En Sıcak Konular

Kayasu: İade-i itibar için savcı olacağım

11 Eylül 2011 17:03 tsi
Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı gerekçesiyle meslekten ihraç edilen eski Adana Savcısı Sacit Kayasu, iade-i itibar için savcılığa dönmek istiyor

Eski Adana Savcısı Sacit Kayasu, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun ihraç kararını kaldırdığını, ancak mesleğe geri dönüş hakkı vermediğini söyledi. İade-i itibar açısından savcılığa dönmek istediğini dile getiren Kayasu, referandumda evet kararının çıkmasının gerçekten büyük bir başarı ve kazanç olduğunu vurguladı.

HSYK'nın yapısının değişmesiyle birlikte haksız yere meslekten ihraç edilen, avukatlık dahi yapamayan bazı hakim ve savcılara iade-i itibar yapıldı. HSYK'nın daha önce ihraç kararı verdiği 52 hakim ve savcıya mesleğe dönüş yolu açıldı. HSYK'nın ihraç kararını kaldırdıklarından biri de 12 Eylül 1980 darbesinin mimarı Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı gerekçesiyle meslekten ihraç edilen eski Adana Savcısı Sacit Kayasu.

Kayasu, HSYK'nın ihraç kararını kaldırdığını, ancak mesleği iade etmediğini belirtti. Gerekçe olarak ise 'kendi isteğiyle emekli olmasının' gösterildiğini anlatan Kayasu, "Halbuki kendi isteğimle emekli olsam bile, kanunen geri dönmeme engel değil. O bakımdan HSYK'nın bu kararı yanlışlıkla alınmış bir karardır. O karara itiraz edeceğim." dedi. Anayasa değişikliğinin uygulanma hızının çok ağır olduğunu savunan Kayasu, şöyle devam etti: "Çünkü bir senede en azından darbeyi yapanlar hakkında dava açılabilirdi. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılabilirdi. Diğerleri belki araştırmaları uzun sürebilirdi. Araştırılacak bir şey yok; yapanlar belli, adresleri belli. Zaten ifadeleri alındı. O bakımdan yargısal süreç çok yavaş."

REFERANDUMDA EVET ÇIKMASI BÜYÜK BİR BAŞARI

12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda 'evet' diyenlerin kaybettiklerinin söylenemeyeceğinin altını çizen Kayasu, referandumda evet'in çıkmasının gerçekten büyük bir başarı ve büyük bir kazanç olduğunu ifade etti. Bu kazancın pratiğe, hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Kayasu, onun tam geçtiğinin ise söylenemeyeceğini kaydetti.

Yargıdaki değişikliklere bakıldığında eskiye göre farkın çok bariz olduğunu dile getiren Kayasu, "En azından sayının artması, verilecek kararların daha objektif olma ihtimalini artırır. Bu ihtimal ayrıdır, gerçek ayrıdır. Biz varsayımlardan hareket edeceğiz. Daire sayılarının artması, itiraz imkanlarının getirilmesi ve ihraca yargı yolunun açılması, elbette bunlar hep olumlu şeyler. Fakat bunlar daha pratiğe dönüşmediği için uygulamadan bahsetmek biraz zor." diye konuştu.

HSYK KARARINA İTİRAZ EDECEK

HSYK'nın kararı henüz kendisine tebliğ etmediği için itirazda bulunmadığını ifade eden Kayasu, şunları söyledi: "Fakat şu anda rapor alıyorum. 'Savcılığa engel herhangi bir durum yoktur' şeklinde bir rapor aldıktan sonra itiraz edeceğim. Çünkü Ferhat Sarıkaya'da onu eksiklik olarak görmüşler ve o yüzden ihracı kaldırdıktan sonra mesleğe dönüş vermemişlerdi. O eksikliği tamamladıktan sonra mesleğe öyle döndü. Ben de onu bildiğim için eksik evrakları tamamlayıp öyle itiraz edeceğim. Büyük bir ihtimal kabul edecekler. Ben bir yıldır fiilen avukatlık yapıyorum. İhraç kaldırılmadan önce ben avukatlık hakkını elde etmiştim. O yönden bir problem yok. Fakat ben iade-i itibar açısından tekrar savcılığa dönmek istiyorum."

Cihan



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs