En Sıcak Konular

Ekonomimiz Avrupa'dan iyi ama notumuz düşük

11 Eylül 2011 09:04 tsi
Ekonomimiz Avrupa'dan iyi ama notumuz düşük Türkiye, ekonomik krizde sınıfta kalan Avrupa ve Amerika'nın aksine başarılı performanslarıyla dikkat çekiyor. Bunu ihtiyatlı davranmaya borçlu olduklarını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Uzun vadeli planlar yapıyoruz. Geçici güzellikler peşi

Fransa'nın Marsilya kentinde düzenlenen G-8 ülkeleri ekonomi bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son küresel ekonomik gelişmeleri, İsrail ile ilgili siyasi krizi ve Arap Baharı'nı değerlendirdi. Dünyanın içinde bulunduğu finansal krize yönelik Türkiye'nin ihtiyatlı davranması gerektiğini belirterek, "Biz ağustosböceği gibi davranamayız. Uzun vadeli çıkarlarına bakıyoruz ülkenin. On yıl sonraki Türkiye'yi hesaplıyoruz. Yoksa geçici güzellikler yaşatabiliriz, ama..." dedi. Babacan, dünya ekonomisinin bir daralma dönemine girebileceğini, dünyada henüz iyimser beklentiler olduğunu ancak kendilerinin önlem aldığını aktardı. Babacan, Avrupa ve Amerika'daki liderlerin güçlü olmadığını anlatarak, bunu şu cümlelerle örneklendirdi: "Başkan Obama, dün 447 milyar dolarlık yeni tedbir paketini açıkladı ama yeterli güveni veremedi piyasaya. Çünkü, 'Kongre'den umarım hızlı geçer.' dedi. Karar alıcılar ABD'de de, Avrupa'da da güçlü değil." Söz konusu liderlere yönelik endişeleri olduğunu, Yunanistan'ın AB'ye verdiği sözleri yerine getirmediğini aktaran Babacan, "Avrupa Merkez Bankası sürekli İtalya ve İspanya devlet tahvillerini topluyor. Aksi halde faizleri öyle yükselir ki, iki ülke de ödeyemez duruma gelir." dedi. Türkiye'nin finans sistemiyle ve ticaret kanallarıyla Avrupa ve Amerika'ya bağlı olduğunu hatırlatan Babacan, her karara karşı senaryoları hazırladıklarını söyledi.

Türkiye'nin 2012'de büyüme oranının yüzde 5'in altının sürpriz olmaması gerektiğini ancak bu oranın birçok Avrupa ülkesi için özenilecek bir durum olduğunu dile getirdi. Doların durumu ile ilgili olarak ise Başbakan Yardımcısı, şu değerlendirmede bulundu: "Dönem dönem piyasada yönsüzlük oluşabiliyor, piyasa oyuncularının kafası karışabiliyor. Böyle zamanlarda Merkez Bankası çıkıp yön gösterebiliyor. Merkez'in, 'Dolar, olması gerekenden yüzde 5-10 daha değerli' demesi ondan." Başbakan'ın, teğet bile geçmeyecek sözüyle, orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etkisi olmayacak demek istediğini söyledi. "Biz orta vadeli programı iki yıl önce yaptık. ABD hâlâ hazırlayamadı." dedi. İsrail'le ilişkilerin en alt düzeye indirilmesinin ekonomik olarak Türkiye'yi nasıl etkileyeceği yönünde akıllarda oluşan soruyu da cevaplandıran Babacan, İsrail'le büyük ekonomik bağımız olmadığını, finans ilişkimizin ise yok gibi bir şey olduğunu söyledi. Bunların hepsini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüklerini, Türkiye'nin tavrı söz konusu olunca bunların hiçbir öneminin olmadığını dile getirdi. Son günlerde kredi derecelendirme kuruluşlarının aldığı kararlar çokça tartışılıyor. Babacan, artık dünya finans sisteminin kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığının azaltılması ve yeni değerlendirme sistemleri oluşturulmasının konuşulacağını, bu kuruluşlara güven kalmadığını aktardı. Bunların yerlerine yeni bir şeyler konulması gerektiğini düşünen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Normalde kredi notu önden gider, bir ülkenin geleceğini anlatır. Ama bunlar artık geriden geliyor. Krizleri öngöremiyorlar, hatta batıyorlar. Şu anda Avrupa'nın 11-12 ülkesinden daha güvenilir durumdayız. Ama notumuz daha düşük. "

Uçak düşer diye parayı parça parça gönderdik

Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Bingazi'ye nakit 100 milyon dolar götürdüğü iddialarını da cevaplandırdı. Babacan, Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'ne üç ayrı yüz milyon dolar sözü verdiklerini belirterek, "Üçüncü yüz milyonluk dilim kredi ve gıda, ilaç, yakıt gibi ihtiyaçlar için verildi. Karşılığında Libya'nın Türkiye'deki hesaplarını teminat olarak aldık. Davutoğlu gittiğinde paranın çoğu dağıtılmıştı. Aslında hepsini birden istediler ama ben, 'uçak düşer müşer' diye vermedim. Çünkü yüz milyon dolar nakit yaklaşık 1.100 kg. Önce on milyon dolar gönderdik." diye konuştu.

G-8'den 'Arap Baharı'na 38 milyar dolar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katıldığı G8 ülkeleri toplantısının ikinci gününde, "Deauville Ortaklığı'' çerçevesinde "Arap Baharı"nı yaşayan ülkelere yapılacak yardımlar masaya yatırıldı. İşbirliği süreci, söz konusu ülkelerin özgür ve demokratik toplum geçiş süreçlerine yardımcı olmak amacıyla başlatıldı. Toplantı sonunda, Mısır, Tunus, Fas ve Ürdün'e 2013'e kadar 38 milyar dolar yardım yapılması görüşü benimsendi. Daha sonra tüm katılımcılar fotoğraf çektirdi.

Ekonominin nabzını tutmak için babamı arıyorum

Başbakan Yardımcısı, ekonominin nasıl gittiğini ve vatandaşın halinden memnun olup olmadığını bizzat kontrol ediyor. Bunun için telefonla konuştuğu kimseler olduğunu belirterek, "Telefon açıp soruyorum, onlar da açıkça cevap veriyor." diyen Babacan, OSTİM'in elektrik tüketimi ile ilgili bilgilerin her ay kendisine ulaştığını söyledi. Babacan, "Bu, bir ölçü. Babamla da ayda bir iki konuşuruz ama prensip olarak işten konuşmayız. Esnaf olarak bir şikâyeti yok." dedi. Babacan, bayramda yakın akrabalarla birlikte Batı Trakya, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ ve Kosova'yı kapsayan bir tur yaptıklarını da anlattı. Gümülcine'de insanların bayramlaşmak için yollarını kestiklerini belirten Babacan, "Babamın dedesi Ankara'dan kalkmış gitmiş yıllar önce İşkodra'da savaşmış. Orayı da gördük. Dört bin km yaptık yedi günde. Rotayı ben çizdim." dedi.

Mustafa Ünal / Zaman



Bu haber 1,045 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,232 µs