En Sıcak Konular

Maliye'deki 'köstebek' skandalını MİT araştıracak

1 Haziran 2007 09:37 tsi
Maliye'deki 'köstebek' skandalını MİT araştıracak Maliye'deki köstebek skandalına ilişkin soruşturma raporu tamamlandı. Skandalda adı geçen ve daha önce memuriyetten çıkarılan Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar için 'veri güvenliği ihlaline' ilişkin olarak savcılığa başvuruldu.

Raporda, CHP'den milletvekili adayı olması beklenen Kaçar hakkında Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bazı müfettişler ve şirketlere ilişkin usulsüz sorgulama yaptığı, kişisel verileri ele geçirdiği, bunları belirli yerlere aktardığı öne sürüldü. Dosyada, Kaçar'ın konuya ilişkin yaptığı telefon konuşmalarının kayıtları da yer alıyor. Ayrıca savcılığa verilen bilgiler, söz konusu bilgilerin başka yerlerde ve farklı amaçla kullanılıp kullanılmadığının ortaya çıkarılmasının araştırılması için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı'na da gönderildi.

Aralarında başmüfettiş Hamza Kaçar'ın da bulunduğu bir grup devlet memurunun yetkilerini aşarak, aralarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Eroğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, CHP lideri Deniz Baykal'ın da yer aldığı birçok kişinin mal varlıkları ve vergi bilgilerine ulaştığı tespit edilmişti. Olay gündeme bomba gibi düşerken, Maliye konuyu araştırmak için komisyon kurmuştu. Bu çerçevede 'Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtlarına girilerek usulsüz sorgulanmasına' ilişkin soruşturmanın ilk ayağı tamamlandı. Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Vekili Cemal Boyalı başkanlığında oluşturulan komisyon, Teftiş Kurulu merkezdeki sorgulamalara yönelik araştırmalarını bitirerek, sonucu bir rapor halinde Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin kurullarına sundu.

Daha önce görevden uzaklaştırılan 5 kamu görevlisinden 4'ü için memuriyetten çıkarma, 1'i için de kademe ilerlemesi cezası istendi. Soruşturma komisyonu, Kaçar ve diğer kamu görevlileri hakkında memuriyetten çıkarılmanın yanı sıra 10 gün önce ceza davası açılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Görev ve yetkilerin kötüye kullanılmasına ilişkin cezanın yüzde 50 artırılması da gündemde. Usulsüz sorgulama için 2 ila 6 ay arasında ceza verilebileceği ifade edilirken, her sorgulamanın ayrı ayrı ele alınması halinde cezanın 15-20 yıla çıkabileceği ifade ediliyor. Kaçar'ın 'devlet memuruna yakışmayan tutum ve davranışlar ile siyasi sorgulama yapması' iddiasıyla memuriyetten çıkarılması istenirken, Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na gönderilen dosyada ise görevden el çektirilen Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürü Cemal Kartal ve Keçiören Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ali Adanır'ın da memuriyetten çıkarılması talep ediliyor. Etimesgut Vergi Dairesi Müdürü Saim Demirel için ise 1 ile 3 arasında kademe ilerleme cezası uygulanması gündemde.

Başkan hastalandı, Sezer soruşturması yarım kaldı

Maliye Teftiş Kurulu bünyesinde 'merkez dışında' yapılan izinsiz sorgulamaları araştırmakla görevli komisyonun çalışmaları ise halen devam ediyor. Komisyonun çalışmalarının tamamlanamamasının, başkanının hastalanmasından kaynaklandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre halen hastanede yatan komisyon başkanının tedavisi sürüyor. Söz konusu komisyon, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın da aralarında bulunduğu kamu görevlileri ve siyasilere yönelik, merkez dışından yapılan usulsüz girişleri araştırıyor. 

Zaman



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs