En Sıcak Konular

Sudan’dan kola yaptırımı!

1 Haziran 2007 09:29 tsi
Sudan’dan kola yaptırımı! ABD’nin Darfur’da soykırım ile suçladığı Sudan Hükümeti’ne yeni yaptırım kararı alması bu ülkenin tepkisini çekti. Elinde kola şişesiyle basın toplantısı düzenleyen Sudan Büyükelçisi, ABD’ye kolada kullanılan "gum arabic" (Arap z

Dünyanın görmezden geldiği binlerce kişinin öldüğü, yüzbinlerce kişinin evinden yurdundan olduğu Darfur sorunu, ABD’nin Sudan’a yeni yaptırım kararı almasıyla yine konuşulmaya başlandı. Ancak Darfur’u manşete çıkaran mesele Sudan Hükümeti’nin Washington büyükelçisinin ABD’yi kolayla tehdit etmesi oldu.

Büyükelçi John Ukec Lueth Ukec, önceki gün Washington’da Ulusal Basın Kulübü’nde basın toplantısı düzenleyince Washington Post Gazetesi de bunu sütunlarına taşıdı. ABD’nin iddia ettiği gibi Darfur’da soykırım yaşanıyor muydu? Elçinin yanıtı "ABD, Darfur’da yaşananları soykırım olarak nitelendiren tek ülke" şeklindeydi. Ya 400 bin kişinin öldüğü iddiaları? Göç etmek zorunda kalan 2 milyon kişi? "İstatikçi değilim" diyordu elçi.

ARAP ZAMKI BİZDEN SORULUR

Ukec, Sudan Hükümeti’nin Darfur’u cehenneme çeviren Janjaweed milislerini desteklemediğini savunarak, "Sudan hükümetindeki benim gibi kişiler barış elçileridir" diyordu. Ancak Sudan Hükümeti’nin de gerekirse ABD’ye karşı kullanabileceği bir silahı vardı. Kolada hammadde olarak kullanılan "gum arabic" diye bilinen Arap zamkı. Elindeki Coca-Cola şişesini havaya kaldırana Sudanlı elçi, "Dünya çapında, ABD dahil üretilen meşrubatların yüzde 80’inde kullanılan gum arabic, Sudan tarafından ihraç edilmektedir" dedi.

Bu durumda Sudan, gum arabic ihracatını durdurarak Batı’ya misillemede bulunma niyetinde miydi? Şişeyi elinden bırakmayan elçi, "Gum arabic ihracatını durdurabilirim, bu durumda hepimiz bundan mahrum kalırız. Ama ben bu yolu tercih etmiyorum" derken Darfur ambargosuna Coca-Cola ile misillemede bulunabileceklerini ima ediyordu.

Dünyayla barış istediklerini söyleyen Sudanlı elçi, Demokrat Parti’yi kontrol altına alan Darfur lobisi yüzünden Bush Yönetimi’nin yaptırım kararı almak zorunda kaldığını öne sürdü. Elçi, Darfur’daki çatışmaları da yıllar önce Vahşi Batı’da toprak kapmak için mücadele eden kovboylara benzetti.

3 soruda Darfur

Sorun nasıl başladı?

2003 yılının başlarında hükümetin içindeki Arap kökenlilere karşı çıkan Afrika kökenli militanların devlet binalarına saldırmasıyla başladı. Bunun üzerine hükümet militanlarla savaşmak üzere "savunma milisleri"ni kurdu.

Kıyımdan kim sorumlu?

Şimdiye kadar 20 bin kişi öldü, 200 bin kişi yerinden yurdundan oldu. Kıyımda Arap kökenli Janjaweed milislerinin büyük rol oynadığı biliniyor. Hükümet milislerle bağlantısı olmadığını savunuyor. Ancak inandırıcı bulunmuyor.

Uluslararası toplum ne yapıyor?

Afrika Birliği, 7 bin askerini bölgeye konuşlandırdı. Sudan, BM barış gücü istemiyor. BM Güvenlik Konseyi, savaş suçuyla itham edilen dört Sudanlı aleyhine yaptırım kararı aldı. 29 Mayıs’ta da ABD, Sudanlı bazı şirket ve bireyleri hedef alan yaptırımlar açıkladı.
 



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,641 µs