En Sıcak Konular

Devrimleri önceden 'bilen' bilgisayar

12 Eylül 2011 07:26 tsi
Devrimleri önceden 'bilen' bilgisayar Arap diktatörlerini bir bir koltuklarından eden türden halk devrimleri, artık bir süperbilgisayarla önceden tahmin edilebilecek. İlk deneme "olumlu" sonuç verdi.

ABD’nin Illinois Üniversitesi Beşeri Bilimler Bilgisayar Enstitüsü’nde yapılan çalışmada bir süperbilgisayara dünyadaki önemli olay ve gelişmeleri içeren 100 milyon haber yüklendi. Bilgisayar, Libya ve Mısır’daki devrimler öncesi “ulusal hassasiyetteki kötüleşmeyi” bir çizelgeyle ortaya koydu.

Araştırmayı yöneten Kalev Leetaru, ABD hükümetinin Açık Kaynak Merkezi, New York Times Gazetesi arşivi ve BBC medya takip merkezinden yararlandıklarını söyledi. Haberler “ruh hali” ve “yer” şeklinde iki ana bilgi türüyle analiz edildi. “Ruh hali” haberin iyi mi yoksa kötü mü olduğunu, “yer” ise olayların geçtiği ve hikayede yer alan kişilerin bulunduğu mekanları temsil ediyor. Ruh hali kıstası, “korkunç,” “dehşet verici” ve “hoş” gibi kelimeleri arıyor. Yer kıstası ise “Kahire” gibi belirli mekanlardan bahsedilen kelimeleri seçiyor ve coğrafi koordinatlarını buluyor. Bunlar arasında 100 trilyon ilişki yaratılıyor.

Saniyede 1 trilyon kayar nokta işlemi yapan süperbilgisayar, Arap Baharı yaşanan ülkelerin ruh halindeki bozulmayı coğrafi koordinatlarıyla birlikte grafik halinde ortaya koymayı başardı. Bilim insanları aynı işlemin gelecekteki çatışmaları önceden belirlemek için kullanılabileceği görüşünde.

Hürriyet



Bu haber 1,285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,457 µs