En Sıcak Konular

Eroğlu, TBMM Başkanı Çiçek'i kabul etti

9 Eylül 2011 13:20 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'ye günü birlik resmi ziyaret gerçekleştiren Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve heyetini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu kabulde yaptığı açıklamada, bu yıl sonuna kadar Kıbrıs sorununu çözmeye çalıştıklarını, niyet varsa çözüleceğini ancak 1974'te saatlerin durmadığının, hayatın devam ettiğinin ve 1974 öncesine dönüşün mümkün olmadığının bilinip ona göre hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, "Biz Kıbrıs'ta çözümden yanayız ama çözüm diye ortaya konulan şey ileride daha büyük çözümsüzlüğe yol açmamalı, sürekli olmalı. Çözüm olmayacaksa olmasını zorlamanın faydası yok. Bu zaman kaybı olur." dedi.

Eroğlu konuşmasında, Cemil Çiçek'i KKTC'de görmenin büyük bir onur olduğunu belirterek, TBMM başkanı olduktan sonra ilk ziyaretini KKTC'ye yaparak gelenekleri sürdürmesinden memnun olduklarını söyledi. TBMM Başkanı Çiçek'i bakanlığı döneminden tanıdıklarını KKTC'ye Kıbrıs Türk halkına kazandırdıklarının inkar edilemeyeceğini kaydeden Eroğlu, "KKTC halkı adına size teşekkür etmek istiyoruz." dedi.

Eroğlu, Türkiye'nin milli dava olan Kıbrıs sorununu çözmeye çalışırken Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda huzur ve güven içerisinde yaşamasını sağlarken ekonomik olarak da zaman zaman darboğazlardan çıkması için birlikte mücadele verdiğini ifade etti.

Müzakerelerin sürdüğüne de dikkat çekerek bir sonuç almaya çalıştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının fikri olan üçlü zirvenin üçüncüsünü tamamlayıp dördüncüsünü yapmakta olduklarını kaydetti. Uzun yıllardır devam eden ve BM'nin gündeminde en kronik sorun olarak durak Kıbrıs sorununda, Kıbrıs Türk tarafı ve Anavatan'ın iyi niyetinin ortada olduğunu vurgulayan Eroğlu, birçok anlaşma metinlerine ve son olarak da Annan Planı'na evet diyen ancak Rum'un hayırı ile karşılaşan dünya ve Türk tarafının yine anlaşma arayışı içerisinde olduğunu anlattı.

Rumların AB'ye alınması ve Türkiye'nin önüne Kıbrıs sorununu çıkarmasının büyük hatalar olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Yunanistan AB'ye girerken de Kıbrıs sorununun bulunduğunu ve bunu yaratanın da zaten onlar olduğunu söyledi. Eroğlu, "Bu yükü Türkiye'nin üzerine atmaların çifte standarttır." dedi.

2012'nin ikinci yarısında Rumların AB dönem başkanı olacağını, bu konuda Türkiye'nin kararının çok önemli ve KKTC tarafından benimsenen bir karar olduğuna da vurgu yapan Eroğlu şöyle devam etti: "Biz Rumlara sık sık söylüyoruz, bu yıl sonuna kadar Kıbrıs sorununu çözeceksek çözeceğiz, niyetimiz varsa çözeceğiz. Ama bir gerçeği de unutmamak lazım 1974'te saatler durmamıştır. 1974'ten sonra hayat devam etti ve etmektedir. 1974 öncesine dönüşün mümkün olmadığını bilmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerekir.Çözümsüzlüğün mağduru Kıbrıs Türk tarafı olmamalıdır. Türk tarafı iyi niyetini sergilemektedir ve BM bunun farkında olmalıdır."

Eroğlu, müzakerelerde mesafe kat etmeye çalıştıklarını, ekim sonu sonuç almaya çalışacaklarını da belirtti.

ÇİÇEK: ÇÖZÜM DENİLEN ŞEYLER İLERİDE ÇÖZÜMSÜZLÜĞE YOL AÇMAMALI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek konuşmasında, yıllardır Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının sürdüğüne dikkat çekerek, "Türkiye olarak ümit ediyoruz ki sizin liderliğinizde görüşmelerde bir çözüme ulaşılacak." dedi. BM çatısı altında çözümüne uğraşılan en uzun sorunun Kıbrıs sorunu olduğunu ifade eden Çiçek, çözümsüzlüğün sorumlusunun KKTC ve Türkiye olmadığı Rum tarafı olduğu halde bunu anlatmakta geçmişte zorlanıldığını söyledi.

Çiçek, "Biz Kıbrıs'ta çözümden yanayız ama çözüm diye ortaya konulan şey ileride daha büyük çözümsüzlüğe yol açmamalı, sürekli olmalı." dedi. Kıbrıs meselesi söz konusu olduğunda Anavatan Türkiye olarak tek vücut olduklarını vurgulayan TBMM Başkanı Çiçek, Kıbrıs'ta iki ayrı halk , iki ayrı devlet ve iki ayrı demokrasi olduğunu, siyasi eşitlik düzeyinde bir çözüm olacaksa bugüne kadar buna katkı verdiklerini bundan sonra da vereceklerini vurguladı.

Çiçek, "Eğer bu olmayacaksa bunu da herkesin görmesi lazım. Çözüm olmayacaksa olmasını zorlamanın faydası yok. Bu zaman kaybı olur." dedi. Türkiye olarak her zaman her konuda Kıbrıs Türk kardeşlerinin yanında olacağını vurgulayan Çiçek, "Hiçbir alternatif bizim nezdimizde, Türkiye devleti, parlamentosu ve hükümetleri nezdinde Kıbrıs yerine ikame edilemez. Biz Kıbrıs meselesine bu şekilde bakan parlamentonun mensupları olarak bu ziyareti gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

cihan

Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,816 µs