En Sıcak Konular

Uçucu madde içeren Kırtasiye'ye dikkat!

9 Eylül 2011 14:15 tsi
Sağlık Bakanlığı, okulların açılmasına sayılı günler kala, anne babaları, alınan okul malzemelerinin uçucu madde içermemesi konusunda uyardı.

Açıklamada, bu ürünlerin ileride çocuğun madde bağımlısı olmasında bir basamak olabildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, okul hazırlıklarının yapıldığı bu günlerde anne ve babaları, çocuklarının sağlığını tehlikeye atmamaları hususunda uyardı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, anne babalardan, çocuklarına aldıkları okul malzemelerinin uçucu madde içermemesi hususunda dikkat etmeleri istendi. Satıcıların, uçucu içeren ürünler hakkında alıcıları bilgilendirmek zorunda olduğuna dikkat çekildi. Bu ürünlerin hem çocuğun sağlığına zararlı olduğu, hem de ilerde çocuğun madde bağımlısı olmasında bir basamak olabildiği vurgulandı.

Uçucu madde içeren; su bazlı olmayan yapıştırıcılar, tiner ve boya incelticiler, cila ve boya çıkarıcılar, maket yapıştırıcılar, sprey boyalar, kokulu silgiler, işaretleyici kalemler, Oyun hamurları, uçan balonlar ve uçucu madde ihtiva edebilecek diğer kırtasiye ürünlerinin çocuklara satılması, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılmasının 5898 sayılı kanun ile yasaklandığı hatırlatılarak, "Ayrıca, bu kanun ile ürünlerin ambalajlarında ve iş yerlerinin satış noktalarında gerekli uyarı yazılarının bulundurulması, bu tarz iş yerlerinde 18 yaşından küçüklerin çalıştırılması da yasak kapsamına alınmıştır. Bu ürünler, ortamın havasını etkilemeyecek şekilde kapalı ambalajlarda yer almalı ve satış yerlerinde yeterli havalandırma sağlanmalıdır. " denildi.

"6 AYDAN 1 YILA KADAR HAPİS CEZASİ İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRLER"

Bu ürünleri, 18 yaşından küçük çocuklara, akıl hastalarına veya uçucu madde kullananlara veren veya tüketimine sunanların, Türk Ceza Kanunu'nun 194. Maddesi kapsamında, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.

Söz konusu kanun ile uçucu madde içeren ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanımına da sınırlamalar getirildiği belirtilerek, "Bu çerçevede okul idarecisi ve öğretmenler öğrencileri ve velileri uygun bir şekilde bilgilendirmeli ve okullarda bu maddelerin kullanılmasına izin vermemelidirler. Başta, çocuklarımız olmak üzere toplumumuzun sağlığının tehlikeli ve bağımlılık yapabilen maddelerden korunması ve ilgililerin yasa ile belirlenen cezai müeyyidelere maruz kalmaması için belirtilen hususlara uyulması önem arz etmektedir. " ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, uçucu madde bağımlılığı ile mücadelede en iyi yöntemin, bu maddelerden özellikle çocukları uzak tutmak olduğunun altı çizildi.

cha



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,643 µs