En Sıcak Konular

İsrail'in 'truva atları'na dikkat!

12 Eylül 2011 10:03 tsi
İsrail'in 'truva atları'na dikkat! Son krize kadar savunma ihalelerinde ilk tercihini İsrail'den yana kullanan Türk ordusunu, Akdeniz'de bekleyen tehlike İsrail'in savaş gemilerinin çok ötesinde.

Türkiye-Israil arasındaki özür krizi, Birleşmiş Milletler'in Mavi Marmara raporunun ardından zirveye tırmanırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yardım gemilerinin korunacağını söyledi Kapnümaz olarak da Türk - İsrail donanmalarının karşı karşıya gelmesi durumuna ilişkin senaryolar ortaya a almaya başlandı. Pratikte iki donanmanın çatışması mümkün gözükmese de İsraü'in birçok durumda konvansiyonel silahlarla sınırlı kalmaması, olası bir krizin "yazılım" alanında yaşanacağını gösteriyor.

Yazılım gücü İsrail'de

Nükleer gücün yarattığı felâket dengesi, günümüz ordularım alternatif üstünlük arayışlarına iterken devreye "yazılım" giriyor. Silah teknolojisine bilgisayar hâkim olduğu ölçüde, onu yönetmek için kullandığınız "yazılıma" da muhtaç kalıyorsunuz. Sonuçta, yazılımı yöneten silahı da yönetiyor. Yapılacak manevradan haberdar olabiliyor ya da en basitinden karartmaya giderek beşinci nesil bir silahı 2. Dünya Savaşı dönemine gönderebiliyor. Bunun en güzel örneklerini de İsrail yapıyor.

Kasım ayında hava tatbikatıyla gövde gösterisi yapmak isteyen İran kendini casus yazılımlarla karartma altında bulunca, bunu kimin yaptığından kimsenin şüphesi yoktu. Üstelik bunu izleyen günlerde yaşanan Kuzey Kore - Güney Kore çatışması sırasında, savunma sanayinin lokomotifi ABD'nin, İsrail'den casus yazılım istediği haillerinin basına yansıması da İsrail'in bu işte ne kadar usta ve ilerde olduğunun göstergesiydi.

İçimizdeki casuslar düşmana yeter
Türkiye, günümüz silah teknolojisinde "müşteri" olmanın ötesine geçebilmiş değil. Bugünün silahlarını sivil mühendisler üretirken, Türk Silahlı Kuvvetleri "emekli" generallerle ASELSAN, HAVELSAN gibi kurumlan ve tabii ki savunma sanayi ihalelerini yönetiyor. Sonuçta, dikkatli bir gözün fark edebileceği gibi; toplumda öfke yaratan her toplu şehit olayının ertesi günü gazetelerde yer alan "Türk mühendislerinin ürettiği" robot nöbetçiler bir türlü kullanımda görülemezken, ilk uçuşunu yapan prototip helikopterin en Türk tarafı, modelinin basma konan "T" harfi oluyor.

Türk insansız hava araçlarının basan öyküleri toplumdaki infiali dindirmeye yararken, Başbakan hâlâ İsrail'den alınamayan Heronların kavgasını veriyor. Ve birçok yolsuzluğun döndüğü savunma ihaleleri genelde İsrail'de kalıyor.

Söz konusu zaafiyetin ortadan kaldırılması için atılan millileşme çabalarının durumu ise "donanmada casusluk soruşturmasıyla gözler önüne serildi. Milli gemi (MİLGEM) gibi projeleri yabancı ülkelere sattıkları iddiasıyla, içlerinde askerlerin de bulunduğu birçok kişi tutuklandı.

Akdeniz'de bizi ne bekliyor
Yardım gemilerini koruma noktasında iki ülke karşı karşıya gelirse ne olabilir sorusunun cevabı; savaş gemileri ya da hava önleme kabiliyeti gibi konularla sınırlı değil. Dünden bugüne gelen modernizasyon ve yazılımdaki İsrail'e olan bağımlılığımız, bizi yeni bir tür tehditle karşı karşıya bırakmış durumda.
Uluslararası alanda "siyasilere ve üst düzey askerlere rüşvet" somşrurmalannm odağında bulunan İsrail'in ihraç ettiği sistemlerdeki yazılımlara yerleştirilen "truva atları", birçok ülkenin İsrail'i kara listeye almasına neden oldu. Ancak, son krize kadar savunma ihalelerinde ilk tercihini İsrail'den yana kullanan Türk ordusunu, Akdeniz'de bekleyen tehlike İsrail'in savaş gemilerinin çok ötesinde. Olası bir kriz durumunda çatışanlar firkateynler değil, ocak ayındaki siber tatbikatın ilk gününde çöken Türk sistemleri ile İsrail teknolojisi olacak.

Gökhan Erkuş / Taraf



Bu haber 1,940 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,808 µs