En Sıcak Konular

Suriye muhalefeti Moskova'da!

9 Eylül 2011 16:05 tsi
Suriye muhalefeti Moskova'da! Suriye muhalefet lideri Ammar Kurabi ve diğer muhalefet temsilcileri Moskova'da temaslarda bulunuyor. Rus yetkililerle görüşmelerin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Kurabi, Suriye'de sivil çatışmanın çözümü için Moskova'dan daha aktif kat

Ulusal İnsan Hakları Örgütü başkanlığını yürüten Kurabi, "Rusya Suriye'de yaşanan iç çatışmalarda daha aktif ve pozitif rol üstlenmesi gerekiyor. " çağrısı yaptı. Muhalefetin her zaman hükümete diyalog çağrısı yaptığını kaydeden Kurabi, iktidarın buna karşılık güç kullanmayı sürdürdüğünü söyledi.

Sivil toplum örgütlerinin daveti üzerine Rusya'da bulunan Suriye muhalefet örgütü üyeleri, Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi üyelerini ülkelerine davet etti.

Suriye'de Libya senaryosuna izin vermeyeceklerini savunan Rus yetkililer, muhalefetin desteklenmesinin çatışmaları tırmandığına inanıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransız meslektaşı Alain Juppe ile dün yaptığı görüşmede uluslararası kuruluşların muhalefeti desteklemesinin Suriye'de daha fazla kan akmasına neden olduğunu savundu. Lavrov'a gören Suriyeli ayrılıkçılar, uluslararası destekle sonuca ulaşan Libya muhalefetini taklit ediyor.

Kremlin Afrika ve Ortadoğu Temsilcisi Mihail Margelov da ziyaretle ilgili yaptığı değerlendirmede, Suriye'de krizin aşılması için her iki tarafla görüşeceklerini ve sorunun çözümüne katkı sağlamak istediklerini söyledi.

SURİYE'DE DİYALOG ŞANSI HENÜZ BİTMEDİ

Henüz krizin çözümünde diyalog şansının kaybolmadığına her iki tarafı da ikna etmek istediklerini kaydeden Margelov, "Suriye lideri Beşşar Esed genç, eğitimli ve zihni açık bir insan. Eğer Suriye yönetim sınıfı yeni düşüncelere açık bir hareket tarzı geliştirebilirse, Esed'in ülkesinde modernleşmeyi başarabileceğine inanıyoruz" dedi.

Suriye muhalefeti temsilcileri ile görüşeceğine değinen Margelov, pazartesi günü de Esed'in danışmanı Buthayna Şaaban'ın Moskova'ya geleceğini söyledi. Suriye'nin savunma sanayi açısından önemli müşterilerinden bir olduğunu hatırlatan Margelov, Moskova'nın krizin aşılmasında daha geniş bir siyasi çıkar doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.

MOSKOVA SURİYE'DE LİBYA SENARYOSUNA KARŞI

Yaroslavl'da düzenlenen Küresel Politika Formu'nun ardından Euronews'in sorularını yanıtlayan Medvedev, Suriye'de aşırı güç kullanımı olduğunu ve bir kısım problemlerin varlığını kabul ettiklerini söyledi. Bunları kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Medvedev, "Biz bu konu ile ilgili güçlü bir mesaj gönderdik… Ancak görülenleri siyah ya da beyaz olarak algılamamak gerekir. Suriye'de hükümet karşıtı gösterileri yapan muhalefeti Avrupa tarzı demokratik bir yönetim isteyenler oluşturmuyor. Muhalefetin için de çok farklı gruplar var. Aşırılıkçı olanlar, terörist olarak tanımlananlar var… Burada tek taraflı değil, tüm taraflara kan akıtmayı durdurmaları ve masaya oturmaları yönünde çağrı yapıyoruz. " değerlendirmesinde bulundu.

Libya'da 1973 nolu BM kararının uygulanmasından memnun olmadıklarını kaydeden Medvedev, "Ancak köprünün altından çok sular geçti, Libya'da durum tamamı ile değişti. Biz bu kararın uygulanmasında sınırların aşıldığına inanıyoruz. Benzer bir durumun Suriye'de olmasını istemiyoruz. " dedi.

cha



Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,554 µs