En Sıcak Konular

Kanlı kaçırma İsrail işi

2 Haziran 2007 10:01 tsi
Kanlı kaçırma İsrail işi  
Gizli belgelere göre İsrail istihbaratı, 1976’da Filistinliler’e sempatiyi sona erdirmek için uçak kaçırmalarına göz yumdu.

Tarih 27 Haziran 1976... Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyesi Filistinli militanlar, Tel Aviv’den havalanarak Paris’e doğru uçan Air France uçağını kaçırdı. Airbus A300 tipi uçak 248 yolcusuyla birlikte Uganda’nın Entebbe Havalimanı’na indirildi. İsrail, Filistililer’in eyleminin “Bu terör olayıl gerçek yüzlerini gösteriyor” diyerek operasyon emri verdi. İsrail özel timleri, bir hafta sonra Entebbe Havalimanı’na baskın yaptı. Operasyonda 6 hava korsanı dahil 56 kişi öldü. Olaydan sonra Filistinli gruplara karşı uluslararası boykot başladı.

İsrail ajanları keşif yaptı

Dün İngiltere Ulusal Arşivleri’nden gizliliği kaldırılan bir belgeye göre ise, kaçırma eyleminin ardında İsrail istihbarat servisi bulunuyor. 1976’da İngiltere’nin Paris Büyükelçiliği’nden gönderilen DH Colvin imzalı resmi belgede şu çarpıcı ifadeler yer aldı:

“İsrail gizli servisi Şin Bet ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi arasında kutsal olmayan bir ittifak kuruldu. Şin Bet, Filistinli militanların uçak kaçırma eylemine operasyonel destek verdi. Uçak kaçırılmadan önce İsrail istihbarat uzmanları Entebbe Havalima’nda keşif operasyonu dahi yaptı. Halk Kurtuluş Cephesi üyelerinin amacı Yaser Arafat güdümündeki Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) otoritesini sarsmaktı. İsrail içinse bir kabus gerçekleşiyordu. Çünkü FKÖ uluslararası alanda saygınlık kazandı. Fransa’nın desteğiyle yeni bir barış planı sunmaya hazırlanıyordu. ABD de plana destek veriyordu. FKÖ ile barışın karşılığında İsrail’in 1967’de ele geçirdiği topraklardan çekilmesi istenecekti. Bu yüzden Filistinliler’in uluslararası imajına zarar vermek için kaçırma eylemini desteklediler. Entebbe olayından sonra FKÖ ciddi bir darbe aldı. İsrail ise tehdit altında olduğuna yönelik tezinde haklı olduğunu gösterdi.”

Genç okurlara Entebbe bilgi notu

27 Haziran 1976’da kaçırılan Air France uçağı doğrudan Afrika ülkesi Uganda’nın Entebbe havalimanına indirildi. Uçağı kaçıranlar arasında 4 Filistinli militanın yanısıra Filistin yanlısı Uganda lideri İdi Amin’in 3 koruması vardı.

Ülkesinde soykırım yapmakla suçlanan Amin, kaçırma eylemini çözerek dünyaya “Barış için çabaladığını göstermeyi” planlıyordu. Pazarlıklar 1 hafta sürdü.

3 Temmuz 1976 gecesi, İsrail Sayaret Matkal komando birlikleri, Tel Aviv’e 4 bin kilometre uzaklıkta olan havalimanına baskın yaptı. Çatışmalar 30 dakika sürdü.

Uganda askerleri, Filistinliler’in yanında yer aldı. Sonuç olarak 45 Uganda askeri, hava korsanları ve 3 yolcu dahil 56 kişi can verdi. Sadece 1 İsrail askeri öldü. 245 yolcu sağ olarak kurtarıldı.

Kanlı baskından sonra Filistinliler’e karşı destek azaldı. 3 yıl sonra İdi Amin devrildi.

Entebbe operasyonuyla ilgili olarak bugüne kadar 5 Hollywood filmi çekildi. 

Vatan



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    15,725 µs