En Sıcak Konular

G-8'den 'Arap Baharı'na 38 milyar dolar yardım

10 Eylül 2011 17:14 tsi
G-8 ülkeleri tarafından oluşturulan ''Deauville Ortaklığı'' Mısır, Tunus, Fas ve Ürdün'e 2013 yılına kadar 38 milyar dolar yardım yapılacağını açıkladı

'Arap baharını'' yaşayan ülkelerin geçiş sürecine yardımcı olmak için G-8 ülkeleri tarafından oluşturulan ''Deauville Ortaklığı'' sürecinin ilk toplantısı sona erdi.

Toplantı sonunda, Mısır, Tunus, Fas ve Ürdün'e 2013 yılına kadar 38 milyar dolar yardım yapılması görüşü benimsendi.

Daha önce mayıs ayında düzenlenen zirvede Mısır ve Tunus'a yardım kararı alan G-8 ülkeleri, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'in katıldığı toplantıda bu yardımların içine Ürdün ve Fas'ın alınmasını kararlaştırdı. Toplantıda, ''Deauville Ortaklığı'' sürecine Libya'nın da dahil edilmesi görüşü benimsendi.

Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın temsil ettiği toplantılara ayrıca, IMF, Dünya Bankası, AB Komisyonu, Afrika Yatırım Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası gibi önemli uluslararası kuruluşların temsilcileri de katıldı. Mısır, Tunus , Ürdün ve Fas'a yönelik yardımların ele alındığı toplantıya ayrıca Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi temsilcileri de iştirak etti.

Bugünkü toplantıda alınan karar uyarınca, bu dört ülkenin geçiş sürecine yardımcı olmak için yapılacak işbirliği koordineli bir şekilde gerçekleştirilecek.

Toplantıda, gelişmiş ülkelerin, ''Arap Baharı''nı yaşayan ülkelere daha fazla yatırım yapması istendi. Söz konusu dört ülkeye yapılacak mali yardımlar, uluslararası mali kuruluşların kredileriyle gerçekleşecek.

Dünya Bankası 10.7 milyar dolar, Afrika Kalkınma Bankası 7.6 milyar dolar, İslam Kalkınma Bankası 5 milyar dolar kredi vermeyi taahhüt ederken, kredinin geri kalan kısmını diğer uluslararası mali kuruluşlar karşılayacak.

G-8 ülkelerinin Fransa'nın kıyı kenti Deauville'de mayıs ayında yaptıkları son zirvede, Arap Baharını yaşayan ülkelerin özgür ve demokratik toplum geçiş süreçlerine ve reform çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla bu işbirliği sürecinin başlatılması kararlaştırılmıştı.

Mayıs ayındaki toplantıda ilk kez 20 milyar dolar kredi verilmesi kararlaştırılırken, genişletilmiş bu toplantıda bu miktar 38 milyar dolara çıkartılmış oldu.

Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,413 µs