En Sıcak Konular

PKK deri değiştiriyor

11 Eylül 2011 09:20 tsi
PKK deri değiştiriyor "Öcalan ile PKK arasındaki makas her geçen gün açılıyor. Örgüt diğer ülkelerin etkisine daha fazla giriyor."

Öcalan yakalandıktan sonra uluslararası aktörler örgütün tasfiyesinde bir sakınca görmediler. Özellikle ABD, PKK üyelerinin bir kısmını Peşmergelerin içinde eritti, bir kısmı ise Irak’ta sivil hayata dahil edildi. Amerikalılar bununla da yetinmedi, PKK’nın yeniden canlanmaması için sözde liderler çıkarmaya çalıştı. Bu çaba Irak Savaşı’na kadar sürdü. Irak’ta Türkiye’den umduğunu bulamayan ABD, bir yandan Kürtleri partner seçerken, diğer taraftan Türkiye’yi sınırda tutmak ve aynı zamanda cezalandırmak için PKK’ya uzatmaları oynama şansını verdi. PKK ise bu süreci iyi değerlendirdi. ABD ve İsrail’in İran’a karşı işine yararsa yeni bir yaşama şansı elde edebileceğini düşünen örgüt, bu iki ülkeye adeta yalvardı. Bu yakarışlar sonuç verdi ve PKK Kuzey Irak’ta adeta yeniden hayat buldu. İstediği silahları aldı, teknik ve siyasi desteği de. Bu süre zarfında örgüt Irak’ta en az % 300 büyüdü. Öcalan’ın kurduğu örgütün yerini ise çok daha farklı bir yapı aldı. Bugün örgütün % 25-30’u Suriyeli. İranlılar ve az sayıda Iraklılar ile birlikte örgütteki ‘yabancı Kürt’ sayısı % 50’den fazla. Bunların etkileri ise sayılarının çok üzerinde.

***

Öcalan yaklaşık 13 yıldır demir parmaklıkların arkasında ve silah başkalarının elinde. Burada bahsettiğimiz bir terör örgütü. Silah kimdeyse güç de ondadır ve bunu Öcalan da dahil herkes biliyor. Buna rağmen Öcalan’ın sokakta bir karşılığı var. Dahası Öcalan örgütü de birleştiren siyasi bir çimento gibi. Onun yokluğunda iç savaş çıkmasından korkuluyor. Bu nedenlerle PKK içindeki önder adayları Öcalan’ın emrindeymiş gibi konuşuyorlar. Dediğini yapmıyorlar, fakat sözlerinde onunla çelişmemeye özen gösteriyorlar. Diğer taraftan PKK tepe yöneticilerinin önemli bir kısmı Öcalan’ın hapisten çıkmasını istemiyor. Çünkü PKK’ya onun bedeni değil, yaşayan efsanesi gerekiyor.

Öte yandan Öcalan hapisten çıkmak için tek aracının PKK olduğunun farkında. Silahlar varsa onun pazarlık gücü de var. Fakat Öcalan silahın gelişigüzel değil, kendisini dışarı çıkaracak şekilde kullanılmasını istiyor. PKK’yı yönetmediğinin farkında, ancak bunun dışarıdan farkedilmemesini de istiyor. En trajik durumda olanı ise BDP. Onun hiçbir etkisi ve gücü yok.

Öcalan ile PKK arasındaki makas her geçen gün açılıyor. Örgüt hem Türkiyeli özelliklerini kaybediyor, hem de diğer ülkelerin etkisine daha fazla giriyor. Son 2 ayın saldırıları bunu fazlasıyla kanıtlıyor. Eminim bu gelişmeleri hem Öcalan, hem de Ankara büyük bir kaygıyla izliyor.

Sedat Laçiner / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,099 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,200 µs