En Sıcak Konular

Anayasa değişikliğinde ilk 6 madde kabul edildi

31 Mayıs 2007 17:06 tsi
Meclis'te Anayasa değişikliğinin 2. Tur oylaması yapılıyor. 1. maddeye 366, 2. maddeye 370, 3. maddeye 375, 4. maddeye 369 5. maddeye 371,6. maddeye 371 'evet' oyu çıktı. 31 Mayıs 2007 16:57

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genel Kurul toplantısını saat 11.10'da açtı. Arınç, yapılan yoklama sonrasında yeter sayı olduğunu bildirerek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Meclise iade ettiği Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın 1. maddesinin oylanmasına geçti.

Yasanın, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngören 1. maddesinin gizli oylaması yapıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Meclis'e iade ettiği Anayasa Paketi'nin yeniden ilk tur görüşmeleri yapılıyor. Anayasa değişiklik paketinin 2'nci tur oylamasına 393 milletvekili katıldı.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği paketinin 2'nci tur oylamasında, "Milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını" öngören 1. maddesi, 22 ret oyuna karşı, 366 oyla kabul edildi.

CHP'li vekiller maddelerin kabul edilmesi için en az 367 oy gerektiğini belirtti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, maddenin kabul edildiğini açıklamasının ardından, CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, yerinden kalkarak, bu duruma itiraz etti. Araslı, maddenin 366 oy aldığını ve kabul edilmiş sayılamayacağını öne sürdü. Bunun üzerine Arınç, usul tartışması açtı.

YİNE 367 TARTIŞMASI

Bu oylamada da 367 tartışması yaşanıyor. CHP'ye göre veto edilmiş olan bir Anayasa değişiklik paketinde maddeler de paketin tamamı da 367 oy almalı. AKP yöneticileri ise 330 oyun yeterli olduğunu düşünüyor. AKP'liler, "330 ile 367 arasında oy çıkması halinde paket otomatik referanduma gider, 367'nin üzerinde oy çıkarsa Cumhurbaşkanı isterse referanduma sunar" görüşündeler.
Meclis Kanunlar Genel Müdürlüğü'nün görüşü ise paketin tamamı için yapılacak son oylamada 367'nin gerektiği şeklinde.
Genel Kurul'da yapılan usul tartışmasında AKP'nin kabul oyu vermesi ve 330-367 oy alan maddelerin kabul edilmesi bekleniyor. Ancak bu Anayasa tartışmalarını da beraberinde getirecek. Paketin 367'nin üzerinde oy alması halinde Cumhurbaşkanı Sezer referanduma gidebilir ya da şekil yönünden denetimi için Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir. CHP de Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir.

SENARYOLAR

CHP'nin muhalefet edeceği oylamaya ANAVATAN'ın yine destek vermesi bekleniyor. İkinci tur ve geneli üzerindeki son oylamada da kullanılan oylar 330 ile 367 arasında kalırsa, teklif doğrudan referanduma gidecek. Ancak eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ikinci turda 367'nin altında bir oy çıkması halinde kanunun reddedilmiş olacağını öne sürüyor. Veto edilmeden önce kanun 1 "ret" oyuna karşılık 376 "evet" oyuyla kabul edilmişti.
Paket, ikinci turda 367'nin üzerinde oyla kabul edilirse, Sezer için 15 günlük inceleme süresi yeniden başlayacak. Paket, 1 Haziran'da Köşk'e sunulursa, Sezer'in inceleme süresi 16 Haziran'da dolacak. Sezer paketi onaylarsa, 22 Temmuz'da halkın önüne iki sandık konulabilecek. Ancak Sezer'in paketi bu sürenin sonunda referanduma götürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasına ilişkin yasaya göre, referandum kararının Resmi Gazate'de yayımlanmasından itibaren 120 gün sonraki ilk pazar günü halkoyuna gidilmesi zorunlu bulunuyor. Bu takvime göre, referandum 14 ya da 21 Ekim'de gerçekleştirilebilecek.

İKİNCİ MADDE DE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesi, 370 oyla kabul edildi.

Anayasanın, ''seçimlerin genel yönetim ve denetimini'' düzenleyen 79. maddesinde değişiklik yapan ve Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) görev ve yetkileri kapsamına, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin usul ve esasların da dahil edilmesini öngören 2. madde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Oylama sonucunda;

Katılan 391
Kabul 370
Ret: 18
Çekimser: 1
Geçersiz oy: 2

ÜÇÜNCÜ MADDE DE GEÇTİ

TBMM Genel Kurulunda, 2. turu yapılan Anayasa değişikliği paketinin ''TBMM'nin üye tamsayısının en az üçte biriyle toplanmasını'' öngören 3. maddesi, 375 oyla kabul edildi.

Anayasanın ''TBMM'nin toplantı ve karar yeter sayısını'' düzenleyen 96. maddesinde değişiklik öngören maddenin gizli oylamasına, 396 milletvekili katıldı. Madde, 17 ret oyuna karşılık 375 oyla kabul edildi. Oylamada 2 çekimser 2 de geçersiz oy kullanıldı.

Madde, TBMM'nin yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biriyle (184) toplanmasını öngörüyor.

DÖRÜDÜNCÜ MADDE 369 OYLA GEÇTİ

Anayasa değişikliği paketinde Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören madde 2. Tur oylamada 369 oyla kabul edildi.

Oylamaya katılan milletvekili sayısı: 395
Kabul: 369
Ret: 22
Çekimser: 1
Geçersiz: 3

BEŞİNCİ MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın, cumhurbaşkanı seçim sürecini düzenleyen 5. maddesi, 371 oyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği yasanın görüşmelerinin ikinci turunda, 5. maddenin gizli oylamasına, 377 milletvekili katıldı. Madde, 371 oyla kabul edilirken, 3 ret, 1 çekimser, 2 geçersiz oy çıktı. Anayasanın, ''seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına'' ilişkin hükmünün cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacağını öngören ve yasanın 6. maddesinde yer alan geçici 18. maddesinin gizli oylamasına geçildi.

Olama sonucunda çıkan sonuç:

Oylamaya katılım: 377

Kabul: 371

Ret: 4

Çekimser: 1

Boş: 0

Geçersiz: 2

6. MADDEYE 371 OY ÇIKTI

Cumhurbaşkanının iade ettiği Anayasa değişikliğinin 2. Tur oylamasının 6. maddesi 371 oyla kabul edildi.

Oylamaya katılım: 396

Kabul: 371

Ret: 22

Çekimser: 2

Boş 0

Geçersiz 1

6. MADDE GEÇİCİ 19'UNCU FIKRA

Anayasa değişikliği kanununun, ''Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11. Cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını'' öngören Geçici 19. maddesi, 371 oyla kabul edildi.

Yasanın 6. maddesi içinde yer alan geçici 19. maddenin gizli oylamasına, 394 milletvekili katıldı. Madde, 20 ret oyuna karşılık, 371 oyla kabul edilirken, 1 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı. çekimser oy sayısı 1...

Yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi ve halkoylamasına sunulması halinde tümüyle oylanmasını düzenleyen 7. maddenin görüşmelerine geçildi.


haber7

 



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,741 µs