En Sıcak Konular

Uyum yasaları yeni dönemde meclise geliyor

11 Eylül 2011 13:40 tsi
1982 Anayasasında son yapılan değişiklere paralel olarak bazı yasalarda değişiklik yapacak uyum yasaları, yeni yasama yılında Meclis gündemine gelecek.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Anayasa değişiklikleri paralelinde Anayasa Mahkemesi, HSYK, Yargıtay ve Danıştay ile ilgili yasalar 23. Dönem bitmeden Mecliste kabul edildi. Anayasanın bazı maddelerindeki değişiklikler için de uyum yasalarının çıkarılması gerekiyor.

Yeni yasama yılında, Askeri Yüksek İdari Mahkemesi, Askeri Ceza Yasası, askeri yargılama, Kamu Denetçiliği, devlet memurlarının yargılanması ve sendikalarla ilgili maddelere uyum yasaları gündeme gelecek. Uyum yasaları konusunda ilgili bakanlıklar çalışmalarını sürdürüyor.

-KAMU DENETÇİLİĞİ (OMBUDSMAN)-

Anayasaya ilk kez giren maddelerden birini de Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) oluşturuyor. Kurum, TBMM Başkanlığına bağlı olarak kurulacak ve idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri inceleyecek. Yapılacak uyum yasası ile kamu denetçiliğinin nasıl faaliyet göstereceği düzenlenecek. Bununla ilgili düzenleme daha önce Meclise sevkedilmişti.

-KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI-

Anayasanın 20. maddesinde yapılan değişiklikle herkes, kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip olacak. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenecek.

Kişisel verilerin korunması ile ilgili yasa tasarısı, geçen dönem Meclise gönderilmişti. Ancak Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili yeni bir çalışma yaparak Meclise sevketmeyi planlıyor.

-ASKERİ YARGI-

Anayasanın askeri yargıyı düzenleyen maddelerdeki değişiklikle askere sivil mahkeme yolu açılıyor. Buna göre, Askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri ile Askeri Yargıtay tarafından yürütülecek düzenleme ''Usul Kanunu'' ile belirlenecek.

-POZİTİF AYRIMCILIK-

Anayasanın, ailenin korunması ve çocuk hakları ile ilgili hazırlanacak uyum yasasıyla develet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu önlemler alacak.

-SENDİKAL HAKLAR-

Anayasada sendikal hakları yeniden düzenleyen maddelerdeki değişiklikler için de uyum yasaları gerekiyor.

Öte yandan, yeni dönemde Hakim ve Savcı Kanunu ile Adalet Bakanlığı Teşkilat Yasasında yapılacak değişikliklerin de Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

aa






Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,621 µs