En Sıcak Konular

Orgeneral Saygun'dan "din" tanımı

1 Haziran 2007 23:27 tsi
Orgeneral Saygun'dan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, “İslami terör”ün yanlış bir anlayış ve ifade olduğunu vurguladı ve dini tanımladı. İşte Orgeneral Saygun'un din tanımı...

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, “İslami terör”ün yanlış bir anlayış ve ifade olduğunu vurgulayarak, “Din, Allah ile kul arasındaki bir inanç ve gönül bağıdır. Bu bağı başka maksat ve beklentiler için kullanırsanız o, din olmaktan çıkar, eklediğiniz sıfatın hüviyetini kazanır” dedi.

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATESE) Başkanlığı koordinatörlüğünde, Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanlığı tarafından Harp Akademilerinde düzenlenen ve 2 gündür devam eden “Güvenliğin Yeni Boyutları ve Uluslararası Örgütler” konulu uluslararası sempozyum sona erdi.

Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Orgeneral Saygun, iki gün sonunda ulaşılan ortak noktalara değinerek, toplantının genel bir değerlendirmesini yapacağını söyledi.

Güvenliğin kapsamının değiştiğini ve tanımlanmasının gittikçe güçleştiğini belirten Saygun, güvenliğin askeri, siyasi, sosyal, ekonomik, psikolojik, çevre, enerji ve siber gibi çok çeşitli parametreleri bulunduğunu anlattı.
Saygun, birbirinden ayrı özelliklere sahip bu parametrelerin her biri için ayrı tedbirlerin alınmasının zorunlu hale geldiğini kaydetti.

Tehditlere bakıldığında, konuşmacıların üzerinde ortak olarak anlaştığı hususun, “soğuk savaş döneminde tehditlerin sabit olduğu ve bunların gelişim dinamiğini tahmin etme imkanı bulunduğu” olduğunu anlatan Saygun, bugün ise tehdit ve tehlikenin zaman, mekan ve boyutunun tam olarak kestirilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Saygun, bu tehditlere karşı müşterek bir anlayışın getirilmesinin, tehdidin önlenmesi ve uluslararası ilişkilerde en azından nispi bir istikrar sağlanması için kilit bir unsur haline geldiğini ifade etti.

Batı ile doğu arasında anlayış birliği oluşturulmasının küresel güvenliğin sağlanmasında en önemli faktör olarak ortaya çıktığını anlatan Saygun, bu ilişkide olası çatışmaları önleyecek güven artırıcı bir ortam tesisi açısından diyaloğun çok büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Orgeneral Saygun, “Sempozyum sırasında da ifade edildiği gibi Türkiye, doğu ile batı arasında anlayış köprüleri kurulmasında hayati bir rol oynama özelliklerine, imkan ve kabiliyetlerine sahiptir” dedi.

Bugün yaşanan olaylar ile ülkelerin birbirinden son derece farklı güvenlik algılamaları birlikte incelendiğinde, batı ile doğu arasında şiddeti gittikçe artan endişe verici anlaşmazlıkların var olduğunun dikkat çektiğini kaydeden Saygun, şunları söyledi:“Bu anlaşmazlığın temelinin dine dayandırılması, meselenin çözümünü de zorlaştırmaktadır. 2 milyara yakın Müslümanın potansiyel terörist olarak görülmesinin batıda bir genel politika ve anlayış olarak benimsenmiş olması, işbirliğinin önündeki en büyük problem olarak ortaya çıkmaktadır. Ve bu yaklaşım, birleştirici çabaları başlangıçtan itibaren engelleyerek ayırıcı bir nitelik haline dönüştürmektedir. Gerçekte 'İslami terör', yanlış bir anlayış ve ifadedir. Din, Allah ile kul arasındaki bir inanç ve gönül bağıdır. Bu bağı başka maksat ve beklentiler için kullanırsanız o, din olmaktan çıkar, eklediğiniz sıfatın hüviyetini kazanır. İşte bu yönden ılımlı, siyasal, radikal, demokratik, siyasi gibi sıfatlar eklemek de doğru değildir. Bu yaklaşımlar batı ile doğu arasındaki işbirliğini daha da imkansız hale getirmektedir.Bu noktada meselenin diğer boyutuna da bakmak gerekir. Kur'an-ı Kerim'in satır aralarından sözcükler seçip, bunlarla İslamın şiddet yanlısı bir din olduğu yolundaki iddialarda bulunmak her ne kadar yanlışsa, dini, terörist faaliyetleri kamufle edecek bir paravan olarak göstermek de yanlış ve kabul edilemez. Bugün Irak'ta Türkiye'nin sivil zayiatı, ABD hariç diğer koalisyon güçlerinin askeri zayiatlarından fazladır. Irak'a sadece ekmek parası kazanmak, geçimini sağlamak için giden Türk şoför ve inşaat işçilerinin, İslam adına olduğu iddiasıyla başka Müslümanlar tarafından hunharca öldürülmesini din adına yapıldığı iddiasıyla kabul etmemiz mümkün değildir.”

hürriyet



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs