En Sıcak Konular

Türkiye, dünya ikincisi oldu

12 Eylül 2011 11:23 tsi
Türkiye, dünya ikincisi oldu İkinci çeyrekte rekor büyüme: Türkiye ekonomisi yüzde 8.8 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2011 yılı ikinci döneminde yüzde 8,8 büyüdüğünü açıkladı. Piyasalardaki büyüme tahminleri, yüzde 7-7,5 aralığında değişiyordu. TÜİK, 2011 yılı ikinci döneme ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla tahmininde, 2011 yılı ikinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 19,2’lik artışla 318 milyar 404 milyon lira oldu. Sabit fiyatlarla ise bu dönemde ekonomi, yüzde 8,8’lik büyümeyle 27 milyar 910 milyon lira oldu. Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH 2011 yılı ikinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3’lük artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri bir önceki döneme göre yüzde 1,3 arttı.

-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı ikinci döneminde, Türkiye’nin yüzde 8,8 büyüdüğünü açıkladı. Söz konusu dönemde, cari fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 318 milyar 404 milyon lira oldu.  Cari açık ise Temmuz ayında 5.3 milyar dolar olarak kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8.8'le beklentilerin üzerinde büyüdü.

CNBC-e'nin 17 kurum ile yaptığı ankette ortalama yüzde 6.8 büyüme bekleniyordu.

Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde ise özel tüketim harcamalarının ve yatırımların desteği ile beklentilerin üzerinde yüzde 11 büyümüştü. TÜİK bu rakamı yüzde 11.6'ya revize etti. Böylece Türkiye'nin büyümedeki ilk çeyrek rekoru yükselmiş oldu

GSYH, geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.3, üçüncü çeyrekte yüzde 5.2, son çeyrekte yüzde 9.2, 2010'un tamamında ise yüzde 8.9 büyümüştü.

KİM, NE KADAR BÜYÜDÜ?

Yılın ikinci çeyreğinde hiçbir ülke ekonomisinde çift haneli büyüme görülmedi. Çin en hızlı ekonomi olurken, onu Türkiye izledi.

    Çin yüzde 9.5
    Türkiye yüzde 8.8
    Estonya yüzde 8.4
    Hindistan yüzde 7.7
    Şili yüzde 6.8
    Endonezya yüzde 6.5
    Litvanya yüzde 6.1

CARİ AÇIK YÜZDE 112 ARTTI

Türkiye’nin cari işlemler hesabı açığı, yılın 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 112,9 artarak, 50 milyar 662 milyon dolar oldu.

Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 yılı Temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açık 2011 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 26 milyar 871 milyon dolar artış gösterdi. Geçen yılın ilk 7 ayında, cari açık 23 milyar 791 milyon dolar düzeyindeydi.

Geçen yıl Temmuz’da 3 milyar 565 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı ayında 5 milyar 319 milyon dolar açık meydana geldi.

Cari işlemler açığının artmasında dış ticaret açığının 28 milyar 119 milyon dolar tutarında artarak 54 milyar 460 milyon dolara ulaşması etkili oldu.



Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs