En Sıcak Konular

Bağış'tan Hırvat bakana AB esprisi

9 Eylül 2011 19:27 tsi
Bağış'tan Hırvat bakana AB esprisi Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sırbistan-AB Forumunda Balkan ülkelerinden gelen temsilci ve bakanlarla görüşme imkanı bulduklarını belirtti.

BAĞIŞ, MÜZAKERELERİ BİTİREN HIRVAT BAKANA "ASANSÖRÜ GERİ GÖNDERMEYİ UNUTMAYIN" DEDİ

Bakan Bağış, AA muhabirine bilgi verirken, Türkiye'nin AB sürecinde yaşadıklarını paylaşma imkanı bulduklarını ifade ederek, "Bence başarılı bir zirveydi. Türkiye'nin mesajlarının burada aktarılması, Türkiye'nin burada temsil edilmesi önemliydi" dedi.

Bakan Bağış, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in açılışını yaptığını ''Krizin Aşılması, AB Üyeliği Yoluna Doğru'' konulu Sırbistan-AB Forumununun açılışına katıldıktan sonra, forumun çerçevesinde düzenlenen ''Genişleme Deneyimi: Alınan Dersler'' konulu panelde de bir sunum yaptı.

AB üyesi olan ülkeler ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinden, aralarında bakan, entelektüel ve gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 400 katılımcının yer aldığı Sırbistan-AB Forumunun "Genişleme Deneyimi: Alınan Dersler" konulu panelinde aday ülkelerin bakanlarıyla sunum yapan Bağış, Hırvatistan'ın AB ile müzakereleri tamamladığını hatırlatarak panele katılan bu ülkenin AB Bakanı Gordan Yandrokoviç'e "Asansörü geri göndermeyi unutmayın" dedi.

Panelde konuşma yapan Bağış, ''hepimizi burada ülkelerimizin reform mutfaklarının şefi olarak görüyorum. Avrupa ile entegrasyon reform ve değişikliklerle ilgilidir ve hep AB'nin diyette olan biriyle kıyaslamıştım. Diyet yapan birisiyle hep hemfikir olmayız fakat reçetesi olan günlük antrenmanlar veya yemek seçimi yararlıdır. Diyet yapanın şu anda arterisi kapanmış olması, reçeteyi kötü etmez" diye konuştu.

Türkiye 1959 yılında zamanın Avrupa Ekonomi Bölgesi'ne başvurduğunda turizmden sağlanan gelirin yıl bazında 9 milyon dolar olduğunu ve günümüzde bu rakamın 30 milyar doları aştığını anlatan Bağış, ''O günlerde 14 üniversitemiz varken şimdi neredeyse 200 üniversitemiz var'' dedi.

Sırbistan'ın AB ile müzakerenin başlama tarihinin belirlenmesini beklediğini hatırlatan Bakan Bağış, ''bizim bu tarihi beklememiz 45 yıl sürdü. Tarihin belirlenmesiyle her şeyin bittiğini düşünmeyin. Fakat biz de AB sürecinde engellerle karşılaşırken ülkemizdeki reformları yapıyorduk. Bugünün Türkiyesi dünün Türkiyesinden daha iyidir, yarının Türkiyesi bugünün Türkiyesinden daha iyi olacaktır'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Avrupa'nın 6. ekonomisi olduğunu anlatan Bakan Bağış, Türkiye vatandaşlarının en önemli sorunlarından birinin vize sorunu olduğunu belirtti. Bağış, "Vatandaşlarımız kendilerini en az Avrupalı hissettikleri zamanlar, vizeyi almak için sıralarda bekledikleri zamanlardır" dedi.

Türkiye'nin vizelerin yanı sıra bir diğer sorununun terör olduğunu dile getiren Egemen Bağış, "Takip ettiğiniz gibi Türkiye PKK ile mücadele ediyor. PKK Avrupa içinde uyuşturucu ticareti için en gelişmiş ağa sahiptir ve Türk gençliğini mermilerle öldürdüğü gibi Avrupa'nın gençliğini uyuşturucu ile öldürüyor'' ifadesini de kullandı.

Kıbrıs sorununu üçüncü sorun olarak nitelendiren Bakan Bağış, Türkiye'nin çözümden yana olduğuna işaret ederken "Maalesef, AB Kıbrıs sorunu ile ilgili, kendi kararlarını uygulamıyor" dedi.

Konuşmasının devamında Bağış şunları da kaydetti:

''Avrupa'daki müttefiklerimizin sadece ortak geçmiş değil ortak geleceğe de sahip olduğumuzu anlamalarının zamanıdır. Fransız, İtalyan, Alman ve İngilizler barış içinde yaşayabiliyorsa, biz de Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan'la yaşayabiliriz çünkü bizim geçmişimiz onlarınkinden daha kanlı olmadı. Sormamız gereken soru ise 'Nasıl bir Avrupa içinde yaşamak istiyoruz?' ve burada aynı paneli paylaşmamız ortak geleceğe odaklandığımızın göstergesidir.''

Bakan Bağış'ın yanı sıra panelde, Bosna Hersek'in Savunma Bakanı ve Bakanlar Konseyi'nin Başkan Yardımcısı Sadik Ahmetoviç, Makedonya Başbakanı'nın AB'den sorumlu yardımcısı Teuta Arifi, Sırbistan'ın AB'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bojidar Celiç, Hırvatistan'ın AB'den sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gordan Yandrokoviç ve Karadağ Dışişleri ve AB Bakanı Milan Roçen de yer aldı.

Bakan Bağış ayrıca, Sırbistan Savunma Bakanı Dragan Şutanovac, Dışişleri Bakanı Vuk Yeremiç, Sırbistan AB ile bütünleşmeden sorumlu Başbakan Yardımcısı Bojidar Celiç ve Makedonya Başbakanı'nın AB'den sorumlu yardımcısı Teuta Arifi ile ayrı ayrı görüşmeler yaptıktan sonra Viyana'ya gitmek üzere Belgrad'tan ayrıldı.

aa

Bu haber 1,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs