En Sıcak Konular

"Asker bana karşı değil"

1 Haziran 2007 12:34 tsi
Gül, İngiliz The Times gazetesine verdiği röportajda Türkiye'de yaklaşan genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili gelinen son durumla ilgili o

Bakan Gül, gazetenin "Siz Türkiye'deki laikliğe karşı bir tehdit misiniz? Gizli bir gündeminiz var mı?" sorusuna "gülerek", "Eminim ki son 4.5 yıldır bizi izlemişsinizdir. Ben bu ülkeyi Dışişleri Bakanı olarak dışarıda temsil ettim. Böyle bir şey gördünüz mü? Bu konuda gerçekten üzülüyorum çünkü biz bu ülkeyi modernize ediyoruz. Biz ülkeyi dışarıya açıyoruz. Eğere gizli bir gündemimiz olsaydı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi için neden bu kadar bastıralım" yanıtını verdi.
 
"Eğer durum böyleyse asker neden size karşı?" sorusu üzerine Gül, "Bu kişisel değil. Benim şahsıma karşı olmaları sözkonusu değil" diye konuştu.
 
Laik kesim tarafından yapılan gösterilere de değinen Gül, "Gerçekten büyük kalabalıklardı. Ama bu kalabalıklar içinde büyük bir kesim benim sempatizanlarımdı. Biz de bir başka gösteri yapsaydık bu kalabalıkların 5 katı daha büyük kalabalık toplardık. Ama ben bu ülkede bu şekilde bölünmeler istemiyorum" dedi.
 
"Askerin bazı endişeleri vardı"

 
Adaylığına askerin ve diğer kesimlerin bu kadar karşı olabileceğini tahmin edip etmediği yolundaki bir soruya ise Gül, "Anayasa 1980 yılından beri aynı anayasa. Biz virgülünü dahi değiştirmedik. Cumhurbaşkanları da bu kurallara göre seçilir. Ama maalesef Anayasa Mahkemesi bu defa bunda bir yanlışlık olduğuna hükmetti. Ama ben yine de üç cumhurbaşkanı arasında en yüksek oyu aldım. Hiçbir cumhurbaşkanı ilk oturumda seçilmemişti ve ihtiyacım olan sadece altı ya da yedi oydu. Sorun asker değil. Askerin bu konuda bazı endişeleri vardı ve hükümet bunları giderdi. Durum bundan ibarettir" ifadesini kullandı.
 
Gül, cumhurbaşkanlığının asker tarafından değil siyasiler tarafından engellendiğini konusunda ısrar etti ve "Asker yaptığı açıklama (TSK uyarısı) konusunda bir yanıt aldı ve durum bundan ibarettir. Kimse milletvekillerini engellemedi. Ama onlar Meclis'in dışında bekledi. Orada ne asker ne de tank vardı. Açıklamada (TSK'nın uyarısı) eğer milletvekilleri oraya giderlerse onları cezalandırırım gibi bir şey yoktu ki. Eğer siyasiler zayıf insanlarsa farklı bir mesaj çıkarmış olabilirler. Bu onların sorunu" dedi.
 
Gül, son iki hafta içersinde olanların Türkiye'ye yakışmadığını da belirterek, "Bu beni üzüyor. Şahsen bu durumdan nasıl memnuniyet duyabilirim ki? Ama insanların tepkileri çok açık. Kamuoyu yoklamalarını baktığım zaman halkın yüzde 70'inin ki bunlar sadece geleneksel dindar kişiler değil, benim adaylığımı desteklediğini görüyorum. Bu da tabii ki benim için büyük bir şeref" açıklamasında bulundu.

CNNturk



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,460 µs