En Sıcak Konular

"Ağır eleştiri hakaret suçu değildir"

31 Mayıs 2007 16:20 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 367 söylemini eleştiren Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya AK Parti'den yanıt gecikmedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, ''Yargı erkinin de kararları eleştiriye açıktır. Ağır eleştiri h

Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Fırat, hiçbir kurum, kişi, karar ve işlemin demokrasilerde "eleştiri üstü" tutulamayacağını belirtti.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, "Millet adına hareket eden ve karar verenlerin her hareket ve kararlarının eleştiriye açık olması, demokrasilerin vazgeçilmez olmazsa olmazlarındandır" dedi.
 
Fırat, cumhurbaşkanı seçimi süreci ve buna bağlı olarak Anayasa Mahkemesi kararının bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
 
Fırat, "Mahkemenin karar sürecinde, hukuku ve yüce mahkemeyi etki altına alma ve hatta bunu tehdit etme noktasına kadar getirenler malumdur. Ana muhalefet lideri Sayın Baykal'ın, 'Anayasa Mahkemesi (367'ye gerek yok) derse çatışma çıkar' sözleri halen hatırlardadır ve doğrudan Mahkeme'yi ve sayın üyelerini hedef alan açık ve net bir tehdittir" dedi.
 
Hukukun üstünlüğü ve mahkeme kararlarının bağlayıcılığı prensibinin, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarında hiçbir şekilde tartışma konusu yapılmadığını kaydeden Fırat, tam tersine hukukun üstünlüğü ve yargının tarafsızlığının savunulduğunu ve vazgeçilmezliğinin vurgulandığını ifade etti.
 
"Yargı erkinin kararları da eleştiriye açıktır"
 
Ancak hiçbir kurum ve kişi, karar ve işlemin demokrasilerde "eleştiri üstü" tutulamayacağını savunan Fırat, "Yasama ve yürütme erkleri, kararlarından dolayı nasıl eleştirilebiliyorsa, yargı erkinin kararları da eleştiriye açıktır. Bu eleştiri hakkını tehdit, husumet, hakaret ve hedef gösterme olarak değerlendirmek kabul edilemez. Kaldı ki bu süreçte alınan kararlar, kesin olarak hukukçular ve siyaset bilimciler tarafından bugün eleştirildiği gibi gelecekte de tartışma konusu olacaktır ve kararı tarih verecektir" şeklinde konuştu.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, "Yüce mahkemenin, kararını savunmasını anlayış ve saygıyla karşılıyor, eleştiri hakkının kullanılması hususunda aynı anlayış ve saygıyı beklemenin de en tabii hakkımız olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
 
Fırat, yaptığı açıklamanın ardından, gazetecilerin soru sorma isteğini geri çevirerek, "Soru yok" dedi.
 
Hükümet - yüksek yargı gerilimi tırmanıyor
 
Hükümet ile yüksek yargı arasında soğuk rüzgarlar esiyor.
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu'nun ardından Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'te 367 milletvekilini şart koşan Anayasa Mahkemesi kararı için, "Çıkan karar çok konuşulacak, bitmedi. Çok açık konuşuyorum; bu, yargı için talihsizdir, yüzkarasıdır" sözlerine yönelik bir eleştiri de Türkiye Barolar Birliği'nden geldi.
 
Barolar Birliği açıklamasında, ''Başbakan'ın Anayasa Mahkemesi'ne yönelttiği ağır saldırı ve hakaret kendisinden beklenmeyen bir davranış değil'' denildi.
 
Barolar Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, siyasi iktidarın yargı denetiminden rahatsızlık duyduğu ileri sürüldü ve yargının iktidar tarafından hedef gösterildiği belirtildi.
 
Açıklamada, "Siyasi iktidar iptal edilen yasaları, iptal edilen özelleştirmeleri, mahkum olan yüksek bürokratları nedeni ile Anayasa Mahkemesi'nden, Yargıtay'dan, Danıştay'dan ve tümüyle yargı erkinden rahatsızdır" denildi.
 
Barolar Birliği, Başbakan Erdoğan'ın mahkemeye yönelik sözlerini "haksız saldırı" olarak tanımladı.
 
Açıklamada, "Başbakan yargının kendisine milletvekili seçilme olanağı tanıyıp, ülkeyi yönetme yolunu açtığını unutmuştur" denildi.
 
TUĞCU NE DEMİŞTİ?
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 367 kararı hakkında ''yargı için yüzkarasıdır'' şeklindeki yorumuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Tuğcu, Başbakan Erdoğan'ın eleştiri ve saygı sınırını aştığını ve açıklamalarıyla Anayasa Mahkemesi'ni hedef gösterdiğini belirtti.
 
Üstünlüğün ‘Anayasa ve kanunlarda’ olduğunu söyleyen Tuğcu, Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin “Subjektif itham ve beyanların değeri yoktur” dedi.
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Anayasa Mahkemesi olarak suç duyurusunda bulunacaklarını da söyledi.
 
ERDOĞAN'IN TARTIŞMA YARATAN SÖZLERİ
 
Erdoğan 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'te 367 milletvekilini şart koşan Anayasa Mahkemesi kararı için, "Çıkan karar çok konuşulacak, bitmedi. Çok açık konuşuyorum; bu, yargı için talihsizdir, yüzkarasıdır" demişti.
 
Erdoğan, kararın zorlama ve dayatmayla verildiğini öne sürmüştü.

CNNTurk



Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs