En Sıcak Konular

Kurtulmuş: Mavi Marmara da Türkiye'nin milli meselesidir

11 Eylül 2011 14:40 tsi
Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, iktidar ve muhalefet partilerine İsrail ile yaşanan Mavi Marmara krizinde ortak hareket etmesi çağrısında bulunarak, 'Kıbrıs gibi Mavi Marmara'da Türkiye'nin milli meselesidir'' dedi.

Kurtulmuş, 12 Haziran seçimlerinden sonra partisinin ilk il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, partisinin yol haritasını daha önce açıkladıklarını bugün ise yapacakları eylem planı hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

"Kaldığımız yerden çok daha güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz" diyen Kurtulmuş, yeni dönemin hayırlı olması temennisinde bulundu.

12 Haziran seçimleri öncesinde seçim meydanlarında söyledikleri gibi Türkiye'de siyasetçilerin üslubunun yanlışlığının hala devam ettiğini ifade eden Kurtulmuş, "Bütün liderler savaş ağzıyla konuşuyor. Mevcut ortamda sorunların çözümüm noktasında barış diline ihtiyaç var. Toplumun bütün kesimleri çözüm için elini taşın altına koymalı" diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin cari açık olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, "Hükümet bizim seçim beyannamemizde gündeme getirdiğimiz çözüm planımızın 7'sini aynen uygulama kararı aldı. Bu da Türkiye'nin Has Parti ve Has Parti kadrolarına neden ihtiyacımız olduğunu ortaya koydu" dedi.

Numan Kurtulmuş, Mavi Marmara gemisine İsrail komandaları tarafından yapılan saldırıyı insanlık ve hukuk dışı olarak nitelendirdi. Kurtulmuş, Haziran 2010'da 6 maddelik eylem planı açıkladıklarını o planda, ''İsrail'e karşı diplomatik güç oluşturması, İsrail Büyükelçisinin 'istenmeyen adam' ilan edilmesi ve geri gönderilmesi, Mavi Marmara gemisine saldırı emri verenlerin, Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesine çıkarılması, Askeri ve ticari ilişkiler askıya alınması gibi maddelerin olduğuna vurgu yaptı. Aradan 16 aylık zaman geçtiğini, hükümetin bugünlerde açıkladığı 5maddelik eylem planından 4 tanesinin o zaman teklif ettikleri 6maddenin birebir aynısı olduğunu dile getirdi.Türkiye'nin reaksiyon vermekte geciktiğine işaret eden Kurtulmuş, bunları "haklı çıktık" demek için değil, Has Parti'nin bundan sonra da fikirlerine ve siyasi eylemlerine Türkiye'nin ihtiyacının olduğunu vurgulamak için söylediğini kaydetti.

-TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ-

Türkiye-İsrail ilişkilerinin gündemin en sıcak maddesi olduğunu söyleyen Kurtulmuş, son Mavi Marmara ''katliamı'' ile birlikte artık üstü kapatılamaz bir noktaya geldiğini ifade etti.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

'' Mavi Marmara'daki saldırganlık sadece bir yardım gemisine, ya da yardım konvoyuna yapılan bir operasyon değil, doğrudan doğruya Türkiye devletine karşı yapılmış bir saldırıdır. Eğer o gün Türkiye bizim söylediğimiz 6 maddelik eylem planını uygulamaya koymuş olsaydı bugün BM raporunun sonucu ne olursa olsun Türkiye İsrail ilişkileri bu noktada olmaz ve İsrail bu kadar cesur hareket edemezdi. "One Minute"ten itibaren Türkiye İsrail'in eline üç önemli koz verdi. Bunlardan birisi Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda 2009 yılında İsrail'in nükleer kapasitesi var mı? Oturumunda Türkiye çekimser kalmıştır. Aradan bu kadar süre geçtikten sonra o gün çekimser kalan aynı hükümet, 'Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na gideceğiz ve İsrail'in nükleer silahlarının olduğunu BM'ye taşıyacağız' diyor. Üsküdar'da sabah oldu.''

Türkiye'nin onayıyla İsrail'in OECD'ye girdiğini de belirten Kurtulmuş, OECD üyeliğinin İsrail için çok önemli olduğunu söyledi. Kurtulmuş, ''Çünkü, 1967 yılından bu yana İsrail hükümetinin kazındığı en önemli diplomatik başarıdır'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Heronlarla ilgili yaptığı açıklamayı anımsatan Kurtulmuş, Başbakan Erdoğan'ın bu konuda söylemlerine destek verdiğini söyledi.

Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de yerlisi, iki kat üç kat daha ucuzu, teknik kapasite olarak çok daha kuvvetli ve donanımlısı imal edilirken, hangi akla hizmet, milyonlarca dolar parayı çuvalla İsrail'e veriyorsunuz. Ve ondan sonra da, 'İsrail bizim heronlarımızı kaldırmıyor' diyorsunuz. Öyle anlaşılıyor ki, İsrail'den alınan 10 herondan hiçbir tanesi çalışmıyor. Çalışsaydı Aktütün'deki katliam ortaya çıkmazdı. Bize çalışmadığı gibi korkarım ki oradaki bilgiler terör örgütlerine ya da uluslarası terör siyasetinin lehine çalışıyor. Parasını da bu millet veriyor. Bunlar sadece bir söz olarak söylenerek geçiştirilmemelidir. Hükümet bunun sonuna kadar arkasında olmalıdır.''

Kurtulmuş, İsrail ile ortaya yaşanan sorunlara rağmen iktidar ve muhalefet partilerinin eski alışkanlıklarını sürdürdüğünü belirterek, bu durumun mille menfaatlere zarar verdiğini söyledi. Numan Kurtulmuş, ''Bu meselede rant yok. Kıbrıs gibi Mavi Marmara'da Türkiye'nin milli meselesidir. Herkes Mavi Marmara meselesindeki bu büyük yükü nasıl hafifleteceğiz. Burada Türkiye'nin nasıl hakkını koruyacak, hukukunu koruyacak ve İsrail'e haddini bildirecek herkesin bu konuda görüşlerini ortaya koyması gerekmektedir. Burada rant elde etmek milleti yaralıyor'' İfadelerini kullandı.

-''TÜRKİYE, İSRAİL'İN NATO ÜYELİĞİNİN ÖNÜNÜ AÇMAMALIDIR''-

Türkiye İsrail'in NATO üyeliği için hassas olması gerektiğini ifade eden Numan kurtulmuş, ''OECD'deki yanlışlığına burada düşerse,İsrail'in NATO üyeliğinin önü açılırsa, bir daha önünde bir koz kalmayacak'' dedi.

Füze Kalkanı Projesinin de hiç tartışılmadığını anlatan Numan Kurtulmuş, ''Parlamentoda üstü kapalı geçti. O zamandan bu yana yüreğimiz yanarak gelmekte olan tehlikeyi görerek uyarılarda bulunduk. Bu füze kalkanı kimi kimden koruyan füze kalkanıdır. Bu Füze kalkanı niye Türkiye'de konuşlandırılıyor'' diye sordu.

''Kürt Sorunu Türkiye'nin en önemli sorunudur'' diyen Numan Kurtulmuş, bu meseleyle ilgili herşeyin söylendiğini belirtti. Bu işin çözümü noktasında tarafların samimi bir çözüm projesi ve perspektifi oluşturması gerektiğine vurgu yapan Kurtulmuş, ''Kürt sorununun çözümü ne dağdadır, ne sokaktadır, ne Genelkurmay karargahındadır. Kürt sorunu çözüm yeri siyasettir, Parlemontodur'' dedi.

Numan Kurtulmuş, 12 Eylül darbesinin Türkiye için bir kırılma noktası olduğunu belirterek, darbenin Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve politik yapısında olumsuz yönde çok önemli değişimler yaşanmasına neden olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, 28 Şubat darbesinin temelinde de 12 Eylül yasalarının olduğuna dikkat çekerek, ''12 Eylül darbesi bütün etkilerini silecek şekilde yasaların düzenlenmesi gerekir. Öyle bir düzenleme yapılmalı ki, darbeyi hiç kimse bir daha aklına getirmemeli ve darbeler mezara gömülmelidir'' görüşünü savundu.

Partide yaşanan son değişikliklerin ardından, göreve getirilen GençlikKolları Genel Başkanı Şamil Tekir, ve eski başkan Abdulkadir Özel arasında devir teslim yapıldı. Partinin Kadın Kolları Başkanlığına ise Hayrunnisa Kökbıyık getirildiği açıklandı.

aa

Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,042 µs