülkelerin başında ise İran, Etiyopya, Cezayir ve Uganda geliyor.

Rapora göre yıldan yıla artan silah ticareti ekonomileri zaten zayıf olan bu tür ülkelere zarar veriyor. Satın alınan silahların parasını ödeyemeyen ülkeler borç krizine giriyor.

Etiyopya, Mozambik, Somali, Sri Lanka, Sudan ve Uganda, borçlarının büyük bir kısmı silah ticaretinden kaynaklanan ülkeler.

Etha

Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,395 µs