En Sıcak Konular

Milletvekilleri için yeni düzenleme

11 Eylül 2011 10:22 tsi
Milletvekilleri için yeni düzenleme Çalışkan milletvekillerinin ödüllendirilmesi gündemde.

Meclis’te Genel Kurul çalışmalarını aksatmayan milletvekilleri performanslarına göre ek ücret alacak. Meclis’i boykot eden BDP’liler yemin etmezse TBMM Başkanı’nın inisiyatifiyle içtüzük devreye sokulacak.

Meclis Başkanlığı, vekillerin Genel Kurul çalışmalarını aksatmalarını önlemek için primdönemi başlatıyor. Milletvekilleri artık Genel Kurul performansalarına göre ek ücret alacaklar. Meclis Başkanlığı, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama döneminde elektronik cihazlamilletvekillerinin Genel Kurul’a katılımını aylık periyodlarla ölçmeyi planlıyor. Genel Kurul’a katılan çalışkan vekillere ödül olarakmaaşlarının dışında primödenmesi gündemde.

CEZA YAPTIRIMI DA VAR

Sistemin cezai yaptırımı da var. Üç ay üst üste birkaç kez Genel Kurul’a katılmayan devamsız vekile ise para cezası verilecek. Bir ay içinde 5 oturuma mazeretsiz katılmayanmilletvekilinin vekilliğinin düşürülmesi ise önce Başkanlık Divanı’nda ele alınacak. Devamsızlıkla ilgili yeni sistemyemin etmeyen BDP’lileri de yakından ilgilendiriyor.

İÇTÜZÜK UYGULANACAK

BDP’liler, 1 Ekim’de kayıtlarını yaptırmaz ve yemin etmezlerse,Meclis Başkanı inisiyatif kullanarak “Meclis’i grup halinde boykot etme” gerekçesiyle içtüzüğü devreye sokabilecek. BDP’liler 5 kez üst üste oturuma katılmazlarsa Başkanlık Divanı olağanüstü toplanacak. Milletvekilliklerinin düşürülmesi için BaşkanlıkDivanı’nda karar alınacak. Oybirliği sağlanırsa Genel Kurul’da oylanacak.Meclis Başkanlığı’nın hazırlattığı çalışma önümüzdeki günlerde parti gruplarına öneri olarak sunulacak. Tüm partilerin onay vermesi halinde 24.Dönem Meclis’te uygulama hayata geçmiş olacak.

İlk gündem yeni Anayasa

Meclis’in yeni yasama yılındaki gündemi ‘’Yeni Anayasa’’ olacak. Meclis; 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında, yapıldığı günden beri eleştirilen ve 17 kez değişikliğe uğrayan 1982 Anayasası yerine yeni bir Anayasa yapımı içinmesai harcayacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa çalışmaları öncesinde hazırlık yapılması talimatı verdi.

Çiçek, 19 Eylül’de hukukçu akademisyenlerle bir araya gelecek. Bu toplantıda Anayasa’nın içeriğine girilmeyecek, usul üzerinde durulacak. Yeni yasama yılının başlamasının ardından Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturularak çalışmalarına başlayacak. Bu nedenle, gruplardan 2’şermilletvekili bildirilmesi istenecek. Komisyon, TBMM Başkanı Çiçek’in katılmadığı zamanlarda, görevlendireceği bir başkan vekilinin başkanlığında çalışmalarını yürütecek.

bugün


 

Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,718 µs